ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Vegetarische paddenstoelen tagliatelle

13/12/2018

0 Comments

 
Zoals ik al vertelde komen er ook vegetarische gerechten voorbij. Qua soep heb ik een groentesoep gemaakt die volledig vegetarisch is en de doperwtensoep was in de basis ook volledig vegetarisch.

Volgende week komt er nog een vegetarisch voorgerecht, maar voor het vegetarische hoofdgerecht maakte ik een paddenstoelen tagliatelle.

Voor dit gerecht maakte ik zelf zongedroogde tomaten (lees oven gedroogde😉), maar dat kost tijd deze hebben namelijk 2,5 uur in de oven gestaan. Je kunt ook gewoon zongedroogde tomaten uit een potje hiervoor gebruiken. Mocht je ze toch zelf willen maken dan zou ik je aanraden om dit niet op de dag zelf te doen. Doe het een keer in de week voor kerst. Doe het in een schone vetvrije glazen pot, zorg dat de tomaten onder de olie staan en bewaar hem in de koelkast. Wist je trouwens dat de koudste plek in de koelkast de onderste plank (net boven de groentelade) achterin is. Althans dat heeft de kraamverzorgster me verteld daar moest ik mijn gekolfde melk altijd bewaren. Ik heb het even opgezocht en het is nog waar ook 😉.
Foto
Ingrediënten voor 4 personen:
  • 280 gram zongedroogde tomaten (uit een potje of zelfgemaakte)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 300 gram oesterzwammen
  • 200 gram cantharellen
  • 100 gram pijnboompitten
  • 300 gram tagliatelle (of pappardelle)
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • Olie
  • 300 gram ricotta
  • 1 theelepel salie
  • Peper
  • Zout
 
Ingrediënten voor zongedroogde tomaten:
  • 1 kilo tomaten
  • 1 eetlepel gedroogde salie of een bosje verse salie.
  • Olie
  • Peper
  • Zout
 
Wil je de tomaten ook zelf drogen is het belangrijk dat je voldoende tijd hebt.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Was de tomaten en verwijder het kroontje, ook het deel wat in de tomaat zit. Snijd de tomaten in vieren of als je grote hebt snijdt ze dan nog een keer doormidden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de tomaten op. Besprenkel de tomaten met olijfolie. Strooi de salie over de tomaten en breng ze op smaak met peper en zout. Schep de tomaten een keer door elkaar, zodat de olie en kruiden zich kunnen verspreiden.

Plaats de bakplaat voor 1,5 uur in de oven. Controleer na 1,5 uur of de tomaten voldoende ingedroogd zijn. Is dit het geval haal je ze uit de oven, is dit niet het geval plaat ze dan terug en verleng de tijd met een half uur. Kijk iedere 10 minuten even of het niet te rap gaat.

Als de tomaten voldoende gedroogd zijn laat ze dan afkoelen. Schep de tomaten of in een vetvrij potje of doe ze direct in de keukenmachine. Schep zeker de olie ook mee, hier zit namelijk heel veel smaak in!

Bij mij duurde het 2,5 uur, maar als ik ze nog een keer doormidden had gesneden was het sneller gegaan. Ik vond dit mooier voor de foto.


Bereiding van de vegetarische paddenstoelen tagliatelle.
Bak de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

Kook de tagliatelle in water met wat zout volgens de verpakking. Kijk ook eens in het vers vak van je supermarkt voor verse tagliatelle, dat is echt lekkerder en ook nog sneller klaar ook.

Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. De pijnboompitten zijn in de tussentijd goudbruin, haal deze uit de pan en verhit een flinke scheut olie in de koekenpan. Bak de champignons gedurende 5 minuten op hoog vuur en laat ze mooi goudbruin worden. Door de hoge temperatuur wordt het vocht onttrokken en verdampt het direct.

Intussen kun je de andere paddenstoelen schoonmaken en in kleinere stukken scheuren. Zelf snijd ik alleen (kastanje) champignons. Als paddenstoelen ‘te groot’ zijn naar mijn idee om geheel te gebruiken scheur ik deze in kleinere stukken.

Als de kastanjechampignons goudbruin zijn laat ze dan eerst een minuut of 10 afkoelen, zodat de grootste hitte eruit is en de kaas niet direct smelt.

Hak 150 gram van de zongedroogde tomaten grof in een hakmolen of keukenmachine. Voeg hier de afgekoelde kastanjechampignons, 60 gram pijnboompitten, salie en de Parmezaanse kaas aan toe. De tapenade hoeft niet helemaal fijn te zijn je mag de bite van de pijnboompitten best nog proeven. Breng de tapenade op smaak met salie, peper en zout.

In de tussentijd kun je de cantharellen en oesterzwammen ook in de koekenpan met flink wat olie goudbruin bakken. De oesterzwammen en cantharellen zullen iets langer de tijd nodig hebben dan de champignons. Als deze goudbruin zijn haal dan 1/3de van de paddenstoelen uit de pan voor de garnering.

Voeg de ricotta toe aan de paddenstoelen en laat deze mee warm worden. Breng de ricotta op smaak met 7 eetlepels tapenade.

Proef de saus en breng deze eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout.

Als de tagliatelle klaar is kun je het gerecht gaan opbouwen.

Draai de tagliatelle mooi op met behulp van een vleesvork of een pastatang en leg ze in een diepbord (pastabord). Schep daarop wat saus en garneer de paddenstoelen tagliatelle met de achter gehouden paddenstoelen, zongedroogde tomaten en pijnboompitten. Maak het eventueel af met een blaadje salie.
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact