Eten jullie wel eens stamppot in de zomer? Ik vind het ideaal, omdat het een makkelijke maaltijd is die je zo op tafel hebt staan. Door zomergroentes te gebruiken kun je dit zelfs nog bij 25 graden eten. Tja ook wij eten geen stamppot als het 30 of 40 graden is. Het liefst komt er met die temperaturen een frisse salade op tafel. Mocht je nou een salade met rucola hebben gemaakt en je hebt rucola over. Dit is een ideaal recept om de rucola op te maken. Ingrediënten voor 4 personen:
Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook deze in 15 minuten gaar in water met een beetje zout. Als je verse rucola uit de tuin gebruikt was deze dan eerst goed, er zit waarschijnlijk veel zand tussen. De zakjes uit de supermarkt zijn gewassen. Verwarm een koekenpan en rooster hier de pijnboompitten in tot ze goudbruin van kleur zijn. Pas op als ze gaan verkleuren zijn ze snel verband. Was de paprika goed. Snijd de paprika doormidden verwijder de zaadjes en het steeltje. Snijd de paprika vervolgens in blokjes. Verwarm een eetlepel olie in de pan (waar je net de pijnboompitten in geroosterd hebt) en bak hier de paprikablokjes in. Als je ze 4 tot 6 minuten bakt behouden ze hun bite. Als je hele zongedroogde tomaten hebt snijdt deze dan in reepjes. Snijd de olijven in dunne ringen. Als alles gesneden is en de paprika gebakken is zijn de aardappels waarschijnlijk ook gaargekookt. Test dit door er met een vork in te prikken, als dit gemakkelijk gaat zijn ze gaar anders laat je ze nog een paar minuten koken. Nu kun je de stamppot maken. Giet de aardappels af en pureer deze met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met roomboter, melk en een scheut van de olie waarin de zongedroogde tomaten zaten. Voeg vervolgens de, rucola, geitenkaas zongedroogde tomaten, olijven, paprika en pijnboompitten toe en roer dit goed door elkaar. Houd van zowel de zongedroogde tomaten, pijnboompitten, olijven als geitenkaas een beetje achter voor de garnering. Proef de rucolastamppot en breng deze op smaak met peper en zout. Je kunt de stamppot in de pan op tafel zetten of als vast op borden scheppen. Beide kun je garneren met de zongedroogde tomaten, pijnboompitten, olijven en geitenkaas dat je achter hebt gehouden. Ps. deze stamppot is heerlijk vegetarisch, maar mis je het vlees is het ook lekker om er spekjes doorheen te doen of een saucijs bij te bakken. Babyproof: Indien je je eigen aardappels graag met zout in het water kookt, kook dan een paar aardappels in een kleine pan zonder zout in het water. Natuurlijk kun je ook eerst alle aardappels zonder zout koken en pas op smaak maken als je er voor de baby puree uit hebt geschept. Snijd een handje rucola zo fijn mogelijk en voeg deze de laatste minuut van het koken van de aardappels toe. Als je de aardappels allemaal samen kookt, bak de rucola dan mee met de paprika. Schil de paprika met een dunschiller en rasp 1/5de paprika. Bak de paprika rasp gedurende 2 minuten in een pan met een olie gaar. Giet de aardappels af en stamp deze samen met de rucola tot een fijne puree. Voeg een beetje roomboter en 1 eetlepel olie van de zongedroogde tomaten toe om ervoor te zorgen dat de stamppot smeuïg en romig is. Voeg de paprika toe en eventueel heel fijngesneden zongedroogde tomaten. Schat wel goed in of je baby/dreumes zongedroogde tomaten al kan eten, want onze kinderen spuugde dat tot de 18 maanden weer net zo hard uit. Tot de 11 à 12 maanden voegde ik overigens ook geen kaas toe aan de maaltijd van de kinderen. In kaas zit over het algemeen veel zout en dat wordt tot het jaar afgeraden. Daarom liet ik ook de olijven achterwegen. Al moet ik toegeven zodra mijn dochter die een geproefd had ze die ontzettend lekker vond. Wij hebben dus een kind dat vanaf de één ook al lekker mee snoepte van de olijven die op tafel komen.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |