Afgelopen dinsdag ging ik met Eliza-Jane, mijn moeder en zusje naar het Nijntje museum in Utrecht. Echt een aanrader voor iedereen met kleine kinderen. Zij kunnen er spelen in diverse ruimtes, zo is er een huis met o.a. keuken, slaapkamer en badkamer. Ze hebben ook de dierentuin van Nijntje nagemaakt en een verkeersplein. In de laatste ruimte wordt ze ook op een speelse wijze geleerd hoe met bepaalde verkeerssituaties om te gaan. Het leuke van alles was dat wij Eliza-Jane probeerde te leren om niet zomaar over te steken, maar te wachten tot het groen is. Loopt er een volwassenman recht voor haar dwars over de ‘weg’. Einde leermoment, want toen besloot ze ook dwars voor de fietsers door te lopen.
Ook bij dit museum hebben ze een winkel, zoals bij de meeste musea. Daar kocht ik een boekje voor Eliza-Jane een mooi schoencadeautje, want ze was veel te druk met alles wat ze zag dus heeft geen idee dat ik iets kocht. Daar zag ik ook deze prachtige ovenschaal van Nijntje. Die kon ik niet laten staan, al was Luke minder blij toen hij de prijs hoorde. Als je een nieuwe bakvorm hebt moet er natuurlijk wel in gebakken worden. Dus gisteren namen Eliza-Jane en ik direct de proef op de som en gingen we aan de slag. We maakte een marmercake ik zal ook uitleggen hoe je dat doet, maar als eerst ga ik jullie het familierecept voor een heerlijke (basis)cake geven. Ja ik ga jullie het geheime ingrediënt van onze cake verklappen, dat maakt de cake extra lekker. Er staan al diverse bakrecepten op de website maar een goed basisrecept voor cake ontbrak nog, maar nu niet meer. Veel bakplezier!
0 Comments
Af en toe heb ik van die gerechten die ik nog niet zelf gemaakt heb, maar wel al een hele tijd op mijn lijstje staan om een keer te maken. Deze noedelsoep is zo’n gerecht dat op dat lijstje staat, maar dat kan ik nu afvinken. Ik hem me voorgenomen om de komende tijd meer van die gerechten gewoon te gaan maken, dus wellicht zien jullie ze hier voorbijkomen.
De bouillon wordt door de sojasaus en gember extra op smaak gebracht dat geeft de soep meer kracht en body. Maar eigenlijk stelt het niets voor om noedelsoep te maken, dus waarom ik het zo lang uitgesteld heb weet ik ook niet. Ik zou zeggen stel het niet uit, maar maak het gewoon, het is de moeite waard! Er staan twee foto’s online, want bij mij gaat er af en toe ook iets mis. Ik had per ongelijk varkenshaas in plaats van bief uit de diepvries gehaald, dus op de eerste foto zie je varkenshaas. Deze foto is mooier van kleur, omdat de groentes maar kort mee gegaard zijn. Om het verschil te proeven at ik de dag erna de overgebleven soep met bief. Daarom zijn de kleuren van de groentes wat doffer deze hebben langer gegaard. Persoonlijk zou vond ik het met bief lekkerder, daarom heb ik dat ook in mijn recept laten staan, maar zoals je ziet het kan dus ook met varkenshaas, kip of garnalen. Deze herfst is echt heerlijk. Die mooie nazomerse dagen mogen van mij nog wel even door blijven gaan. Dat zorgt ervoor dat ik af en toe ook nog gerechten maak die een zomers tintje hebben. Deze simpele citroenrisotto is er een van.
Over het algemeen wordt risotto veel in de winter gegeten, maar dit recept is een echt zomer/lente recept door de frisse citroen. Met deze warme nazomerdagen vind ik het voor nu ook gewoon een herfstrecept. Heb je geen zin of tijd om lang in de keuken te staan en wil je toch iets lekkers en voedzaam op tafel zetten. Denk dan eens aan het recept van deze gevulde stokbroden het is een makkelijke maaltijd die je binnen 25 minuten op tafel hebt staan. Waarvan het 10 tot 15 minuten in de oven staat.
Het is ook wel een comfort food maaltijd. Bij de slager hebben ze vaak ook een variant van een gevuld stokbroodje dat je kunt kopen. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken en het is nog makkelijk ook. Dit is ook een recept dat je goed voorgebakken in de diepvries kunt bewaren voor dagen dat je geen tijd hebt om te koken. Een half jaar geleden at ik in een restaurant in Venlo een heerlijke risotto met een portobello gevuld met truffelsaus. Dit was zo ontzettend lekker dat ik mezelf voor nam om een variant hierop voor Luke te maken. Ondertussen alweer enkele maanden geleden had ik eindelijk een recept gemaakt dat kon tippen aan dat recept. Het was een vegetarisch gerecht en ik heb dat in mijn versie ook zo gelaten. Vandaag op dierendag deel ik het eindelijk met jullie. Het recept is door Luke en Eliza-Jane goed gekeurd, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden schroom niet om een reactie achter te laten.
Wisten jullie dat de frittata de Italiaanse variant van de omelet is. Het werd daar vroeger gemaakt uit armoede. De mensen gebruikte de restjes eten van de dag daarvoor, zodat ze niet twee dagen hetzelfde hoefde te eten. Er zijn wel diverse verschillen met de omelet zoals, onze omelet is vaak dun en wij bakken hem op redelijk hoog vuur. De frittata is een stuk dikker, veel rijker gevuld en wordt op laag vuur of in de oven langzaam gegaard. De frittata is vaak gevuld met diverse soorten groenten en vlees. Als je groenten toevoegt die niet binnen 10 minuten gaar zijn is het verstandig om deze even kort voor te blancheren.
Wat doen jullie meestal qua groenten en vlees in de frittata? Qua groenten is het bij mij altijd verschillend (overigens ook een ideale restjes maaltijd die frittata), maar als ik hem maak doe ik dat altijd met vlees of vegetarisch. Dat bracht me op het idee om een keer een vis variant te maken. Nu had ik nog een stukje kabeljauw in de vriezer liggen dat een miskoop was. Ik koop meestal mijn vis bij een visboer, maar een tijdje terug kocht ik bij de supermarkt kabeljauw van Iglo. Als je niet van fabrieksvis houdt, doe dit dan vooral niet het was een samengeperst perfect vierkant stukje. Ik wist niet zo goed wat ik nog kon maken van het overgebleven stukje, deze frittata was daar perfect voor. Mocht je over hebben geen probleem het is goed in te vriezen of ook lekker om de volgende dag als lunch te eten. Dit keer een quiche met een twist. Over het algemeen gebruik ik kant en klaar deeg voor een quiche, scheelt zoveel tijd en werk. Voor degene die zich afvragen wat voor deeg in gebruik, dat van tante Fanny. Dat vinden wij lekker en zij hebben ook nog andere soorten deeg.
Deze keer heb ik wel zelf deeg gemaakt. Het pompoenseizoen is weer in volle gang wat me bracht op dit idee. Waarom geen pompoendeeg gebruiken, zodat de smaak van pompoen helemaal doorgevoerd wordt in het recept. En weet je wat zowel Eliza-Jane als Luke vonden het erg lekker. Zo had ze al aardig wat groenten op zonder dat ze het door had. Maken jullie wel eens zelf je deeg voor een hartige taart/quiche? En zo ja, maak je het deeg dan altijd met de ‘standaard’ ingrediënten of ook wel eens met groenten? Schroom niet om te reageren, ik ben juist heel benieuwd naar jullie mening of naar foto’s als je iets van ToDaisy’s gemaakt hebt! Ik heb het recept van het deeg en de vulling van de quiche apart uitgetypt, maar maak het vooral door elkaar dat scheelt wachttijd. |