ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Hele kip uit de oven

7/12/2018

0 Comments

 
Perfect voor de kerst, dit kip recept. Het voordeel van zowel het zalm recept dat al verschenen is als dit kip recept is dat je geen stress hebt omdat het namelijk zo voorbereid is. De voorbereidingen stellen weinig voor en kun je eventueel in de ochtend doen als je de ovenschaal met kip daarna maar in de koelkast plaatst.

De voorbereidingen heb je binnen 10 minuten gedaan en dan hoeft de kip alleen nog maar een uur in de oven. Terwijl jullie lekker aan het voorgerecht of de soep zitten doet de oven zijn werk.

Wat serveer je bij dit recept? Lekkere aardappels uit de oven en een frisse koolrabisalade. Deze twee recepten komen morgen online, maar er volgen nog meer bijgerechten deze maand die hier perfect bij smaken.
Foto
Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 hele kip van 1,5 kg
  • 1/2de citroen
  • 200 ml yoghurt
  • 3 bosuien
  • 1 winterwortel
  • 3 tenen knoflook
  • Water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1/2de bosje tijm
  • Boter/olie
  • Peper
  • Zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal/braadslede in met boter of olie.

Snijd de bosuien in dunne ringen en meng deze door de yoghurt. Rits van de helft van de benodigde tijm de blaadjes van de takken. Voeg de tijm ook toe aan het yoghurtmengsel. Maak de yoghurt op smaak met peper en zout.

Dep de kip droog en maak het vel los van het vlees door je vingers voorzichtig onder het vel te steken, zorg ervoor dat je niet door het vel steekt of dat het scheurt (bij mij is het vel in de oven toch een beetje teruggetrokken op een plek). Smeer het vlees onder de huid in met het yoghurtmengsel. Heb je over van het mengsel smeer dat over de kip alleen dan op de huid.

Als je kip nog niet aan elkaar gebonden is bindt dan de vleugels en de poten aan elkaar, zo kun je voorkomen dat deze sneller gaar zijn dan de rest. De vleugels buig je naar boven richting de rug. De poten bind je aan de onder kant aan elkaar doe dit alles met keukengaren. Bind alles strak aan elkaar.

Snijd de citroen in parten en doe deze samen met 2 takjes tijm en een teen knoflook in de holte.

Leg de kip in de ovenschaal.

Schil de wortel met een dunschiller en snijd deze in grove stukken. Plet de knoflook en leg deze samen met de wortels en overige tijm naast de kip.

Zet deze ovenschaal in een ovenschaal die 1 of 2 maten groter is.

Kookwater en maak met behulp van de bouillonblok een kippenbouillon. Giet de bouillon in de grote ovenschaal en zorg dat de schaal gevuld wordt tot het water 1/2de onder de rand van de kleine schaal staat. Alleen de onderste helft van de kleine schaal staat dus in het water.  

Pak het geheel in met aluminiumfolie. Maak in het midden van de aluminiumfolie ter hoogte van het midden van de kip een gat, zo kan de stoom ontsnappen.

Plaats de kip voor een uur in de oven. De kip gaart nu door de warmte van de oven en de stoom die vrijkomt van de bouillon. De stoom zorgt er samen met de yoghurt voor dat hij ontzettend mals blijft.

Als je een vleesthermometer hebt kun je heel nauwkeurig zien wanneer de kip gaar is. De kerntemperatuur moet minimaal 75 graden zijn, dan is de kip gaar. Indien je niet in het bezit bent van een vleesthermometer zijn er nog andere manieren om dit te testen. Prik met een vork in de kip. Dan loopt er vocht uit als dit helder van kleur is, is de kip gaar. Natuurlijk kun je er ook gewoon met een mes in snijden om te controleren of het vlees niet meer roze is.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact