Dit recept schreef ik al in de winter van 2016, die foto’s kon ik niet meer vinden. Het recept heb ik deze week opnieuw gemaakt en verfijnd. Toen gebruikte ik toen de dubbele Beuk van het Baokels Bumpke. Dat is een biertje dat ze speciaal voor het 1300-jarige bestaan van Bakel hadden laten ontwikkelen. Helaas is het niet meer te verkrijgen, was anders wel een erg lekker biertje! Daarom heb ik het recept nu gemaakt met een biertje dat we beide graag drinken de tripel karmeliet. Ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd een hekel had als wij runderstooflappen aten. Dat is vlees dat ik echt niet lekker vond. Nu heb ik het weer eens zelf gemaakt en moet ik bekennen dat ik het toch best lekker vindt. Hopelijk leest mijn man dit niet, want dan vraagt hij er in de winter vaker om😉. Overigens dit soort recepten maak ik niet babyproof, dat is bijna niet te doen omdat het zo lang moet stoven. Dylan mocht dit voor het eerst met ons mee eten en hij vond het heerlijk. Toen Dylan of Eliza-Jane nog te jong waren voor dit soort recepten haalde ik voor hen iets uit de diepvries. Ingrediënten voor 4 personen:
Verwarm in een grote stoofpan de olie en boter. Als de boter gesmolten is kun je de stooflappen aan beide kanten bakken. Pel in de tussentijd de ui en snijd deze in grove stukken. Was de winterwortel of schil hem met een dunschiller. Was de paprika en verwijder de zaadjes. Je snijdt de groentes grof zodat je ze nog wel herkent na het stoven. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Als de runderlappen goed gebakken zijn aan beide kanten haal ze dan uit de pan. Bak vervolgens de ui, paprika, winterwortel en knoflook in het bakvocht van de runderlappen aan gedurende 5 minuten op laag vuur. Voeg de runderlappen weer toe aan de groentes en blus dit af met de karmeliet. Als het bier warm is voeg dan de (warme) runderbouillon toe. Bind de tijm en laurierbladeren samen en doe de kruidnagel en peperbolletjes in een thee-ei. Voeg dit toe aan de runderstooflappen en doe de deksel op de pan. Laat de runderstoof niet koken, maar zorg dat hij net tegen het kookpunt aan blijft. Op deze manier zorg je dat de runderlappen rustig doorgaren, maar niet taai worden. Maak de champignons schoon, snijd de grote een keer doormidden en voeg ze toe aan het stoofvlees. Laat de runderlappen minimaal 4 uur, maar 6 uur is nog beter langzaam stoven. Blijf ervoor zorgen dat het vocht niet kookt, dit moet ongeveer rond 90 à 95 graden blijven. Na 4 à 6 uur is het vlees zo zacht dat het als draadjesvlees uit elkaar valt. Haal dan de kruiden uit de pan, het thee-ei en de takjes tijm en laurierbladeren. Haal een half uur voor je gaat serveren 2 soeplepels vocht uit de pan en giet die in een kom. Voeg daar de bloem aan toe en blijf net zo lang roeren tot dit mengsel volledig klontvrij is. Giet dit mengsel weer terug in de pan en breng de saus met het vlees en de groentes tegen het kookpunt aan. Laat dit gedurende een half uur zachtjes mee stoven. De bloem zorgt ervoor dat de saus gaat binden en dus wat dikker wordt. Proef de saus en breng deze indien nodig op smaak met peper en zout. Serveer het gewoon door de pan op tafel te zetten en iedereen zelf op te laten scheppen. Eventueel garneren met een takje tijm en een laurierblad, maar vermeld er wel bij dat ze die laatste niet kunnen eten. Aardappelpuree is lekker om bij runderstooflappen te serveren en natuurlijk een glas karmeliet, voor de volwassenen.
0 Opmerkingen
Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |