ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

risotto met kabeljauw

20/12/2016

0 Comments

 
Het is weer de tijd van het jaar dat we na moeten denken over het kerstdiner. Dit jaar zijn het geen drie verschillende suggestiemenu’s, maar één menu met zowel vlees als vis. Ik heb het zelfs verdeeld in drie etappes. Vorige week zaterdag ben ik gestart met het eerste onderdeel het voorgerecht, deze heerlijke risotto.

Het is een simpele risotto, maar ontzettend lekker. Belangrijk is dat de risotto mooi romig blijft en de rijstkorrel lekker zacht is.
Foto
Benodigdheden:
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram risottorijst
  • 1 liter kippenbouillon (2 bouillonblokjes en 1 liter water)
  • 4 stukjes kabeljauw (á 100 gram)
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 100 gram asperges
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • Handje rucola
  • Boter
  • Olijfolie
  • 1 takjes tijm
  • Peper
  • Zout

Verwarm 1 liter water in een pan en maak er met behulp van twee kippenbouillonblokjes kippenbouillon van.
Schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm.

Pel en snipper de ui en het teentje knoflook. Verhit een pan met een grote klont boter op het vuur. Fruit hier de ui en knoflook circa 5 minuten op laag vuur in aan. Voeg de risottorijst toe en bak deze twee minuten mee terwijl je er doorheen roert. Voeg de asperges toe en meng ze er doorheen.

Giet de bouillon bij de rijst, leg de deksel op de pan en laat het op laag vuur pruttelen. Blijf vooral van de risotto af, dan gaat hij ook niet aan de bodem van de pan plakken en voorkom je dat je moet blijven roeren.

De risotto is klaar als het vocht grotendeels is opgenomen, maar hij nog wel lekker romig is. Als je een paar rijstkorrels proeft zullen deze beetgaar zijn. Is dit niet het geval kun je altijd nog wat extra bouillon toevoegen.

Verwarm een koekenpan met 1 el olijfolie. Hak de paddenstoelen grof en bak ze in de koekenpan. Haal de blaadjes tijm van het takje en voeg deze toe aan de paddenstoelen.

Rasp de Parmezaanse kaas.

Als de paddenstoelen klaar zijn roer ze dan samen met de geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.

Doe nog wat olie in de pan en bak de kabeljauw gaar. Probeer de vis zo min mogelijk om te draaien, dan is de kans het kleinst dat deze in kleine stukjes breekt.

Als de risotto beetgaar is zet je het vuur uit en plaats de deksel weer op de pan en laat de risotto 2 minuten rusten. Roer nog een keer door de risotto en proef hem, zodat je hem eventueel extra op smaak kunt brengen met peper en zout.

In de tussentijd kun je de zongedroogde tomaten in reepjes snijden.

Zet de borden klaar om het mooi te serveren kun je een kookring gebruiken om de risotto mooi op het bord te leggen. Schep de risotto in de ring en druk het voorzichtig aan. Garneer het met rucola en zongedroogde tomaten en leg daar bovenop de kabeljauw.

Vandaag zal ik nog meer recepten van mijn suggestiemenu online zetten.
Mijn suggestie kerstmenu van 2016
Voorgerecht
Risotto met kabeljauw

Hoofdgerecht
Gevulde kalkoen met aardappelkroketjes en geroosterde gekarameliseerde groenten

Dessert
Mokka chocolade-ijstaart met stoofperen

P.s. Dit recept heb ik gemaakt als voorgerecht, maar je kunt het natuurlijk ook als hoofdgerecht serveren. De hoeveelheden van de ingrediënten zijn afgestemd op een voorgerecht. Indien je het als voorgerecht wil serveren verandert de hoeveelheid als volgt: 1 grote sjalot, 1 grote teen knoflook, 400 gram risottorijst, 1,5 liter kippenbouillon, 4 stukken kabeljauw (á 100 a 125 gram), 300 gram paddenstoelen, 80 gram Parmezaanse kaas, 200 gram asperges, 60 gram zongedroogde tomaten, een handje rucola, boter, olijfolie, 2 takjes tijm, peper en zout.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact