Eind vorige maand (letterlijk op de laatste dag van februari) maakte ik zelf ravioli. Claudia van Food from ClaudNine heeft iedere twee weken een foodiechallenge de eerste was zelf pasta maken. Nu heb ik geen pasta machine dus ging ik de uitdaging aan om met de hand pasta te maken. Na deze ravioli heb ik wel besloten om geen pasta meer te maken zonder pasta machine. Om het pastadeeg mooi dun uitgerold te krijgen moet je hard werken. Je krijgt het aardig dun gerold als je goed je best doet, maar ik denk dat je het met een pasta machine nog dunner krijgt en dat zorgt ervoor dat je de vulling nog beter proeft. Kortom op mijn lijstje staat nu ook een pasta machine. Het recept voor het pastadeeg komt van Jeroen Meus. Overigens heb ik diverse recepten bekeken en bijna iedereen gebruikt voor 100 gram bloem 1 ei. Uit de hoeveelheid bloem/ei die ik gebruikte haalde ik ongeveer 50 ravioli, maar dat is afhankelijk van het formaat ravioli die je maakt en hoe dun je het deeg rolt. Ingrediënten voor de ravioli:
Ingrediënten voor de saus:
Bereidingswijze ravioli Pel de ui en snipper deze fijn. Pel de knoflook en hak deze fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd deze in kleine stukjes. Was de salie en hak deze fijn. Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan en bak hier de paddenstoelen op middelhoog vuur in. Als het meeste vocht onttrokken is kun je de ui en knoflook toevoegen. Bak deze twee ongeveer 3 minuten mee voordat je de salie en ricotta toevoegt. Proef de ravioli vulling en breng het goed op smaak met peper en zout. Het pastadeeg breng je niet op smaak met zout, dus zorg dat de vulling en de saus goed op smaak zijn. Terwijl de vulling afkoelt kun je het pastadeeg maken volgens het recept van Jeroen Meus, kijk daarvoor op zijn website dagelijkse kost. Op de foto’s hieronder neem ik je mee in het proces van het pastadeeg. Eigenlijk stelt het niet zoveel voor, want je mengt 5 eieren door 500 gram pastabloem. Als het pastadeeg klaar is en de vulling afgekoeld kun je de ravioli maken. Verdeel het deeg in twee delen en rol beide uit tot een dunne plak. Leg op een dunne plak hoopjes vulling, deze is na het afkoelen stevig, zodat je deze mooi kunt vormen. Laat tussen ieder hoopje een paar centimeter, zodat je voldoende ruimte hebt om de ravioli dicht te maken. Bestrijk het pastadeeg net langs de hoopjes met eiwit. Leg daarop de tweede plak pastadeeg. Duw de pastavellen langs de vulling goed op elkaar, zodat je zo minmogelijk lucht in de ravioli zit. Je hebt speciale ravioli uitstekers, deze had ik ook niet, dus deed ik het met de kleinste ronde uitsteker die ik had. Vervolgens duw je de randjes nogmaals goed op elkaar, zodat de ravioli goed dicht geplakt zit en niet open knapt als je deze kookt. Breng water in een grote pan aan de kook met een beetje zout. Als het water kookt kun je de ravioli erin leggen. Als de ravioli naar boven drijft is deze gaar en kun je de ravioli eruit scheppen. Doe dit net voordat de pastasaus klaar is anders is de ravioli koud voordat je hem gaat eten. Doordat het vers pastadeeg is duurt het kookproces hooguit 2 à 3 minuten. Bereidingswijze pastasaus Maak de alle paddenstoelen schoon en snijd en scheur deze in grove stukken. Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olie en bak hier de gesneden paddenstoelen in aan op hoog vuur. In de tussentijd pel je de ui en snipper deze fijn. Was de salie, houdt 1 takje apart en hak de rest fijn. Als het meeste vocht uit de paddenstoelen verdampt is kun je de ui toevoegen en mee bakken. Draai het fornuis terug naar middelhoog vuur en bak de ui gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee op laag vuur. Blus de pastasaus af met de slagroom en voeg ook de ricotta, salie en alvast een beetje peper en zout toe. Mocht je vulling over hebben, voeg deze dan ook toe aan de saus. Laat de paddenstoelensaus gedurende 15 minuten zachtjes pruttelen, zodat deze indikt en de smaken goed intrekken. Proef de saus en breng deze op smaak met peper en zout. Serveer de saus in de pan of in een mooie schaal met het achter gehouden takje salie.
2 Comments
Yvonne Aalberts
17/3/2019 14:24:39
Leuk om een pasta machine te hebben maar die zijn zo duur. Het recept lijkt me heerlijk. Ooit koop ik ook een pasta machine. Heb er wel een maar die is niet elektrisch.
Reply
Daisy Dirks
17/3/2019 15:07:43
ik heb ook geen pasta machine, maar een met de hand zou al top zijn! daar kom je al heel ver mee? Ik deed het met een deegroller, dat is echt zwaar om hem dun te krijgen en je krijgt hem nooit zo dun als je zou willen althans ik niet?
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |