ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Rumtopf (rumpot)

14/7/2020

1 Comment

 
Foto
​Het recept van dit heerlijke drankje komt van mijn tante die jaren in Duitsland heeft gewoond. Je kunt hiermee beginnen zodra het fruitseizoen begint met de aardbeien. Dit jaar loop ik een beetje achter de feiten aan en ben ik vorige week dus pas begonnen, maar ik wilde geen jaar wachten om het met jullie te delen. Je doet enkele weken over dit recept, omdat je elke keer als het seizoen van een fruitsoort begint de vruchten pas toevoegt.
​Je hebt hier wel een paar dingen voor nodig een glazen/aardewerk rumtopf met een inhoud van 3 liter. Vorig jaar heb ik twee soorten rumpot gemaakt, namelijk het recept van mijn tante zoals het hier staat en een met ‘tropische’ vruchten. Dat bracht me op het idee dit recept nu met jullie te delen zodat jullie aan de slag kunnen en degene met de tropische vruchten ga ik regelmatig aanvullen. Ik ga filmen hoe ik het maak en zal dit op Instagram met jullie delen. Ook bij rumtopf met tropische vruchten starten ik met de aardbeien.
Foto

Ingrediënten voor 3 liter rumpot:

  • 300 gram aardbeien
  • 200 gram nectarine
  • 200 gram perzik
  • 400 gram kersen
  • 300 gram pruimen
  • 260 gram abrikozen
  • 400 gram kruisbessen
  • 200 gram blauwe bessen
  • 300 gram peren
  • 800 gram bruine kandijsuiker
  • 630 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 liter bruine rum (van minimaal 50%)
  • 1 rumpot van 3 liter (inhoud, glazen of aardewerk)

Er zijn een aantal basisregels aan rumpot die je goed in acht moet nemen als je het maakt.
Ten eerste was het fruit ontzettend goed en laat het vervolgens ook goed uitlekken. Niet goed gewassen fruit kan een schimmel veroorzaken en dan kun je de rumtopf niet drinken.

Ten tweede het eerste fruit dat je erin doet daarbij moet hetzelfde gewicht aan suiker toegevoegd worden. Vervolgens doe je op iedere 100 gram vruchten 50 gram suiker in de rumpot.

Volg het fruitseizoen, dan heb je altijd lekker en zoet fruit dat je kunt gebruiken. Je kunt in gewicht qua fruit of soorten best variëren, maar doe er geen zacht fruit als bananen, frambozen, bramen, etc. in.

Tot slot gebruik bruine rum met een alcoholpercentage van minimaal 50%.

Start met het schoonmaken van de rumtopf, zorg dat deze goed schoon is. Een klein beetje viezigheid kan ook hier voor een schimmel zorgen.

Was de aardbeien, laat ze uitlekken en snijd ze in stukken. Zorg dat je afgewogen 300 gram hebt. Doe de aardbeien in de rumpot en verdeel daar de kandijsuiker over. Schenk er rum op tot de aardbeien ongeveer een cm onder staan. Mocht je opening van de pot voldoende groot zijn leg dan ene klein schaaltje op de aardbeien, zodat ze onder blijven staan.

Na een week kun je de volgende vruchtensoort(en) toevoegen.

Was de nectarines en perziken en snijd deze in kleine stukken. Weeg de het fruit af zodat je samen 400 gram hebt en voeg vervolgens 200 gram suiker toe. Schenk weer af met rum, zodat de vruchten onder staan.

Was 500 gram kersen en ontpit ze. Je kunt ze heel laten maar ook halveren. Weeg de kersen af zodat je 400 gram hebt en voeg deze samen met de suiker toe aan de rumtopf. Schenk er zoveel rum op dat de vruchten weer onderstaan.

Doe dit vervolgens ook met de pruimen, abrikozen, kruisbessen, blauwe bessen en ten slotte met de peren.

Als de pot vol is sluit deze dan goed af, met huishoudfolie en de deksel. Roer eens per twee weken door de pot en laat deze minimaal 3 à 4 maanden op een koele plaats staan (kelder).

Na drie maanden is de rumtopf klaar om gedronken te worden. Dit is lekker om puur of met Prosecco, Cava of een droge witte wijn te drinken. Pas op doordat de vruchten lange tijd in de alcohol hebben gelegen zijn ze doordrenkt met alcohol en tikt het drankje dus goed aan, want die laat je natuurlijk niet liggen.

Hier wordt het rumpot seizoen meestal geopend rond kerst. Een heerlijk drankje om je bezoek mee te ontvangen, maar dat duurt gelukkig nog even eerst genieten van de zomer. 
Foto
1 Comment
Yvo Banckaert
6/11/2022 11:10:25

Ik heb jaren een rumtopf gemaakt en ik heb de laatste jaren minder suiker gebruikt en hij is nog altijd even lekker. Frambozen en bessen doe ik er niet in want die gaan uit elkaar of zijn niet aangenaam om op te drinken. Ik vertrek wel met stroh rum van 80%.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact