Wraps we eten ze regelmatig. Vaak met kip of gehakt en dan uit de oven op Mexicaanse wijze als avondeten. Als lunch eten we ook regelmatig wraps maar dan vaak met gerookte kip, groenten en koud.
Deze keer maakte ik een combinatie die zowel in de middag als in de avond lekker is en goed vult. Ik heb het namelijk zelf ‘moeten’ testen. Het is weer herfst, waardoor het eerder donker is, vooral nu de klok verzet is. Dan valt er echt geen mooie foto meer te maken na 16.00 uur. Dit was echt de laatste keer dat ik het geprobeerd heb om ’s avonds te fotograferen, zoals je al begrijpt mislukte dat ontzettend. Het gerecht was te lekker om het niet te delen met jullie en met de foto’s die ik had genomen weet ik zeker dat niemand het zou maken. Daarom maakte ik het de dag erna nogmaals als lunch recept. Het enigste verschil was dat ik hem ’s avonds met gegrilde kip heb gemaakt en in de middag niet. Dus is het ineens een vegetarisch recept geworden, maar zeker niet minder lekker! Naast vegetarisch is het ook nog eens koolhydraatarm. Ik was met mijn dochter naar het bos geweest en daar raapte we kastanjes. Natuurlijk hebben we er samen leuke poppetjes van gemaakt en we hebben ervan gesmuld, maar ik had er nog zoveel over. Daardoor kwam ik op het idee om er een pesto van te maken en dat is een zeer geslaagd experiment. Ik heb de recepten apart uitgewerkt maar maak het vooral door elkaar des te eerder staat het op tafel.
0 Comments
Naast dat ik graag wat moeilijkere recepten maak houd ik ook van makkelijk, snel en vers koken. Dit eenpansgerecht behoort tot deze categorie. Voor dit gerecht heb je maar 1 pan nodig. Het is dus niet alleen een makkelijk, snel en vers, maar je hebt ook nog eens weinig afwas.
Ik haal mijn groenten en fruit meestal bij de boer (Sint-Janshoeve in Deurne, ligt op de weg van Bakel naar Deurne). Voor dit recept maakte ik het mezelf heel erg gemakkelijk. Ik kocht niet alle groenten apart bij de boer, maar een zakje wokgroenten in de supermarkt. Dit keer koos ik voor de oosterse wokgroenten met rode ui, paksoi, prei, rode paprika, witte kool en sojabonen. Deze combinatie was verrassend lekker! Je kunt het jezelf overigens nog makkelijker maken, door gebakken aardappeltjes te kopen. Let wel op deze hoef je dan maar een minuut of 5 te bakken voordat je de sausijsjes toevoegt. Het is ook lekker om tijm, rozemarijn of oregano toe te voegen. Dit deed ik deze keer niet, omdat Eliza-Jane ook mee eet en die eet momenteel beter als het niet te veel gekruid is. Ik maak het veel te weinig lasagne, terwijl ik het wel ontzettend lekker vindt en het vaak ook nog makkelijk is ook. Vandaag staat er een vegetarische courgette lasagne op het menu met bechamelsaus. Deze heb ik gisterenavond gemaakt, omdat ik toen meer tijd had dan vandaag. Een bijkomstig voordeel is dat de lasagne de volgende dag nog lekkerder is, zoals bij bijna alle pasta’s het geval is.
Het is een witte lasagne, dus zonder tomatensaus. In deze lasagne zitten verschillende soorten groenten en geen lasagnebladen, deze heb ik vervangen door plakken courgette. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt, laat het vooral weten of het gesmaakt heeft! De parelcouscous is dikker en ronder dan de ‘normale’ couscous. De bereiding van de parelcouscous is ook anders dan de normale couscous. Waar je de normale couscous gaart door er kokend water (of bouillon) op te gieten, moet deze 10 minuten koken.
Ik voeg onder andere twee kleuren wortel toe (paars en de gangbare oranje wortel). Ik hield de helft van de wortel rauw, deze zorgt dan namelijk voor een lekkere bite in de salade. De dressing bestaat uit granaatappelsap. Het is een werkje een granaatappels ontpitten, maar dan heb je ook wat. Mijn ouders hebben op vakantie in Italië een trucje geleerd hoe je makkelijk een granaatappel kunt pellen. Dat zal ik binnenkort met behulp foto’s uitleggen. Ik heb er deze keer namelijk geen foto’s van gemaakt. Deze parelcouscous salade is erg lekker als lunch of als maaltijdsalade, serveer er dan eventueel stokbrood bij. Een paar weken geleden maakte ik een pompoenquiche met pompoendeeg. Ik had deeg over en daar maakte ik deze paddenstoelenquiche van. Natuurlijk kun je het deeg ook vervangen door gewoon hartige taartdeeg.
Wij vonden hem eigenlijk nog lekkerder dan de pompoenquiche, maar ja ik ben geen eerlijke graadmeter. Als het aan mij ligt doe ik namelijk overal champignons in, want ik ben er echt dol op. Hebben jullie ook zo’n tik dat je een product het liefste overal in verwerkt? Ben je vegetarisch, geen probleem deze quiche is ook ontzettend lekker zonder ham. Ik heb het recept van het deeg en de vulling van de quiche apart uitgetypt, maar maak het vooral door elkaar dat scheelt wachttijd. Nasi goreng maak ik regelmatig. Het is namelijk makkelijk en je hebt het zo op tafel staan. Ideaal als je een grote groep eters op bezoek krijgt. Je kunt het in voren maken en op het moment zelf nog even opbakken.
Dit recept is met vlees, maar nasi (rijst) goreng (gebakken) staat eigen lijk voor gebakken rijst. Je kunt het dus zo gek maken als je het zelf wilt. Ik heb de rijst vervangen door bloemkoolrijst ook ontzettend lekker. Ik zal binnenkort ook mijn gewone nasi goreng recept erop zetten, want er zijn vele diverse recepten hoe je het kunt maken. Eliza-Jane en ik maken regelmatig koekjes of andere baksels, maar deze zijn nog nooit voorbij gekomen. Daarom werd het tijd om een keer havermoutkoeken te maken.
We hebben twee varianten gemaakt, een gezonde variant zonder toegevoegde suikers, alleen natuurlijke van de banaan. En de variant met suiker, bloem, boter en ei. Welke wij het lekkerste vonden vroegen ze ons? Luke ging duidelijk voor de ‘iets minder gezonde’ (lees gewoon lekker ongezonde koekjes) variant. Ik moet zeggen dat ik ze eigenlijk allebei lekker vond. Moeilijk om te kiezen, want ze zijn allebei erg verschillend van smaak. Bij de gezonde havermoutkoeken proef je duidelijk de banaan erin terug. En de ‘iets minder gezonde’ havermoutkoeken zijn wat knapperiger, door de suiker. Daarom heb ik gewoon beide recepten uitgewerkt zodat jullie zelf de proef op de som kunnen nemen. Ik hoor graag welke van de twee jullie het lekkerste vonden?! En zoals je op de foto kunt zien heb ik hele goede keukenhulpje en wordt er af en toe ook gesnoept tussendoor. Ze zijn vroeg op de ochtend gebakken, vandaar het gele licht op de foto's de lamp moest nog aan. Toen ik jonger was lusten ik geen uien, maar mijn ‘lievelingssoep’ was uiensoep, snap jij het dan nog? Ik werd regelmatig raar aangekeken als ik uiensoep bestelde, maar vervolgens de uien uit je salade liet halen. Op rauwe uien ben ik nog niet echt dol, vooral niet als ze dik gesneden zijn en er veel te veel op een salade liggen zullen ze ook op mijn bord blijven liggen. Maar op uiensoep ben ik nog steeds gek. Daarom maakte ik deze uiensoep met kaascrouton.
Het belangrijkste aan uiensoep is dat je de uien langzaam laat garen. Dan karamelliseren de uien en dat zorgt voor die zoete smaak aan de soep. Zet het vuur dus niet te hoog en heb even geduld. Vandaag weer een Mexicaanse klassieker. Een paar weken geleden maakte ik de quesadilla ’s en nu zijn het taco’s. Wat ik het gezellige aan de Mexicaanse keuken vind is dat het vaak van die zelf samen te stellen gerechten zijn. Bijvoorbeeld deze taco’s als je nu een etentje hebt met meerdere zou je ervoor kunnen kiezen om niet alleen witvis op tafel te zetten maar ook bief en kip. Toen ik op kamers woonde en regelmatig in Amsterdam kwam ging ik daar diverse keren eten bij een heerlijk Mexicaans tentje. Helaas zit die er niet meer, maar je kon er heerlijk eten. Het leuke ervan vond ik je bestelde bijvoorbeeld taco’s of fajitas dan werden alle ingrediënten in aparte pannetjes geserveerd. Je kon ze dus helemaal naar eigen smaak samenstellen en het ziet er zo gezellig uit, heel de tafel staat vol met pannetjes eten.
Ook leuk om voor een groter gezelschap te serveren. Iedereen kan zijn eigen maaltijd samenstellen, dus voor de makkelijke en moeilijke eter zit er altijd wel iets tussen. Binnenkort zijn mijn man en ik weer jarig, misschien maak ik wel een ‘Mexicaanse tafel’. En mocht dat niet het geval zijn nodig ik gewoon snel een keer vrienden of familie uit waarvoor ik het kan maken, zodat ik het met jullie kan delen. Maar vandaag werd het geen uitgebreide maaltijd, maar vulde ik de taco’s zelf met allerlei lekkers, waaronder tilapiafilet. En ja je zult wel denken weer een gerecht met pompoen. Ja vandaag een lekkere vegetarische curry met pompoen, zoete aardappel en kikkererwten. Deze curry heb je binnen 40 minuten op tafel staan. Waarbij je tijdens het garingsproces van de pompoen en aardappels je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Ik heb het met rijst geserveerd, maar het is ook lekker om de rijst te vervangen door naanbrood.
Dit is de vegetarische variant, maar het is makkelijk en lekker om kip of kabeljauw toe te voegen. Deze kruid je met peper en zout en bak je apart. Voeg deze tegelijk met de kikkererwten aan de curry toe. |