ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Chocolade trifle

16/12/2018

0 Comments

 
Deze trifle is een recept dat bestaat uit diverse andere recepten. Ik ga de recepten een voor een uitwerken en op het laatst gaan we de trifle vanuit deze losse recepten opbouwen. Ik ben namelijk bang dat ik zelf anders het overzicht kwijtraak zou raken wat heb ik wel en wat heb ik nog niet gedaan. Hopelijk is het voor jullie op deze manier ook goed te volgen, schroom anders niet om het me te laten weten. Maak de recepten overigens vooral door elkaar als ik de bereiding van het ene klaar had begon ik gewoon met het volgende recept.

De trifle bestaat uit dulce de leche, chocolademousse, bosvruchtencompote, mascarponeroom, chocolade brownie en voor de garnering gebruikte ik extra nog vers rood fruit.

Voor dit soort recepten maak ik het mezelf wel zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld je kunt voor de chocolademousse pure chocoladerepen kopen, maar ook druppels die hoef je niet in stukjes te hakken.

Als je alles gebruikt kun je hier met wel 20 man van eten. Hij is namelijk erg machtig en omdat je veel ingrediënten gebruikt kun je voor een groot aantal mensen in een keer maken.

De foto’s zijn niet zo mooi, maar dat doet niets af aan de smaak van dit heerlijke kerstdessert. Ik maakte en typte dit gerecht namelijk vorig jaar al uit, toen mocht ik het dessert bij mijn schoonouders maken. Toen bedacht ik me op het laatste moment nog dat ik hier een foto van wilde maken. Met alleen mijn telefoon en geen aankleding bij de hand was dit het resultaat. Hij was ontzettend lekker, maar zoiets maak je niet even tussendoor als je er geen gelegenheid voor hebt.
Foto
Dulce de leche:
Ingrediënten:
  • 2 blikken gecondenseerde melk

Verwijder de wikkels van de blikjes en zet de dichte blikjes in een grote pan. Vul deze met water en zorg dat tijdens het hele kookproces de blikjes volledig onder water blijven staan. Kortom vul regelmatig het water aan met kokend water, ja kokend water anders duurt het iedere keer weer even voordat het kookpunt bereikt is. Zou je het water niet aanvullen kan het zijn dat het blikje ontploft en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Laat de gecondenseerde melk 3 uur lang koken, met de deksel op de pan. Na die drie uur zet het fornuis dan uit en mocht je tijd hebben, laat het water dan terug koelen voordat je de blikjes eruit haalt.

Dit kun je best een paar weken van tevoren maken, want als het blikje dicht blijft kun je dit minimaal 1 maand goed houden in de koelkast. Als je het blikje open maakt zal de dulce de leche maximaal een week goed blijven.

Chocolademousse:
Ingrediënten:
  • 250 gram pure chocolade (druppels)
  • 100 ml melk
  • 500 ml slagroom

Indien je geen druppels hebt gekocht hak de chocolade dan is stukjes. Smelt de chocolade au bain-marie, dus een kom met de chocolade hang je in een pan met water. De kom mag het water niet raken.

Als de chocolade gesmolten is haal je de kom uit de pan en ga je op de aanrecht verder. Schenk je er al roerend met een spatel de melk er doorheen.

Klop de slagroom stijf, voeg geen suiker toe, want de chocolade en de rest van de trifle zijn voldoende zoet. Spatel eerst 1/3de van de stijfgeklopte slagroom door het chocolade mengsel. Als dit goed gemengd is kun je de rest er doorheen spatelen. Doe dit met beleid zodat de mousse de luchtigheid van de slagroom behoud.

Laat de mousse minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Chocolade brownie:
Ingrediënten:
  • 250 gram pure chocolade (druppels)
  • 110 gram boter
  • 4 eieren
  • 240 gram suiker
  • 90 gram bloem + 1 eetlepel bloem
  • 125 gram (diepvries) bosvruchten
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Als je geen chocolade druppels gekocht hebt hak de reep dan eerst in stukjes. Doe deze samen met de boter in een kom en laat het au bain-marie smelten. Bij het recept van de chocolademousse legde ik uit hoe je dat doet. Roer er af en toe door om te kijken of alle chocolade en boter gesmolten is. Als dat het geval is kun je het af laten koelen.

Beboter en bebloem een grote ovenschaal of een brownie bakvorm (30 x 15 cm).

Klop de eieren, suiker en een snufje zout tot een luchtig geheel. Het volume van het mengsel zal minimaal verdubbelen.

Ondertussen heeft het chocolade mengsel wat kunnen afkoelen. Als het voldoende afgekoeld is, dus dat je bij het mengen geen roerei krijgt😉, kun je beetje bij beetje het chocolade mengsel door het eiermengsel scheppen. Zorg dat het goed gemengd is, maar probeer zo veel mogelijk van de luchtigheid te behouden. Voeg vervolgens de bloem (90 gram) toe en schep deze er ook voorzichtig door met een spatel.

Bebloem de bosvruchten met de eetlepel bloem die je achter hebt gehouden. Schep deze tot slot ook voorzichtig door het beslag heen.

Schenk het browniebeslag in de bakvorm en bak hem gedurende 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant begint dan als het goed is te barsten.

Haal de brownie uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.

Bosvruchten compote:
Ingrediënten:
  • 1 kilo gemengde diepvries bosvruchten
  • 200 gram suiker
  • 1 citroen
  • 2 eetlepel maïzena
  • Water

Doe de bosvruchten, suiker en het sap van de citroen in een pan en breng dit aan de kook.

Meng de maïzena met een beetje water en zorg dat er geen klontjes in zitten. Voeg het maïzena papje toe aan de kokende bosvruchtencompote en roer het er gedurende twee minuten door. Probeer de vruchten wel heel te laten, dat zie je straks terug in de trifle.

Laat de compote na die twee minuten volledig afkoelen naar kamertemperatuur.

Mascarponeroom:
Ingrediënten:
  • 500 gram mascarpone
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 1 kg kwark
  • 1 (sap) citroen

Pers de citroen uit. Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix het goed door elkaar. Net zo lang tot je een gladde mascarponeroom hebt. Plaats deze room voor minimaal 30 minuten in de koelkast, zo kunnen alle smaken goed in elkaar trekken.

Garnering:
Ingrediënten:
  • 200 gram vers fruit (bosvruchten)
  • 2 eetlepels suiker
  • Een mooie grote glazenschaal
  • 4 spuitzakken

Was het fruit, dep ze droog en snijd de grote vruchten doormidden of in vieren. Bestrooi ze met suiker en meng het door elkaar. Plaats fruit in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.


Nu je alle losse onderdelen hebt gemaakt en alles hebt laten afkoelen kun je de trifle op gaan bouwen. Doe de dulce de leche, mascarponeroom, bosvruchtencompote en chocolademousse ieder in een spuitzak.

Start met een laag brownie, brokkel deze over de bodem van je glazenschaal. Spuit daarop een laag mascarponemousse, zorg dat je dit aan de randen ziet en zorg dat de brownie bedekt is met de mousse. Spuit hierop een dun laagje bosvruchtencompote, met de nadruk op een dun laagje! Daarop spuit je een laag chocolademousse, zorg weer dat de gehele schaal bedekt is met de mousse. Vervolgens spuit je hier een dun laagje dulce de leche op, ook echt weer een dun laagje anders gaat het overheersen.

Nu heb je van alle losse onderdelen een laag in de glazen schaal gedaan herhaal dit met de brownie, mascarponemousse en de chocolademousse. Ik heb de bosvruchtencompote en dulce de leche de tweede keer achterwegen gelaten. Wij vonden hem anders te zoet worden en de bosvruchtencompote ging dan overheersten. Ja ik maakte eerste een paar miniatuurversies om te kijken hoe de smaken het beste tot zijn recht zouden komen.

Garneer de trifle met het verse fruit. Maak het geheel af door er nog een beetje dulce de leche en bosvruchtencompote over te spuiten.
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact