Maken jullie wel eens zelf pastasaus?
Zelfgemaakte pastasaus vind ik zoveel lekkerder dan de kant-en-klare uit een pot. En daarbij het is zo gemakkelijk. Ik zal jullie met dit recept bewijzen dat jullie het ook kunnen! Plus het is ook nog eens kidsproof, je kunt namelijk zoveel smaakstoffen toevoegen als je zelf wilt. Daarnaast krijgen ze ook nog eens veel groente binnen zonder dat ze het door hebben. Eliza-Jane is gek op rauwe paprika, maar op deze manier at ze het ook goed. In dit recept rooster ik de paprika’s zelf, of ja de oven doet het voor me, want dan vind ik de saus nog lekkerder. Mocht je echt van gemak houden of bang zijn dat het mis gaat, je kunt gewoon potten geroosterde paprika’s kopen.
0 Comments
Mijn moeder maakte en maakt nog steeds diverse soorten soep. Vroeger aten we dan ook vaak soep er kwam van alles voorbij zoals kippen-, groenten-, kervel-, champignon-, tomaten-, erwtensoep, enzovoort. Maar deze pastinaakmosterdsoep heeft er nog nooit op tafel gestaan.
Een paar jaar geleden zou ik deze soep niet kunnen waarderen, want ik hield niet zo van mosterd. De afgelopen tijd eet ik steeds vaker mosterd, dat begon met mosterdsaus (van Calvé echt een aanrader en nee ik word niet gesponsord), bij mijn moeder ze zei dat lust je wel. Ondertussen gebruik ik mosterd regelmatig in mijn recepten. De volgende stap was om er soep van te maken. Dat is deze pastinaakmosterdsoep geworden. De pastinaak staat bekend als een erg zoete groenten. De combinatie mosterd met pastinaak zorgt ervoor de scherpe/pittige kant van mosterd wordt verzacht door de zoete pastinaak. Dat was de reden dat wij de soep erg lekker vonden. Eliza-Jane heeft de soep ook geprobeerd, maar at hem niet erg goed. Wel sopte ze brood in de soep en at dat op. Daar waren wij ook al erg tevreden mee, ze is tenslotte nog maar twee. Zonder de bacon, die ik alleen als garnering gebruikte, is de soep geheel vegetarisch. Het laatste zoete sinterklaasrecept voor zijn intocht zaterdag. Deze taart stond een paar weken geleden al bij ons op tafel en was echt heerlijk. Helaas maak ik hem voor zaterdag niet nog een keer, want Luke en ik vieren zaterdag onze verjaardag voor familie. Dan staan er kleine taartjes het programma, ik zal een foto delen via Instagram. De recepten hiervan komen volgende maand, ze horen bij de kerstrecepten.
Het recept bestaan uit 3 onderdelen, stoofperen, pepernotendeeg om een krokante taart mee te vormen en het cakebeslag om de taart te vullen. Je vindt de recepten van pepernoten en stoofperen al online, de woorden zijn een link er naartoe. Voor het gemak typ ik de recepten hier ook nog een keer uit, hoef je niet van pagina naar pagina te klikken tijdens het bakken. Mocht je de taart gaan maken bedenk dan wel dat de stoofperen 3 uur moeten staan willen ze geheel gekleurd zijn. Daarom doe ik dit de avond van tevoren. Vanavond ga ik ze weer maken voor een foto van de stoofperen, maar dan maak ik ze dus vandaag voor verwerking morgen. Af en toe bedenk je van die recepten waarvan je van tevoren geen idee hebt hoe het uit gaat pakken. Deze aubergineschotel is zo’n recept. Het prettige hiervan was dat hij ontzettend lekker was, door dit soort recepten eten wij steeds meer vegetarisch. Op zo’n moment missen we geen van alle het vlees in onze maaltijd.
Een paar jaar geleden maakte ik ook een schotel met (verse) tomatenblokjes (en kip), zie hier het recept. Daarvan wist ik dat Luke die ontzettend lekker vindt, omdat hij die regelmatig noemt als ik vraag wat zullen we vandaag eten. Deze vegetarische schotel vergeleek hij daarmee en hij zei maakte direct duidelijk dat ik dit soort schotels wel vaker mag maken. Hij vindt de combinatie verse tomaten met aardappel blijkbaar ontzettend lekker. Dat heb ik dan ook genoteerd 😉 Een tijdje geleden gaarde ik vis in een korst van kokos in plaats van zout. De smaak van de kokos kwam maar heel licht terug, eigenlijk herkende je de smaak alleen als je het wist. Het resultaat was wel net zoals bij een zoutkorst dat de vis ontzettend mals en sappig blijft door deze manier van garen. Zeker de moeite waard om eens te proberen en misschien plaats ik het recept hiervan nog eens online.
Eigenlijk hoopte ik toen dat de vis iets meer de smaak van kokos mee zou krijgen. Daarom probeerde ik het nog eens, maar nu door hem te paneren met kokosrasp. En het was ontzettend lekker en de combinatie met de spinaziestamppot viel erg goed. Let goed op of je spinazie gewassen is of niet. Als je ongewassen spinazie hebt gekocht zorg dan dat je deze eerst heel goed wast. Niets zo vervelend als het knisperen van zand tussen je tanden tijdens het eten. En geloof me ook mij overkomt dit soort dingen af en toe, gevalletje slaaptekort, niet goed opletten en te gehaast zijn. Als het seizoen voor stoofperen weer is begonnen maak ik het minimaal 1 keer, want het blijft toch lekker. Maar naast dat ze heerlijk zijn als dessert kun je er ook ontzettend veel andere leuke en lekkere recepten mee maken. Zo maakte ik een paar jaar geleden lekkere vruchtengebakjes, voor het recept klik hier.
Komende weken volgen er nog een aantal recepten met stoofperen. Daarom deel ik eerst maar eens mijn basisrecept voor stoofperen met jullie. Er zal dus regelmatig naar dit recept doorverwezen worden. Een hotdog is net als een burger voor mij echt comfort food dat ik ideaal vind om in het weekend klaar te maken.
Ik maakte twee varianten van deze hotdog. Bij een liet ik de zuurkool rauw en bij de andere blancheerde ik deze 3 minuten. Mijn voorkeur was de rauwe zuurkool, dus dat vind je terug in het recept. Naast dat ik het lekkerder vond scheelt het ook weer een handeling in het kookproces😉 Ik heb al 3 jaar een airfryer en ik ben er nog steeds ontzettend blij mee. Mij wordt wel eens gevraagd waar ik hem voor gebruik. Nou onder andere bak ik daar vaak het vlees in, op die manier gebruik ik geen boter en olie. En er komt ontzettend veel vet vrij, dan zie je pas hoeveel vet erin blijft zitten als je het in de pan bakt, wat natuurlijk ook erg lekker is. De chipolataworstjes bakte ik ook in de airfryer, draai ze halverwege om op die manier worden alle kanten knapperig. Als jullie vaker willen weten wanneer ik iets bereid in de airfryer laat het dan weten in de comments dan zal ik dat vaker delen met jullie. Luke is dol op chocolade. Eigenlijk had ik dat niet in de gaten tot een jaar of 3 geleden. Met Sinterklaas kregen we natuurlijk weer diverse chocoladeletters. Zaten we lekker op de bank vroeg hij na een half uur wil jij eigenlijk ook een stukje chocolade? Dan moet je snel zijn want ik heb de reep bijna op. Tja hij was dus op voor ik door had dat hij er lag. Dat is een reden waarom Luke altijd vraagt geen chocolade pepernoten in huis te halen. Maar helaas dit jaar maakte ik ze zelfs weer zelf en lekker dat ze waren. Net als de reep chocolade waren ook deze pepernoten dezelfde avond nog op.
Om chocolade pepernoten te kunnen maken heb je eerst gewone pepernoten nodig. Deze kun je kopen of zelf bakken. Maar wat gaat er nu boven zelfgemaakte pepernoten? Ik vind ze echt veel lekkerder dan die je in de winkel koopt. Je krijgt dus twee recepten in een 😉. Veel bakplezier! Ps. Als je te veel deeg (over) hebt gemaakt, je kunt dit gemakkelijk invriezen. Ik heb bijvoorbeeld niet het hele deeg opgebakken, maar een deel ingevroren en dat haal ik er volgende week uit. Dan kunnen Eliza-Jane en ik samen pepernoten kunnen bakken voordat Sinterklaas weer in het land komt. Kennen jullie dat ook dat je een periode hebt dat je het liefst iedere dag soep eet (als avondmaaltijd)? Ik heb nu zo’n periode. Het zal wel te maken hebben met de omslag van het weer, van de heerlijke nazomer naar dit herfstachtige weer. Wat overigens ook zijn charmes heeft, ik kijk namelijk alweer uit naar de volgende boswandeling. Al nam ik vorige week de kinderwagen mee en dat was niet zo’n succes. Het was lekker zwaar duwen door de bladeren en het losse zand, want wat is het nog ontzettend droog! Komend weekend gaat de draagdoek dus weer mee, maar dat terzijde.
De komende tijd komen er dus regelmatig recepten voor soep voorbij. En zoals jullie misschien al wel gezien hebben ben ik gestart met het online zetten van de sinterklaasrecepten. Er volgen er nog meer en de grand finale zullen net wat luxere gourmette recepten worden. Maar nu eerst deze bloemkoolsoep met zalm en kaasstengels. De zalmstengels waren verbazingwekkend lekker! Vroeger als sinterklaas weer in het land kwam zaten wij zaterdagochtend altijd klaar om de intocht te kijken. Mijn moeder zorgde dat er dan allerlei lekkers op tafel stond zoals, strooigoed, banketletter, gevulde speculaas, etc.
Nu is het mijn beurt om daarvoor te zorgen voor onze dochter. Dit jaar zal de eerste keer zijn dat ze het enigszins zal begrijpen wat er aan de hand is. Daarom bedacht ik een paar lekkere recepten die we dan op tafel kunnen zetten. Eliza-Jane heeft een notenallergie (gelukkig maar voor een paar noten) waardoor we geen banketletter en gevulde speculaas op tafel zetten. Deze strooigoedrotsjes zijn een perfect alternatief en ze vindt ze erg lekker. Haar hele snoetje en haar handen zitten onder de chocolade, heerlijk. Maak ze de dag van tevoren samen (met je kind) en laat ze een nacht hard worden in de koelkast. Doordat Eliza-Jane een notenallergie heeft en Luke ook allergisch is voor (alle) noten verschijnen er op de website weinig gerechten met noten. Hier moet ik helaas voorzichtig mee zijn, maar ik doe het toch af en toe en zal dit ook meer met jullie gaan delen. Je kunt de chocolade in dit recept op diverse manieren smelten de easy peasy way (lees magnetron), au bain-marie of met behulp van een waterkoker. Ik zal alle drie de manieren toelichten. |