Pommes duchesse is voor mij een bijgerecht dat echt bij kerst hoort. Door het jaar heen eten we namelijk zelden of nooit pommes duchesse. Behalve dit jaar, want ik maakte ze voor het kerstmenu. Voorgaande jaren kocht ik ze kant-en-klaar, maar nu maakte ik ze een keer zelf onder het mom ‘dat moet ik toch ook kunnen’.
Heel eerlijk het is super simpel, maar ik mag nog wel wat aan de spuittechniek werken. Een nieuwe spuitzak en goede spuitmondjes heb ik dan ook alweer op mijn lijstje voor volgend jaar gezet 😉. Pommes duchesse kun je prima van tevoren maken en op het moment zelf 10 minuten opwarmen in de oven.
0 Comments
Zoals ik al vertelde komen er ook vegetarische gerechten voorbij. Qua soep heb ik een groentesoep gemaakt die volledig vegetarisch is en de doperwtensoep was in de basis ook volledig vegetarisch.
Volgende week komt er nog een vegetarisch voorgerecht, maar voor het vegetarische hoofdgerecht maakte ik een paddenstoelen tagliatelle. Voor dit gerecht maakte ik zelf zongedroogde tomaten (lees oven gedroogde😉), maar dat kost tijd deze hebben namelijk 2,5 uur in de oven gestaan. Je kunt ook gewoon zongedroogde tomaten uit een potje hiervoor gebruiken. Mocht je ze toch zelf willen maken dan zou ik je aanraden om dit niet op de dag zelf te doen. Doe het een keer in de week voor kerst. Doe het in een schone vetvrije glazen pot, zorg dat de tomaten onder de olie staan en bewaar hem in de koelkast. Wist je trouwens dat de koudste plek in de koelkast de onderste plank (net boven de groentelade) achterin is. Althans dat heeft de kraamverzorgster me verteld daar moest ik mijn gekolfde melk altijd bewaren. Ik heb het even opgezocht en het is nog waar ook 😉. Sinterklaas was nog in volle gang en wij zijn al begonnen met het delen van kerstinspiratie. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen toch? Tussen de gerechten die gedeeld worden zit voor ieder wat wils bij. Van vlees tot vegetarisch tot vis, het ene recept is iets gemakkelijker dan het andere. Veel van de kerstrecepten zijn goed van tevoren te bereiden. Soepen kun je namelijk een dag van tevoren maken en de dag zelf opwarmen en garneren. En vandaag alweer de laatste soep van de kerstinspiratie, maar er volgen nog voldoende andere lekkere recepten.
Vers getrokken runderbouillon is geen alledaags recept. Althans voor mij niet, je hebt er namelijk de tijd voor nodig. Het is niet moeilijk of veel werk, maar vooral tijdrovend. Daarom een ideaal recept voor de feestdagen, dan pak ik toch altijd graag wat extra uit. Runderbouillon wordt gemaakt van runderschenken. Niet afhaken nu, het klinkt misschien wat minder smakelijk, maar je weet niet wat je proeft. Er zit zoveel smaak in de schenken als je deze laat trekken dat je de pure smaak van rundvlees proeft. Waarschijnlijk is het verstandig om tijdens het eten niet te vertellen hoe je hem bereid hebt. Heel veel mensen haken dan af omdat het vet is of als vies wordt beschouwd. Mocht je niet van een vette soep houden, maak hem dan een dag voor gebruik en laat de soep helemaal afkoelen. Het vet komt namelijk naar boven en hoopt zich daarop. Op deze manier kun je het er met een schuimspaan gemakkelijk afscheppen. Ook deze soep is babyproof. Na het zeven heb ik er voor Dylan 3 bakjes en een kopje uitgehaald en ben hem vervolgens pas op smaak gaan brengen. Op deze manier heb ik voor hem 3 bakjes groentebouillon en 3 bakjes runderbouillon in de vriezer staan. Ook altijd makkelijk om zijn risotto mee te maken. Toast paling is voor mij echt een klassiek kerst voorgerecht. Toen ik jong was aten we dit regelmatig met kerst. Het is dan ook een topper die niet mag ontbreken in mijn voorgerechten reeks, vooral omdat hij in voorgaande jaren ook nog niet voorbijgekomen is.
Op vis en vlees bezuinig ik nooit. Ik eet liever vaker vegetarisch en als ik dan vis of vlees eet een goed stuk heb anders krijg ik er achteraf spijt van. Persoonlijk vind ik namelijk dat je het proeft of de vis of vlees van de supermarkt of slager/visspecialist komt. En ja ook dat is me regelmatig overkomen. Ik ga dus altijd naar een goede slager, visboer, de markt (wel een goede viskraam uitzoeken!) en paling haal ik altijd bij Rijpelaal. Dus mocht je in de omgeving van Helmond wonen het is de moeite waard om ervoor om te rijden! Doordat de paling al zo ontzettend lekker is hoef je niet heel veel gekke dingen toe te voegen aan het recept. Dat maakt dit een makkelijk recept dat je binnen 10 minuten op tafel hebt staan. Ik koop altijd hele gerookte palingen en fileer deze zelf, maar houd je van gemak kies dan vooral de gefileerde paling. Zien ze er niet schattig uit deze mini cheesecakejes? Ik vond dit ontzettend leuk staan op mijn kersttafel. Je kunt ze serveren bij de koffie of thee, maar het is ook lekker als dessert. Het lekkere aan cheesecake en zeker deze variant vind ik de combinatie tussen zoet en fris. De bosvruchten maken hem nog frisser. Wel vind ik cheesecake erg machtig, daarom maakte ik mini’s in cupcakevormpjes.
Op zich is het een basisrecept dus als je niet van bosvruchten houdt kun je die ook weglaten of vervangen door iets wat je wel lekker vindt. Maak ze wel in vormpjes ik deed het in siliconevormpjes, ideaal, maar ook gewoon in een cupcake blik. Hier kreeg ik ze bijna niet meer uit na een nacht in de koelkast, ondanks dat ik de vorm ingevet en had bestuift met bloem. Een sorbet is wat mij betreft een perfect kerstdessert. Het is zoet, lekker, fris, licht en gemakkelijk en kun kunt het ook nog eens mooi aankleden. Dat is precies wat we willen om het kerstdiner mee af te sluiten. Ik ben niet iemand van de toetjes, maar met kerst houd ik er altijd een plaatsje voor vrij. Het liefst eet ik het ook pas een uur nadat het diner is afgelopen, dan heb je er weer ruimte voor.
Het belangrijkste aan de granaatappelsorbet is dat je er op tijd mee begint. Verder is het een heel makkelijk dessert. Maak hem dan ook gerust een dag of een week van tevoren. Met een sorbet kun je ook andere leuke dingen maken. Later vandaag komt er nog een blog online waarmee ik de mensen ontvang met deze lekkere granaatappelsorbet. Ontvangen jullie je gasten ook wel eens met een cocktail in plaats van met koffie? Altijd leuk om feestelijk ontvangen te worden met een lekkere cocktail als je het mij vraagt. Ik maakte daarom een heerlijke cocktail van prosecco met granaatappelsorbet. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar het maakt ook nog eens heerlijk.
Oud en Nieuw zou ook een perfecte gelegenheid zijn om deze cocktail te schenken. Dus mocht je sorbet over hebben van je kerstdiner, waarom zou je het dan niet combineren met een lekkere prosecco. De cocktails zijn in een handomdraai gemaakt. Gisteren liet ik zien hoe je kip bereidt voor het kerstdiner, maar daar moeten natuurlijk ook lekkere bijgerechten bij geserveerd worden. Bij ons staan met kerst vaak diverse soorten aardappelgerechten en groentes op tafel. Het maken van een kerstmenu is dan ook vaak best een klusje, maar ik wil je laten zien dat het ook makkelijk kan en je veel al kunt voorbereiden. Door warme en kouden bijgerechten te combineren maak je het jezelf een stuk makkelijker.
Deze aardappels zijn een goed voorbeeld van hoe het gemakkelijk kan. Je hoeft ze niet eens te schillen dat zorgt ervoor dat het je al minder tijd kost. Zelf heb ik er veel te veel gemaakt waardoor wij er twee dagen van konden eten en ook dat ging erg goed. De aardappels kun je zowel in de oven of airfryer garen. Gisteren is de hele kip uit de oven online gekomen en vanochtend het recept van de aardappels uit de oven/airfryer. Dan zijn bij mij de opties om gerechten garen in de oven of airfryer op. Meestal zorg ik ervoor dat ik 2 ovenschalen in de oven kwijt kan. Als dat lukt zou ik eventueel nog een ovengerecht kunnen maken, maar naast 2 oven gerechten vind ik het ook wel prettig om een koud gerecht te serveren. Deze koolrabisalade is daar een goed voorbeeld van.
Het is een fris zoete salade met een lekkere bite, die je goed kunt voorbereiden. In de koelkast blijft hij namelijk nog wel een dag goed en doordat er in de dressing citroen zit verwerkt blijft hij ook nog mooi van kleur. Ik heb er noten in verwerkt terwijl Luke hier erg allergisch voor is. Dat is de reden dat ik twee schalen heb gemaakt. Persoonlijk zorg ik ervoor dat de salades dan helemaal klaar zijn en de salade zonder noten al in de koelkast staat voordat ik met de hazelnoten aan de slag ging. Op deze manier ontstaat er geen kruisbestuiving en wordt Luke niet ziek van de salade. Perfect voor de kerst, dit kip recept. Het voordeel van zowel het zalm recept dat al verschenen is als dit kip recept is dat je geen stress hebt omdat het namelijk zo voorbereid is. De voorbereidingen stellen weinig voor en kun je eventueel in de ochtend doen als je de ovenschaal met kip daarna maar in de koelkast plaatst.
De voorbereidingen heb je binnen 10 minuten gedaan en dan hoeft de kip alleen nog maar een uur in de oven. Terwijl jullie lekker aan het voorgerecht of de soep zitten doet de oven zijn werk. Wat serveer je bij dit recept? Lekkere aardappels uit de oven en een frisse koolrabisalade. Deze twee recepten komen morgen online, maar er volgen nog meer bijgerechten deze maand die hier perfect bij smaken. |