ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Ovenprei met Le Petit Doruvael (kaasmosterdsaus)

14/12/2018

0 Comments

 
Prei gebruik ik vaak als smaakmaker voor gerechten, maar voor dit bijgerecht is prei het hoofdingrediënt. Ik kan me niet heugen dat ik prei zelf als hoofdgroenten heb gehad, maar laatst in een restaurant kreeg ik prei op ongeveer deze manier geserveerd. Dat inspireerde mij om het toe te voegen aan het kerstdiner. Het werd hier goed ontvangen, maar door de kaassaus is het wel ontzettend machtig.

Een kleine tip serveer het dus niet samen met de aardappelgratin. Dat zijn beide erg machtige gerechten die redelijk zwaar vallen. Ik zou het zelf eerder met aardappels uit de oven of Pommes Duchesse serveren.
Foto
Ingrediënten 4 personen:
  • 4 preien
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 theelepels fijne mosterd
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 150 gram Le Petit Doruvael (is een kaas soort, maar je kunt ook een andere kaas gebruiken)
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml kokend water
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Verwijder het buitenste blad van de prei en snijd een stukje van de grote toppen af. Halveer de preien, dus snijdt ze in de breedte doormidden en nog niet in de lengte. Was de prei goed, zodat het zand eruit gaat.

Halveer de preien en was de bovenste gedeeltes nogmaals als je ziet dat er nog zand tussen zit. Laat ze zoveel mogelijk in elkaar zitten. Laat de prei indien nodig goed uitlekken.

Vet een ovenschaal in en leg de prei erin. Kook het water, kan gewoon met de waterkoker.

Rasp de kaas (Doruvael) fijn. Verwarm de boter in een pan. Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Bak de bloem mee tot deze licht kleurt. Schenk het kokend water beetje voor beetje erbij en blijf kloppen met een garde. Als de bloem het water opgenomen heeft en het weer een gladde saus is kun je de volgende flinke scheut water toevoegen. Als met het water een mooie saus hebt gekregen kun je de slagroom toevoegen. Breng het geheel aan de kook en laat het gedurende 5 minuten zacht koken. Blijf roeren met de garde.

Voeg 1/3de van de geraspte kaas toe. Breng de saus op smaak met de fijne en grove mosterd, nootmuskaat, en als het nodig is nog wat peper.

Schenk de mosterdkaassaus over de prei en bestrooi tot slot de overige kaar eroverheen.

Bak het geheel gedurende 20 à 25 minuten in de oven.


Ps. Ik had te veel saus op te weinig prei gebruikt. Ik heb de verhouding aangepast en dit ook getest dat was beter, maar deze foto’s waren helaas te donker.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact