De boontjes komen uit het groentepakket. Het recept zat ook bij het groentepakket, met een kleine aanpassing was het een heerlijke variant op gekookte boontjes. Ingrediënten voor 2 personen: 1/2 de paprika, 6 (groene) olijven, 2 grote tomaat, 300 gram (boter)boontjes, 1 el Provencaalse kruiden, olijfolie, een schnitzel, plakjes kaas en peper en zout.
Maak de boontjes schoon en halveer ze. Blancheer de boterboontjes in ongeveer 5 minuten beetgaar. Snijd de olijven, paprika en 1 tomaat in kleine stukken. Laat een scheutje olijfolie warm worden in een pan en bak de paprika eerst aan. Voeg na (ongeveer) een minuut de kruiden, olijven en tomaten toe. Giet de boontjes af als ze gaar zijn en bak die nog even mee met het paprikamengsel. Bereiding schnitzel Bak de schnitzel aan beide kanten goudbruin. Snijd een tomaat in plakken. Leg de tomaten op de schnitzel en daarna de plakken kaas erop. Doe de deksel op de pan, hierdoor wordt de tomaat gaar en smelt de kaas. Smakelijk!
1 Comment
Vrijdagavond kwam ik thuis van mijn werk en werd ik verwend met deze heerlijke maaltijd en een gedekte tafel. Dat is prettig thuis komen, vooral als het dan ook nog ontzettend lekker is! Een verrassend lekker recept met spitskool. Ingrediënten voor 2 personen: 1/2de spitskool, 500 gram aardappelen, 125 gram brie, een handje vol tomaatjes of 2 grote tomaten, spekjes, paneermeel, oregano, verse basilicum en peper. Vandaag een macaroni gemaakt met een gruwelijk lekkere en makkelijke tomatensaus. Vaak worden er potten tomatensaus gebruikt, maar dit recept doet bewijzen dat het zelf maken veel lekkerder is en ontzettend makkelijk en snel klaar. Ingrediënten tomatensaus: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 10 grote tomaten, olijfolie, een handje basilicum, een handje oregano, 3 takjes rozemarijn, peper en zout.
Ingrediënten macaroni: macaroni/pasta, gehakt, champignons en courgette (je kunt zoveel groente toevoegen als je zelf lekker vindt). Was de tomaten goed en raspt ze, hiervoor is een staande rasp het makkelijkst. Door de kant met van het kroontje in je handpalm te leggen en de andere kant (voorzichtig) tegen de rasp te houden kun je de tomaat goed raspen. Houd op met raspen als je de rasp begint te voelen, zodat je niet een stukje mensenvlees meeneemt;) Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze aan in een beetje olijfolie. Haal intussen de basilicum en oreganoblaadjes van de stengels af en hak deze fijn. Voeg de geraspte tomaten en kruiden toe aan de ui en knoflook. Laat de rozemarijnstokjes heel dan kun je ze er later weer uithalen. Meng het geheel goed door elkaar en maak de saus op smaak met peper en zout. Bak intussen in een andere pan het gehakt rul. Ondertussen kun je de champignons en courgette klein snijden. Zodra het gehakt rul is kun je de groenten toevoegen en mee bakken. Kook de pasta/macaroni in een pannetje water en een beetje zout. Voeg als de groente gaar zijn de tomatensaus toe aan het gehaktmengsel. Als de macaroni gaar is kun je lekker opscheppen. Smakelijk eten!! Vorige week heb ik deze heerlijke gevulde paprika's gemaakt. De paprika is gevuld met vlees en groenten. Het is een recept dat goed vult waardoor je er niet perse pasta of rijst bij hoeft bij te serveren. Ingrediënten voor 2 personen: 2 rode paprika's, 1/2 groene paprika, 1 blikje mais, 1/2 courgette, 1 tomaat, 200 gram (half om half) gehakt, 1 teentje knoflook, 100 gram kaas of 100 gram kruidige kaas (ik had een kaasje met zongedroogde tomaten, knoflook, etc.) en peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het gehakt rul in een grote pan. Ondertussen kun je de courgette, groene paprika, het teentje knoflook en tomaten in klein snijden. Als het gehakt rul is kun je de knoflook, courgette en groene paprika mee roerbakken. Voeg vervolgens de mais en tomaten toe. Intussen kun je de (kruidige) kaas raspen en toevoegen aan het gehakt mengsel. Blijf roerbakken tot de vulling door de kaas een beetje aan elkaar blijft plakken, dan kun je de pan van het fornuis halen. Was de rode paprika's goed en snijd de bovenkant er vanaf, dan kun je er ook de zaadjes uithalen paprika. Vul de paprika's met het gehaktmengsel en plaats ze in een ovenschaal. Laat het geheel ongeveer 20 minuten in de oven staan en de paprika's zijn ook gaar. Mocht dit toch onvoldoende zijn is het lekker om er rijst of pasta bij te serveren. Tip: Het is makkelijk en lekker om paprika in eigen tuin te zaaien en oogsten. Haal de zaadjes uit de paprika en laat deze drogen, dan kun je ze volgend voorjaar zaaien. Smakelijk eten. Met bloemkool heb ik nog niet zoveel gevarieerd. Ik maak er wel eens soep van en ik kook het af en toe met aardappels en vlees, of roerbak het voor in een pasta, maar een bloemkool macaronischotel heb ik er nog nooit mee gemaakt. Altijd leuk om een nieuw recept te leren en helemaal als het nog lekker is ook! Ingrediënten voor 2 personen: 1/2 bloemkool, 130 gram geraspte kaas, 50 gram Parmezaanse kaas, een half bosje (platte) peterselie, 200 gram macaroni, 125 gram crème fraîche en maak het op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden (bij voorkeur de grilfunctie gebruiken). Kook de macaroni gaar in een pan met water en een beetje zout. Was de bloemkool en snijd (breek) deze in kleine roosjes. Kook de bloemkool gaar. Doe de kaas in een vuurvaste schaal en zet deze op een pan met ligt kokend water. Laat de kaas (beide soorten) smelten en roer de crème fraîche er doorheen tot het een glad geheel is. Deze manier van bereiden heet ook wel 'au bain-marie' en wordt regelmatig gebruikt om chocolade te laten smelten. Breek de grote stelen van de peterselie en hak de blaadjes fijn. Roer de peterselie door het kaasmengsel en haal de kom voorzichtig met behulp van een theedoek of overhandschoenen van de pan. Giet de macaroni en bloemkool af als ze gaar zijn, maar laat een klein beetje van het kookvocht bij de macaroni zitten. Meng door de macaroni de bloemkool en het kaasmengsel en maak het op smaak met peper en zout. Waarschijnlijk hoef je niet zoveel zout toe te voegen want de kaas maakt het geheel al zout. Doe het mengsel in een ovenschaal en zet het geheel nog ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin is. Ik vond het verrassend lekker en ben benieuwd wat jullie ervan vinden, dit kun je laten weten door een berichtje achter te laten! Veel kook plezier! Ik ga bijna wekelijks mijn groenten en fruit halen bij 'de appelboer' Sint Janshoeve. Deze winkel is gevestigd tussen Deurne en Bakel. Ze heeft een groot assortiment aan groente en fruit dat ze aanpassen aan de seizoenen. Ook halen ze zoveel mogelijk producten uit de streek, omgeving of eigen tuin. Hier kun je ook een groentepakket bestellen, dan is het vooraf een verrassing wat je die week gaat eten. In het groentepakket zit voor 5 verschillende gerechten de groenten (kruiden en noten) en de bijbehorende recepten. Het leek mij leuk om dit een keer uit te proberen en dat met jullie te delen. Deze week zullen er dus diverse gerechten verschijnen uit het groentepakket. Ik maak niet alles zoals de voorgeschreven recepten, maar deze bloemkool maaltijdsalade is wel (ongeveer) zoals het recept voorschrijft. Ingrediënten voor 2 personen: 1/2 bloemkool, 2 appels, 200 gram jong belegen kaas, 3 augurken, 6 plakken achterham, 1 tomaat, 1 ui, zout, peper, kerriepoeder, 3 eetlepels mayonaise en 3 eetlepels yoghurt.
Zet een pan met water op het vuur en laat het water koken. Snijd intussen de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkool ongeveer 5 minuten in het kokende water en blus deze af met (ijs)koud water (ook wel blancheren). Was de appels goed, verwijder het klokhuis en snijd deze in kleine blokjes (je kunt de schil ook verwijderen, maar juist daar zitten veel vitamine in). Snijd de augurken fijn en meng deze door de appels heen (dit voorkomt namelijk verkleuring). Snijd de kaas, achterham en tomaat in kleine blokjes en voeg het toe aan de appels en augurken. Schil de ui en hak deze in kleine stukjes (moet door de dressing dus echt fijn). Meng de drie eetlepels mayonaise en yoghurt door elkaar en voeg hier de ui aan toe. Maak het op smaak met kerriepoeder, zout en peper. Voeg tot slot de bloemkool en de dressing toe aan het appelmengsel en meng dit alles goed door elkaar en je kunt aan tafel. Smakelijk eten! Vorige week heb ik een heerlijke pompoensoep gemaakt. Ik had een ontzettend grote halve pompoen gekregen van vrienden, wat doe je daar dan mee? Je kunt ontzettend veel met pompoen maar door het tijd gebrek heb ik gewoon een hele grote pan soep gemaakt. Hieronder staat het recept omschreven, de hoeveelheden qua ingrediënten is voor een gewone normale pompoen. Deze pompoen was veel groter dus ik heb er van alle ingrediënten ook meer ingedaan. Ingrediënten pompoensoep: 1 pompoen, 2 uien, 1 teentje knoflook, handjevol linzen, 3 groente bouillontabletten, 1 tl gemberwortelpoeder, 1 tl cajunpeper, 1 tl korianderpoeder en 1 tl kerriepoeder.
Snijd uien en het teentje knoflook grof. Bak dit aan in een pan. Intussen kun je de pompoen halveren en de pitten en draderige vruchtvlees verwijderen. De schil kun je gewoon opeten. Snijd de pompoen vervolgens in grove stukken en bak deze mee met de ui en knoflook. Laat dit even aanbakken en voeg dan water toe, zoveel dat de pompoen net niet onder staat. Voeg de linzen en de bouillonblokken toe, zodat deze mee kunnen koken en de smaken in de pompoen trekken. Laat het geheel op laag vuur pruttelen en roer het af en toe door, zodat alle pompoenstukken gaar kunnen worden. Als de pompoen goed gaar is kun je het geheel pureren. Zorg dat alle pompoen, ui, linzen en knoflook fijn is gepureerd tot een gladde soep. Proef de soep en indien nodig voeg nog een bouillonblok toe. Ingrediënten kruidenboter: 1 pakje (gezouten) roomboter, 3 takjes basilicum en 3 takjes bieslook. Leg de boter twee uur voordat je dit recept gaat maken uit de koelkast. De boter is dan op kamertemperatuur gekomen en zo kun je de kruiden er gemakkelijk doormengen. Haal de blaadjes van de kruiden van de takjes af en hak deze fijn. Meng de fijngehakte kruiden door de boter en proef of deze op smaak is, voeg eventueel nog wat extra zout toe. Smakelijk eten! Afgelopen zaterdag hadden we een leuk feestje bij vrienden waarbij een barbecue georganiseerd was. In de middag heb ik een beetje geholpen met de voorbereidingen van de barbecue. Onder andere heb ik dit overheerlijke brood gemaakt, dat zeker een aanrader is om bijvoorbeeld te maken voor een feestje! Een makkelijk brood receptje en ik kreeg vele positieve reacties. Ingrediënten voor 2 grote broden: 1 el gedroogde gist, 1 tl basterdsuiker, 9 dl lauw warm water, 1,3 kg bloem, 1 el zout, 5 takjes verse basilicum, 5 takjes verse rozemarijn, 200 gram zongedroogde tomaten en 1,5 dl extra vergine olijfolie.
Haal de blaadjes van de kruiden van de takjes af en hak deze fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in grove stukken. Als je gedroogde gist gebruikt kun je het beste de suiker en een klein beetje water in een bakje doen en daarover de gist strooien. Laat dit dan ongeveer 10 tot 15 minuten op een warme plaats staan tot het begint te schuimen. Meet intussen alle ingrediënten goed af en gooi het bij elkaar in 1 grote bak en meng het tot een geheel. In de meeste kookboeken staat dat je alles één voor één moet toevoegen, maar het wordt net zo lekker als je het gewoon in een keer door elkaar mengt. Als alles goed door elkaar is gemengd haal het dan uit de bak en vet deze bak in met een beetje olijfolie. Leg het deeg terug in de bak en dek het af met een (schone) natte handdoek of met plasticfolie waar je olijfolie op hebt gedaan. Laat het ongeveer 30-40 minuten op een warme plek rijzen. Door het rijzen zal het volume verdubbelen. Zet intussen de oven aan op 220 graden, zodat deze kan voorverwarmen. Kneed het deeg dan nogmaals en verdeel het in tweeën. Leg het deeg op een ovenplaat, als ze er beide oppassen allebei en anders op twee ovenplaten. Bak de broden tot slot de oven in ongeveer 25-30 minuten gaar en goudbruin. Door aan de onderkant van het brood te tikken kun je testen of het gaar is, als het hol klinkt dan is het brood goed. Ingrediënten voor kruidenboter: 1 pakje gezouten roomboter, 1 takje verse salie, 1 takje verse basilicum, 1 takje verse oregano. Leg de boter twee uur voordat je dit receptje gaat maken uit de koelkast. De boter is dan op kamertemperatuur gekomen en zo kun je de kruiden er gemakkelijk doormengen. Haal de blaadjes van de kruiden van de takjes af en hak deze fijn. Meng de fijngehakte kruiden door de boter en proef of deze op smaak is, voeg eventueel nog wat extra zout toe. De boter is erg lekker op het brood. Gister hebben we een gerecht van Sonja (Bakker) gegeten. Zelfs voor de mensen die geen (vakantie) kilo's kwijt willen er staan ook gerechten in die gewoon lekker zijn en zeker de moeite waard om eens te maken. Al heb ik me niet helemaal aan het recept gehouden, maar het was ontzettend lekker! Ingrediënten: 1 ui, 1,5 dl kippenbouillon, een klontje boter, 3 el bloem, 3 dl halfvolle melk, 50 gram geraspte kaas, 200 gram fusilli, 200 gram gerookte kipfilet, 1 grote vleestomaat, verse basilicum, geraspte Parmezaanse kaas, cajunpeper, zout en peper.
Kook de macaroni gaar in water met een beetje zout. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en breng deze samen met de 1,5 kippenbouillon aan de kook in een koekenpan. Laat het geheel zachtjes koken tot het ingedikt is en de ui glazig is. Verwarm intussen het klontje boter in een steelpan, voeg daarbij de bloem en melk. Klop deze drie ingrediënten tot er een dikke saus is ontstaan. Ondertussen kun je de gerookte kipfilet en tomaten in plakjes snijden. Let wel goed op het bloemmengsel en roer daar af en toe doorheen, want anders bakt het aan in de steelpan. Zet het vuur uit en voeg de kaas, mosterd en het uimengsel toe en proef of het goed op smaak is, voeg anders naar smaak cajunpeper, zout en peper toe. As de macaroni gaar is giet hem dan goed af en schep deze door de saus. Schep vervolgens het geheel in een ovenschaal (hoeft geen diepen ovenschaal te zijn). Leg de plakjes kip en tomaat dakpansgewijs op de macaroni. Steek hiertussen basilicumblaadjes en bestrooi het geheel tot slot met Parmezaanse kaas. Zet dit geheel nog even in de oven tot de kaas gesmolten is en smullen maar! Smakelijk eten. |