ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Vers getrokken groentesoep/groentebouillon

6/12/2018

0 Opmerkingen

 
Dit is de tweede soep van de kerstrecepten. Heb je wel eens zelf groentesoep gemaakt, zonder een bouillonblokje te gebruiken? Mocht dat niet het geval zijn en je het wel op je lijstje hebt staan lees dan verder. Dit is namelijk een heerlijk recept om zelf bouillon te trekken.

Zelf een bouillon trekken kost tijd, want hij moet ongeveer 4 uur trekken. Deze tijd heb ik niet altijd, of gun ik mezelf niet, maar kerst is zo’n gelegenheid waarvoor ik het mezelf wel gun. Daarnaast is het ook ideaal om een keer in de zoveel tijd een hele grote pan te maken en in kleine bakjes in te vriezen. Af en toe heb je het nodig voor recepten en eigen gemaakte bouillon maakt een recept toch net iets lekkerder dan een bouillonblokje. Als je het daarvoor gebruikt kun je beter geen zout toevoegen na het zeven. Dan kun je de saus beter kruiden, voordat het te zout wordt door de bouillon.

Een bouillon trek je in eerste instantie zonder zout, dit voeg je pas in een later stadium toe. Waardoor ik ook een aantal bakjes kon uitscheppen voor Dylan. Je hoeft dus niet apart te koken voor je baby, je schept er gewoon wat bouillon uit voor je zout en peper toevoegt. Ik een paar zoutloze bakjes ingevroren, zodat Dylan ook soep kan leren eten.

Deze bouillon heb ik met wortel en pastinaak getrokken. Dat zijn allebei zoete groentes, waardoor je een tamelijk zoete soep krijgt. Mocht je daar nu niet van houden laat een van de twee dan achterwegen.

Ben je wel echt gehecht aan vlees in je soep draai dan gehaktballetjes en voeg deze toe na het zeven.
Foto
Ingrediënten voor 4 liter groentesoep:
  • 4 uien
  • 1 grote prei
  • 1 kleine knolselderij of een halve
  • 2 winterwortels
  • 2 pastinaak
  • 500 gram tomaten
  • 250 gram champignons
  • 3 laurierbladeren
  • 3 takken tijm
  • 1 theelepel peperbolletjes
  • 1/2de bosje peterselie
  • 3 takken rozemarijn
  • 1/2de liter witte wijn
  • 5 liter water
  • 1 eetlepel roomboter
Pas als de soep gezeefd is zout en eventueel nog peper toevoegen.
  • Zout                     
  • Peper

Je start met het snijden van alle groentes, dit is het meeste werk daarna doet het fornuis eigenlijk het belangrijkste werk.
Pel de uien en snijd deze in grove stukken. Was de prei en snijd deze in dunne halveringen, houdt 1/3de achter voor de garnering. Schil de knolselderij en snijd 2/3de in grove stukken, pak 1/3de in en leg het nog terug in de koelkast.
Eén wortel en 1 pastinaak kun je met een dunschiller schillen, snijd deze in grove stukken. De andere bewaar je als garnering voor de soep. Was de tomaten en snijd deze in vieren.

Bak de groentes die je net gesneden hebt in een grote pan met een eetlepel roomboter op laag vuur gedurende 7 tot 10 minuten. Zorg dat de groentes niet verkleuren als dit wel gebeurd blus de groentes dan direct af met de witte wijn.

Bind de peterselie, rozemarijn, tijm en laurierbladen samen en voeg deze toe aan de soep. Vijzel de peperbolletjes een beetje zodat de bolletjes uit elkaar vallen, maar het hoeft geen poeder te worden. Doe de peper in een thee-ei of ‘theezakje’ en bind of doe deze goed dicht. Voeg de peper toe aan de soep.

Voeg koud water toe en verhit dit tot net iets onder het kookpunt. Het moet juist niet borrelen, want dan wordt de soep troebel. Er ontstaat een laagje schuim op de soep. Blijf het schuim eraf scheppen tot dat er geen nieuwe meer ontstaat.

Laat de soep 4 uur trekken, zonder deksel op de pan. Op deze manier kunnen de smaken van de groentes in het water trekken en krijg je een hele lekkere soep.

Na drie uur hebben de groentes hun werk wel gedaan en de smaak afgegeven aan het water. Giet de soep door een zeef en druk het vocht uit de groentes, zodat de laatste smaken daar ook mee genomen worden in de bouillon. Zeef de soep eventueel nog een keer om ervoor te zorgen dat er geen stukjes meer inzitten. Je kunt hem ook zeven door een theedoek, maar dat heb ik in dit geval niet gedaan. Dan wordt hij nog helderder.

Schep nu de bakjes voor je baby eruit als deze ook mee wil eten met jullie menu.

Snijd de achter gehouden prei, knolselderij, wortel en pastinaak fijn. Maak de champignons schoon en snijd deze in dunne plakjes.

Proef de soep en breng hem op smaak met zout en peper.

Voeg de groentes toe en proef de soep. Proef de soep, indien nodig breng hem op smaak met peper en zout. Laat deze groentes hooguit 10 minuten mee garen, zodat ze hun bite en kleur behouden.
Foto
0 Opmerkingen

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact