Het laatste zoete sinterklaasrecept voor zijn intocht zaterdag. Deze taart stond een paar weken geleden al bij ons op tafel en was echt heerlijk. Helaas maak ik hem voor zaterdag niet nog een keer, want Luke en ik vieren zaterdag onze verjaardag voor familie. Dan staan er kleine taartjes het programma, ik zal een foto delen via Instagram. De recepten hiervan komen volgende maand, ze horen bij de kerstrecepten. Het recept bestaan uit 3 onderdelen, stoofperen, pepernotendeeg om een krokante taart mee te vormen en het cakebeslag om de taart te vullen. Je vindt de recepten van pepernoten en stoofperen al online, de woorden zijn een link er naartoe. Voor het gemak typ ik de recepten hier ook nog een keer uit, hoef je niet van pagina naar pagina te klikken tijdens het bakken. Mocht je de taart gaan maken bedenk dan wel dat de stoofperen 3 uur moeten staan willen ze geheel gekleurd zijn. Daarom doe ik dit de avond van tevoren. Vanavond ga ik ze weer maken voor een foto van de stoofperen, maar dan maak ik ze dus vandaag voor verwerking morgen. Ingrediënten voor 10 personen:
Ingrediënten voor 1 kg stoofperen:
Schil de peren en verwijder eventueel het klokhuis met een appelboor. Ik laat de peren altijd heel je kunt ze altijd nog op een andere manier bewerken als ze gekookt zijn. Leg de geschilde stoofperen in een pan en voeg de rode wijn, vanillesuiker, kaneelstokje en kruidnagel toe. Was de sinaasappel en snijd met een dunschiller de schil van een halve sinaasappel eraf. Voeg de schil samen met het sap van een halve sinaasappel toe aan de rode wijn. Laat het geheel minimaal 3 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. De stoofperen zijn al eerder gaar, maar dan zijn ze van binnen nog niet verkleurd. Laat de stoofperen goed uitlekken anders blijft de taart vochtig. Laat twee soeplepels van het stoofperensap indikken in een steelpannetje met 1 eetlepel vanillesuiker. Zet het pannetje op laag vuur en laat het gedurende 15 minuten zachtjes pruttelen. De hoeveelheid van het vocht is dan ongeveer gehalveerd en het is een dikkere stroperige saus geworden. Ingrediënten 1,5 keer het pepernotendeeg
Kneed het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, basterdsuiker, boter en melk door elkaar tot je een glad deeg krijgt. Smeer de springvorm in met (gesmolten) boter en bestuif hem met bloem. Zorg dat je met de boter alles goed hebt geraakt dan blijft de bloem overal plakken en kun je de taart er straks gemakkelijk uit halen. Je kunt de bodem eventueel ook met bakpapier bekleden. Rol het pepernotendeeg uit met een deegroller tot een plak van ongeveer 5 mm dik. Snijd daar als eerste de zijkanten uit, 2 lange plakken en vervolgens een ronde voor de bodem. Ik zet de springvorm gewoon op het deeg en snijd aan de hand daarvan de bodem uit. Je kunt het deeg tussentijds opnieuw uitrollen als je dat gemakkelijker vindt. Leg het bodemstuk op de bodem van de springvorm en druk de zijkanten zacht tegen de zijkant. Indien het niet helemaal overlapt maak de zijkanten dan dicht met het overgebleven deeg. Als er scheuren zijn ontstaan kun je deze ook dichtmaken met het over gebleven deeg. Ik maak zelf altijd 1 lange dunne sliert van het overgebleven deeg en daarmee maak ik de bodem aan de zijstukken vast. Cakebeslag: Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak nu het cakebeslag om de taart te kunnen vullen. Meng in een kom de boter, suiker en een mespuntje zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe. Mix iedere keer dat je een ei toegevoegd hebt het mengsel weer glad voordat je het volgende ei erbij doet. Voeg 40 gram ingedikte stoofperensiroop toe als smaakmaker. Voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en blijf mixen tot je een glad cakebeslag hebt. Verdeel de stoofperen in de springvorm, ik heb ze heel gelaten, maar je kunt ze natuurlijk ook in stukjes snijden. Schep eerst in de stoofperen wat cakebeslag met een theelepeltje en verdeel vervolgens het beslag over de hele springvorm. Til de springvorm op en laat hem een paar keer (met de bodem) op de aanrecht vallen. Op deze manier verdwijnen eventuele luchtbellen. Bak de taart in ongeveer 70 minuten gaar op 160 graden. Test na 60 minuten of de cake gaar is met behulp van een sateprikker, als er niets aan blijft plakken is de cake gaar.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |