ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Rosbief uit de airfryer met truffelroomsaus

19/12/2018

0 Opmerkingen

 
Wat vinden jullie van het kerstmenu tot nu toe? Vandaag zijn we alweer aangekomen bij het laatste hoofdgerecht: rosbief uit de airfryer met een heerlijke truffelroomsaus. Je kunt hem ook gewoon in de oven bereiden voor de lezers die geen airfryer hebben. Ik bereide het overigens voor de eerste keer in de airfryer.
Zelf dacht ik dat het moeilijk was om een groot stuk vlees goed te bereiden, maar eigenlijk is het heel makkelijk.
Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goede kernthermometer en juist die heb ik geen. Gelukkig heeft mijn moeder er wel een en mag ik die altijd lenen als ik hem nodig heb. Kortom ook deze komt op het lijstje benodigdheden voor volgend jaar😉. En je moet weten welke kerntemperatuur je het beste aan kunt houden. Heel logisch is hoe langer je het stuk vlees in de airfryer of oven laat staan hoe hoger de kerntemperatuur is en hoe minder rauw het vlees. Welke kerntemperatuur geldt voor rosbief:
  • 40-45 graden rauw
  • 50-55 graden rood
  • 55-60 graden rosé (medium rauw)
  • 60 of meer graden doorbakken
Let wel op de kerntemperatuur loopt nog op als je hem uit de oven haal. Kortom haal je hem er met een kerntemperatuur van 52 graden uit dan kan deze na het rusten goed 57 graden zijn. De eind kerntemperatuur voor het aansnijden vergat ik te meten, maar zal ik de volgende keer eens doen zodat ik jullie dat ook kan vertellen.
Foto
Foto
Ingrediënten:
  • 600 gram rosbief
  • 2 takken rozemarijn
  • 1 eetlepel boter
  • Olie
  • Peper
  • Zout

Ingrediënten voor de truffelroomsaus:
  • 3 eetlepels truffelolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 400 ml slagroom

Haal de rosbief een uur voor gebruik uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

Verwarm de airfryer voor op 160 graden.

Dep de rosbief voor gebruik af met keukenpapier. Kruid de rosbief vervolgens met peper en zout. Snijd 1 takje rozemarijn in stukjes en steek deze in de rosbief, verdeeld over alle zijdes.

Verwarm een koekenpan met boter en olie. Zorg dat deze goed heet is en laat de pit op de hoogste stand staan. Bak de rosbief van alle kanten goudbruin in de pan voordat je hem in de ovenschaal legt die klaar staat.

Snijd het tweede takje rozemarijn ook in stukken. Leg de gebakken rosbief in een ovenschaal en strooi daar omheen de rozemarijn. Als je een kerntemperatuurmeter hebt die mee in de oven/airfryer kan steek deze er dan nu in. Plaats de ovenschaal in de airfryer of oven. Als je de rosbief rosé wilt hebben kun je het alarm van de kerntemperatuurmeter het beste tussen de 50 en 55 graden zetten.
Ik had hem hier op 52 graden staan en zou hem de volgende keer maximaal op 50 graden zetten. Let wel mijn stuk rosbief was maar 600 gram, dat scheelt ook dus als je een heel groot stuk vlees hebt haal hem er dan wel pas rond de 52 graden uit. Voordat je hem eruit gehaald hebt ben je alweer een graad verder en de rosbief moet ook nog rusten. Door de hitte van het vlees gaart de rosbief dan ook nog door.

In de tussentijd kun je de saus maken. Pel de ui en snipper deze fijn. Pel ook de knoflook en hak deze fijn.

Voor de saus smelt je de boter met 1 eetlepel olie in een steelpannetje. Voeg de ui en knoflook toe als de boter gesmolten is en bak deze zachtjes mee. Hij hoeft niet te verkleuren maar wel glazig zien.

Rits van 1 takje rozemarijn de blaadjes en hak deze fijn. Voeg deze toe aan de saus in wording als de ui glazig is en bak dit een paar minuten mee.

Voeg de bloem toe aan het uienmengsel en bak deze ongeveer 2 minuten mee, zonder dat hij verkleurd. Je hebt nu een roux gemaakt. Voeg al roerend de slagroom toe, blijf vooral roeren de eerste paar minuten, zodat er geen klontjes ontstaan.

Als je een gladde saus hebt kun je de andere twee eetlepels truffelolie toevoegen en de saus een beetje laten indikken.

Breng tot slot de saus op smaak met peper, zout en eventueel nog 1/3de bouillonblokje.

Als de rosbief klaar is haal hem dan uit de airfryer (of oven) en pak het stuk vlees dan in aluminiumfolie. Laat de rosbief 10 minuten rusten in de aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt.

Als de truffelroomsaus klaar is en het vlees gaar is kun je het serveren. Ik heb het apart geserveerd, zodat iedereen naar smaak de hoeveelheid saus kan toevoegen.  

Leg het vlees op een mooi bord of een plank waarop je het kunt snijden. Doe de saus in een mooi sauskannetje en garneer het met het halve takje rozemarijn dat je nog niet gebruikt hebt.

Ps. Het is ook lekker om champignons te bakken en deze toe te voegen aan de truffelroomsaus of los te serveren bij de rosbief.

Foto
Foto
0 Opmerkingen

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact