Culy geeft 5 tips wat je kunt doen met een leeg geschraapte vanillestokje. Het is namelijk zonde om het weg te gooien, want je kunt er nog lekkere dingen mee maken!
1. Vanillesuiker, heel makkelijk en lekker. Ik heb altijd een pot met suiker in de kast staan waar de lege vanillestokjes in gaan. 2. Vanille extract, kun je zelf maken door lege vanillestokjes in een flesje wodka te doen. Laat dit een aantal weken staan en schud het af en toe en je hebt je eigen vanille extract. Beide ook leuk om cadeau te geven! Alle vijf de tips zijn te lezen op: http://www.culy.nl/inspiratie/5-x-manieren-om-lege-vanillestokjes-te-gebruiken/
0 Comments
Dit weekend heb ik lekker thuis gebarbecued, zowel zondag als zaterdag het weer was er echt naar. Met heerlijke zelfgemaakte salades en zelf gemarineerde kipspiesjes.
Hieronder staan foto's en de recepten van de :
Het is even stil geweest, maar het was een drukke week. Dit weekend zal ik een aantal lekkere recepten posten. De broer van mijn vriend en zijn vrouw kwamen dinsdag eten. Dit etentje was al wat later op de avond, mede daarom is het een pastasalade geworden. Peultjes en champignons had ik nog in huis, daar omheen heb ik deze salade gemaakt. Ingrediënten: Spaghetti (of een andere pasta soort), peultjes, champignons, spekjes, trostomaten, pijnboompitjes, mozzarella, rucola, Salad Mix Italiaanse kruiden (van Calvé), olijfolie, stokbrood, roomboter, Kruidenboter kruidenmix (C1000 merk). Bak de pijnboompitjes even aan in een pan, je hoeft geen olie in de pan te doen, daar wordt het namelijk vet van. In de tussentijd kun je de champignons en tomaten in vieren snijden. Zet de oven aan, hier kun je het stokbrood in afbakken. Ook de peultjes kun je in de tussentijd schoonmaken. Als de pijnboompitjes beginnen te verkleuren moet je op gaan letten dan zijn ze bijna klaar en vanaf dat moment gaat het snel. Haal de pan van het vuur en haal de pijnboompitjes eruit, in deze pan kun je direct de spekjes aanbakken. Ook bij de spekjes hoeft geen olie of boter, van de spekjes komt al voldoende vet. Zet een pannetje met water en een beetje zout op het vuur, zodra het water kookt kun je de spaghetti toevoegen. Bak de champignons aan in een andere pan en kook de peultjes. Ondertussen kun je de dressing maken, het is een zakje met kruiden waar je 3 eetlepels water en 3 eetlepels olie aan toe moet voegen. Het kan zijn dat je tussentijds vet moet afgieten van de spekjes. Hoe lang je ze bakt dat is naar eigen smaak, ik heb ze graag knapperig dus laat ik ze lang staan. Zodra de spaghetti, spekjes, champignons, peultjes en het stokbrood klaar zijn kun je de pastasalade gaan maken. Giet de spaghetti en peultjes af. De spekjes kun je het beste nog even in een bakje met keukenrol leggen, zodat het ergste vet er een beetje tussenuit gaat. Voeg alles samen (de spaghetti, mozzarella, spekjes, pijnboompitten, peultjes, rucola, champignons en tomaten) in een grote schaal en meng dit goed door elkaar. De dressing kun je er al doorheen doen of apart serveren, zodat iedereen het naar eigen smaak kan toevoegen. Nu heb je een heerlijke lauwe pastasalade. Kruidenboter: Zorg dat je de roomboter op tijd uit de koelkast haalt. Deze is namelijk makkelijker te bereiden als hij wat zachter is. Voeg naar eigen smaak de kruidenboter kruiden toe en roer het goed door elkaar. Of er voldoende kruiden in zit weet je door het gewoon tussendoor te proeven. Een leuke en lekkere bijkomstigheid van koken is dat je mag proeven of het smaakt. Tip: De spekjes kunnen ook vervangen worden door kip, zalm, of als je vegetarisch wil eten kunnen de spekjes gewoon weggelaten worden, ook erg lekker! Een heerlijke maaltijd voor met dit mooie weer! Fijn weekend en smakelijk eten! Vorige week heb ik maar weinig zelf gekookt en mochten we lekker overal aanschuiven. Hier een kleine impressie met foto's van wat ik de tweede helft van deze week heb gegeten. Donderdag mochten we aanschuiven bij mijn schoonouders. We kregen eerst een heerlijke tomatensoepje. Nieuw voor mij ze deden er kaas in, wat verrassend lekker was. Vervolgens kregen we een lekker Hollandse maaltijd met: gehaktballen, boontjes, aardappelen en salade. Een recept uit de oude doos, namelijk uit mijn studententijd. Dit recept heb ik echt zo ontzettend vaak gemaakt in die tijd. Vooral omdat het heel gemakkelijk is je er met veel mensen van kunt eten, want het is machtig en je het ideaal kunt invriezen. Er werd mij in die tijd vaak gevraagd hoe ik dit maakte, mede daardoor begon ik toen met bloggen. Het is een van mijn eerste recepten.
Vandaag werd via Facebook de vraag gesteld of ik ook koolhydraatarmen recepten ken. Daardoor ben ik gaan nadenken over een lekker, simpel en koolhydraatarm recept en het is gelukt, namelijk shoarma met roerbakgroente. Voor degene onder ons die wel graag koolhydraten eten: zie de tip;) Ingrediënten voor 2 personen: 2 ongepaneerde schnitzels, 1/2 courgette, champignons, paprika, koolrabi, shoarmakruiden en Provençaalse kruiden. Snijdt de ongepaneerde schnitzels in reepjes en kruid dit met 1 eetlepel shoarmakruiden. Snijdt vervolgens alle groenten in bokjes/reepjes net wat je zelf wil. Het is makkelijk om met de paprika en koolrabi te beginnen, dan kun je beginnen met bakken. Zet twee pannen op het vuur met een klein scheutje olie, wanneer ze warm zijn kun je in de ene het shoarma vlees bakken en in de andere de groente. Snijdt in de tussentijd de courgette en voeg deze toe aan de paprika en koolrabi. Als laatst moeten de champignons nog gesneden worden en voeg deze als laatste toe. Voeg tot slot nog een beetje Provençaalse kruiden aan de groente toe om deze op smaak te maken. Je zou een magere knoflooksaus kunnen toevoegen, het recept hiervan is: Ingrediënten: 3 el mayonaise, 3 el magere yoghurt, 1 teentje knoflook en 1 tl Provençaalse kruiden. Meng de mayonaise en de yoghurt door elkaar en roer er de Provençaalse kruiden doorheen. Knijp hierboven een teentje knoflook uit en meng het nogmaals goed door elkaar. Tips: De ongepaneerde schnitzels kun je vervangen door kipfilet, ook heel lekker kip-shoarma. Je kunt eventueel een pitabroodje toevoegen, dit zorgt wel voor extra koolhydraten. Smakelijk eten!! Voordat ik begon met koken dacht ik wat kan ik maken met koolrabi zonder dat het standaard gekookte of rauwe koolrabi is? Dus besloot ik om iets anders te proberen, namelijk wokken. En het was een succes! We hebben weer lekker gegeten. Het was een recept waarin ik de restjes opgemaakt heb. Ingrediënten voor 2 personen: 1 koolrabi, champignons, prei, trostomaatjes, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, olie, ketjap manis, sambal, rode pesto, rijst en bieflapje (je kunt ook ander vlees onder het gerecht bakken, maar dit had ik nog in de koelkast staan). Zet een pannetje met water op het vuur en voeg de rijst hier aan toe zodra het water kookt. Schil de koolrabi, ui en knoflook en snij deze in blokjes. Bak de ui en knoflook aan in een pan met een beetje olie. In de tussentijd kun je de champignons en prei snijden en de tomaten wassen en snijden. Voeg de koolrabi toe aan de ui en knoflook, bak dit aan. Zet ondertussen een pan voor het bieflapje op het vuur, met een klontje boter. Als de koolrabi een beetje is aangebakken kun je de champignons en prei toevoegen. Houdt de rijst goed in de gaten, zodat deze niet droog staat te koken. Voeg als laatste de tomaten toe. Leg het biefstukje in de pan. Wanneer dit aangebakken is voeg dan een scheutje ketjap manis, een theelepeltje sambal en rode pesto toe. Wok dit nog even samen in de pan, zodat de smaken goed mengen.
Tip: Rijst kun je af meten met een koffiekopje, 1 koffiekopje is voldoende voor 1 persoon. Ik had een biefstukje met kruidenboter erin gekocht, wanneer je een gewoon biefstukje of kipfilet gebruikt kun je dit meebakken met de groente en saus, zodat het ook de smaak van het wokgerecht krijgt. Nu ga ik vlug in de tuin werken, want veel van de zaadjes die ik gepland heb zijn uitgekomen en die moet ik gaan verspenen. Hallo! Zaterdagmiddag hebben we een inspirerende brainstorm gehad bij mijn ouders thuis. Deze middag hebben we afgesloten met een heerlijke eerste barbecue van 2014! Het vlees en de salades kwam van slagerij Bouwmans in de Zeilberg (Deurne) en het was ontzettend lekker! Ze hebben daar goed vlees en dat niet duur is. We hadden onder andere een barbecuepakket met daarin: vijf soorten vlees per persoon, 4 soorten salades, stokbrood, kruidenboter, ananas, perziken en drie soorten sauzen. Het was echt heerlijk, maar voor mij wel te veel! Gister heb ik een pompoen gerecht gemaakt. Meestal als ik pompoen in huis heb maak ik er een pompoensoep van, een makkelijk en lekker gerecht. Gister heb ik eens iets anders geprobeerd, geroosterde pompoen. Het was heel lekker! Zeker een aanrader als je inspiratie nodig hebt voor een pompoen gerecht! Ingrediënten (Voor 4 personen): 1 (fles)pompoen, 2 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 1/2 citroen, 2 takjes rozemarijn, kipfilet, rijst, kookroom, rode pesto (tomaten pesto), kipkruiden, peper en zout. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijdt de pompoen doormidden en verwijder de zaden en het dradige binnenkant met een lepel. Snijdt de pompoen vervolgens in kleine plakken en leg het op een bakplaat. Verwijder de buitenste schil van de sjalotten, snijdt deze doormidden en voeg deze toe aan de pompoen op de bakplaat. Snijdt de halve citroen in parten en voeg het toe. Haal ook de buitenste schil van knoflook en voeg dit samen met de rozemarijn toe aan het geheel. Bestrooi alles met peper en zout en tot slot besprenkel het met olie. Zet dit geheel 35 minuten in de oven. Tussentijds een aantal keer omscheppen en tijdens de eerste keer ook 2 van de citroen parten over de pompoen uit knijpen, zodat de sap extra smaak kan afgeven. Als de pompoen in de oven staat kun je de kipfilet in blokjes snijden. Kruid de kip met kipkruiden en een beetje olie. Zet een pannetje met water, nadat de pompoen ongeveer 20 minuten in de oven staat, de op het vuur om de rijst in te koken, voeg de rijst hieraan toe zodra het water kookt. Bak de kip aan in een pan, zodra deze gaar is voeg de kookroom toe. Tot slot maak de kip en het sausje op smaak met rode pesto en een beetje peper en zout. Smakelijk eten en een fijn weekend! |