ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Tarte tatin van rode ui en bieten

18/12/2018

0 Comments

 
Zijn jullie er al uit wat jullie met kerst gaan eten? Mocht je er nog niet uit zijn deze week verschijnen de laatste kerstrecepten, zoals dit vegetarisch voorgerecht een tarte tatin van rode ui en bieten. Daarnaast komen ook nog een rosbief in de airfryer bereid, aardappelgratin en een groente bijgerecht, een dessert, als kerst op de taart een heerlijke kersttaart en tot slot diverse kerstontbijtjes online.

Deze hartige tarte tatin was een groot succes en zal deze winter zeker nog een keer gemaakt worden. Let wel op wat voor bakvorm je hiervoor gebruikt. De bakvorm die ik hiervoor gebruikte heeft namelijk een bodem die eruit kan. Dat is echt ideaal met het eruit halen van (hartige) taarten, maar met een tarte tatin niet. Als je geen bakpapier in de bakvorm zou doen zou het gekaramelliseerde kookvocht er namelijk uitlopen. Mocht je dus ook een bakvorm gebruiken met een bodem die je eruit kunt halen, bekleed de bakplaat dan eerst met bakpapier.
Foto
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
  • 2 rode uien
  • 2 rode bieten
  • 1 gele biet
  • 1 grote plak bladerdeeg van 270 gram
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 30 gram rucola
  • 30 gram mini geitenkaasbolletjes
  • 1 eetlepel honing
  • Peper
  • Zout

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Was de bieten en schil ze met een dunschiller. Snijd ze in dunne plakjes en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar in een pannetje met water met een beetje zout. Ik heb de rode bieten apart gekookt van de gele, zodat de gele biet geel blijft.

In de tussentijd kun je de rode ui pellen en in dunne ringen snijden. Verwarm een grote koekenpan met daarin de boter en olie. Bak de uienringen op laag vuur in de koekenpan aan. Voeg de suiker, balsamicoazijn, tijm, peper en zout toe, zorg dat je de uien hier goed mee op smaak brengt. Laat de rode uien gedurende 15 à 20 minuten langzaam karamelliseren.

Prik na 10 minuten in een bieten om te kijken of ze gaar zijn. Als ze gaar zijn kun je ze afgieten en afspoelen onderstromend koud water. Voeg de bieten de laatste 3 minuten toe, zodat zij ook de smaak van de balsamicoazijn, tijm en gekaramelliseerde suiker krijgen.

Rol de plak bladerdeeg uit. Als deze niet de juiste maat heeft van de springvorm zorg dan dat je hem op maat snijdt of rolt.

Verdeel de bieten, sjalotten en het kookvocht over de bakvorm en dek deze af met de plak bladerdeeg. Stop de randen goed in. Het bladerdeeg moet dus tussen de rand van de bakvorm (in mijn geval het bakpapier) en de groentes zitten.

Bak de tarte tatin goudbruin en gaar in 45 à 50 minuten. Draai de voorverwarmde oven terug naar 190 graden, zodra de rode ui en bieten tarte tatin in de oven staat.

Haal de tarte tatin uit de oven zodra hij gaar is en laat hem ongeveer 3 minuten wat afkoelen.

Garneer de rode ui en bieten tarte tatin met rucola, mini geitenkaasbolletjes en de honing. Serveer de tarte tatin in zijn geheel en snijd hem op tafel in de gewenste stukken. 
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact