Eten jullie de romanesco wel eens? Het lijkt qua smaak op de bloemkool, maar ziet er nog mooier uit. Eliza-Jane noemde het kleine kasteeltjes en at ze met veel plezier op. Daarnaast vond ze het ook wel leuk dat er drie verschillende kleuren groentes op tafel stonden. Zo fijn om te zien als dat een kind triggert om het te eten.
Ik kookte dit trouwens ook gewoon voor onze zoon. Wel in een apart pannetje waar ik geen zout aan het water heb toegevoegd. Deze combinatie groentes is ook een echte kerstklassieker voor mij. Dit werd bij mijn ouders regelmatig als bijgerecht geserveerd. Niet met deze truffelroomsaus, maar wel met een lekkere andere roomsaus. In de kerstperiode kun je vaak ook paarse bloemkool aankomen, ook leuk om die te gebruiken in dit bijgerecht. Krijg je een heel ander kleurenpalet van.
0 Comments
De aardappelgratin kan niet ontbreken bij de kerstinspiratie van dit jaar. Aardappelgratin komt uit de Franse keuken en is een lekkere traditionele manier om aardappels te bereiden. Dit is ook een recept dat je goed een dag van tevoren en voor een grote groep kunt maken. Kook de aardappels dan en bak het voor de helft van de tijd af, zodat je het op de dag zelf nog maar 15 à 20 minuten in de oven hoeft.
Wat vinden jullie van het kerstmenu tot nu toe? Vandaag zijn we alweer aangekomen bij het laatste hoofdgerecht: rosbief uit de airfryer met een heerlijke truffelroomsaus. Je kunt hem ook gewoon in de oven bereiden voor de lezers die geen airfryer hebben. Ik bereide het overigens voor de eerste keer in de airfryer.
Zelf dacht ik dat het moeilijk was om een groot stuk vlees goed te bereiden, maar eigenlijk is het heel makkelijk. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goede kernthermometer en juist die heb ik geen. Gelukkig heeft mijn moeder er wel een en mag ik die altijd lenen als ik hem nodig heb. Kortom ook deze komt op het lijstje benodigdheden voor volgend jaar😉. En je moet weten welke kerntemperatuur je het beste aan kunt houden. Heel logisch is hoe langer je het stuk vlees in de airfryer of oven laat staan hoe hoger de kerntemperatuur is en hoe minder rauw het vlees. Welke kerntemperatuur geldt voor rosbief:
Zijn jullie er al uit wat jullie met kerst gaan eten? Mocht je er nog niet uit zijn deze week verschijnen de laatste kerstrecepten, zoals dit vegetarisch voorgerecht een tarte tatin van rode ui en bieten. Daarnaast komen ook nog een rosbief in de airfryer bereid, aardappelgratin en een groente bijgerecht, een dessert, als kerst op de taart een heerlijke kersttaart en tot slot diverse kerstontbijtjes online.
Deze hartige tarte tatin was een groot succes en zal deze winter zeker nog een keer gemaakt worden. Let wel op wat voor bakvorm je hiervoor gebruikt. De bakvorm die ik hiervoor gebruikte heeft namelijk een bodem die eruit kan. Dat is echt ideaal met het eruit halen van (hartige) taarten, maar met een tarte tatin niet. Als je geen bakpapier in de bakvorm zou doen zou het gekaramelliseerde kookvocht er namelijk uitlopen. Mocht je dus ook een bakvorm gebruiken met een bodem die je eruit kunt halen, bekleed de bakplaat dan eerst met bakpapier. Naast de rendier koekjes bakte we ook deze vrolijke kerstboomkoekjes. Deze koeken zijn leuk om mee te starten bij een kop koffie of mee te eindigen bij een kop koffie. Naast dat ze er gezellig uit zien smaken ze ook heerlijk en zijn ze erg luchtig.
Het deeg maakte ik weer samen met Eliza-Jane. De kleurstof heb ik er wel zelf doorheen gedaan voordat heel de keuken groen of rood was. Ik heb het deeg in elkaar gerold terwijl zij haar middagdutje deed, ja ze doet dutjes want slapen is voor baby’s zoals ze het zelf zegt. De eerste koekjes die netjes waarin je de spiraalvorm terug ziet komen heb ik zelf gemaakt terwijl Eliza-Jane in bed lag, maar de andere hebben we daarna samen gemaakt. Stiekem vind ik de koekjes die we samen hebben gemaakt van het over gebleven deeg nog mooier dan de spiraal kerstboomkoekjes. Maar in het recept leg ik jullie uit hoe je beide soorten koekjes maakte. Zoals jullie ondertussen denk ik wel gezien hebben is mijn dochter ook een klein bakkertje. We bakken regelmatig lekkere koekjes, maar natuurlijk ook wel eens wat hartigs😉. Koekjes zijn wel echt haar favoriet en helemaal als zij ze zo leuk als deze mag versieren. Dan vindt ze het een feestje om ze te maken, maar ook om ze op te eten. Deze leuke rendier koekjes bakte we al voor sinterklaas in het land was, maar het recept komt nu eindelijk online.
Dit koekjes recept gebruik ik regelmatig wanneer ik met Eliza-Jane bak, omdat er geen eieren in zitten en ze steekt af en toe toch stiekem wat deeg in haar mond😉. Deze steker kocht ik bij de Hema, het was een setje van drie met een rendiersteker, een kerstboom en een sneeuwvloksteker. Deze trifle is een recept dat bestaat uit diverse andere recepten. Ik ga de recepten een voor een uitwerken en op het laatst gaan we de trifle vanuit deze losse recepten opbouwen. Ik ben namelijk bang dat ik zelf anders het overzicht kwijtraak zou raken wat heb ik wel en wat heb ik nog niet gedaan. Hopelijk is het voor jullie op deze manier ook goed te volgen, schroom anders niet om het me te laten weten. Maak de recepten overigens vooral door elkaar als ik de bereiding van het ene klaar had begon ik gewoon met het volgende recept.
De trifle bestaat uit dulce de leche, chocolademousse, bosvruchtencompote, mascarponeroom, chocolade brownie en voor de garnering gebruikte ik extra nog vers rood fruit. Voor dit soort recepten maak ik het mezelf wel zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld je kunt voor de chocolademousse pure chocoladerepen kopen, maar ook druppels die hoef je niet in stukjes te hakken. Als je alles gebruikt kun je hier met wel 20 man van eten. Hij is namelijk erg machtig en omdat je veel ingrediënten gebruikt kun je voor een groot aantal mensen in een keer maken. De foto’s zijn niet zo mooi, maar dat doet niets af aan de smaak van dit heerlijke kerstdessert. Ik maakte en typte dit gerecht namelijk vorig jaar al uit, toen mocht ik het dessert bij mijn schoonouders maken. Toen bedacht ik me op het laatste moment nog dat ik hier een foto van wilde maken. Met alleen mijn telefoon en geen aankleding bij de hand was dit het resultaat. Hij was ontzettend lekker, maar zoiets maak je niet even tussendoor als je er geen gelegenheid voor hebt. Wil je de show stelen tijdens je kerstdiner, maak dan koolrolletjes. Naast dat het heerlijk smaakt ziet het er prachtig uit. De nerven van het koolblad komen zo mooi uit als je deze geblancheerd, gevuld en opgerold hebt. Het ziet er misschien uit alsof het veel werk en moeilijk is, maar eigenlijk is het ontzettend simpel.
Als bijgerecht heb ik ze volledig vegetarisch gemaakt, maar ik zal jullie beloven dat ik ze begin volgend jaar een keer maak als hoofdgerecht en met vlees. Gisteren plaatste ik het recept van de tagliatelle online, dit gerecht maakte ik dezelfde dag. Daardoor kwam ik op het idee om de koolrolletjes naast peper en zout ook op smaak te brengen met pesto. Ik heb voor jullie het recept van de pesto hier ook nogmaals geplaatst. De zoete aardappel is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, want we noemen het aardappel maar daar is het geen familie van. Het is een soort knol en dus groenten, waardoor mensen met een koolhydraatarm dieet dit veelal ook mogen eten. De oranje kleur van de bataat (of terwijl zoete aardappel) zorgt direct voor kleur op tafel.
Ik speel vals met dit recept. Ik hielp de oven een beetje, waardoor je geen uur hoeft te wachten maar het binnen 30 minuten op tafel hebt staan. Je kunt de oven natuurlijk ook alleen zijn werk laten doen, maar dan moet de bataat 50 à 60 minuten in de oven in plaats van 20. Prei gebruik ik vaak als smaakmaker voor gerechten, maar voor dit bijgerecht is prei het hoofdingrediënt. Ik kan me niet heugen dat ik prei zelf als hoofdgroenten heb gehad, maar laatst in een restaurant kreeg ik prei op ongeveer deze manier geserveerd. Dat inspireerde mij om het toe te voegen aan het kerstdiner. Het werd hier goed ontvangen, maar door de kaassaus is het wel ontzettend machtig.
Een kleine tip serveer het dus niet samen met de aardappelgratin. Dat zijn beide erg machtige gerechten die redelijk zwaar vallen. Ik zou het zelf eerder met aardappels uit de oven of Pommes Duchesse serveren. |