Afgelopen vrijdag was een vriendin van mij jarig. Zij kwam vorige week woensdag op bezoek en ik had bedacht om haar verjaardag dan met de kinderen te vieren. Daarom bakte ik vorige week deze gezellige winterse appeltaart. Samen met een tekening en een cadeautje van de kids voelde ze zich alvast een beetje jarig. De taart viel goed in de smaak, want ze vroeg of ik haar vandaag wilde helpen om er nog een te maken voor op haar werk. Natuurlijk doen we dat, dus vanmiddag sta ik gezellig met haar en waarschijnlijk Eliza-Jane in de keuken om nog zo’n gezellige en lekkere appeltaart te maken. Oh ja de sneeuwpop uitsteker kocht ik eind vorige jaar op een kerstmarkt in Duitsland en is echt al heel veel gebruikt. Eliza-Jane vindt hem helemaal leuk en met die sneeuw van vorige week is hij ook erg toepasselijk. Ingrediënten voor 1 taart:
Extra benodigdheden:
Houd 50 gram suiker, 1 theelepel speculaaskruiden en 1 theelepel kaneel apart voor de appels. Mix de boter met 100 gram suiker door elkaar. Doe dit met een keukenmachine of een handmixer. Als de boter luchtig is en je geen klontjes meer hebt kun je het ei, koud water en een snufje zout toevoegen. Mix net zo lang tot het ei volledig door de boter en suiker opgenomen is. Voeg vervolgens de bloem en 2 theelepels speculaaskruiden beetje bij beetje toe. Nu wordt het steeds zwaarder met een handmixer, de keukenmachine kan het waarschijnlijk nog wel aan. Wanneer 2/3de van de bloem toegevoegd is en goed gemengd is neem ik het met de hand over om het laatste beetje bloem erdoor te kneden. Kneed het laatste deel van de bloem door het deeg en zorg dat je een stevig deeg krijgt. Pak het deeg in plasticfolie en leg dit voor (minimaal) een uur in de koelkast. In de tussentijd heb je tijd om de appels te schillen en in plakjes te snijden. Als je dit lang van tevoren doet pers dan een halve citroen uit en giet dit over de appeltjes. Het citroensap gaat verkleuring van de appels tegen. Breng de appels op smaak met 50 gram suiker, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel speculaaskruiden. Vet de springvorm in of bekleed hem met bakpapier. Zet ongeveer 5 minuten voor je het deeg uit de koelkast haalt de oven op 180 graden, zodat deze kan voorverwarmen. Bestuif je werkbank met een beetje bloem en rol hier het deeg erop uit. Zorg dat het deeg ongeveer een halve centimeter dik uitgerold is en dat het groot genoeg is voor in de vorm. Leg het deeg in de vorm en snijd het overtollige deeg af. Om het deeg heel in de vorm te krijgen rol ik het altijd over mijn deegroller heen en verplaats het op die manier. Wel zorg ik dat de vlaaivorm al naast het deeg staat. Rol het overtollige deeg nogmaals uit en zorg ook dat dit ongeveer een halve centimeter dik is. Steek hier de vormpjes voor op de taart uit. Ik heb er 10 uitgestoken, zodat je de taart gemakkelijk in 10 stukken kon snijden. Maar je kunt er ook gewoon lange slierten uit snijden en er een ruitjes taart van maken. Plaats de taart voor 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven. Dat ligt aan je oven, die van mij stond 60 minuten in een heteluchtoven.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |