ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

PreKerst Diner 2

17/12/2014

0 Reacties

 
Foto
Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor gerechten tijdens de kerst afgelopen zondag heb ik een tweede PreKerst diner gemaakt. Het menu bestond uit: een Aardappel-Kerrie soep met garnalen, Beef Wellington en een Zuccotto met frambozen.
Foto
Aardappel-Kerriesoep met garnalen
Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg aardappels, 2 teentjes knoflook, 1 grote ui, 750 ml water, 400 ml kokosmelk, 2 vis bouillonblokjes, 2 el kerriepoeder, 125 gram grote garnalen, 2 lente uien, boter, gember (2 bij 2 cm ongeveer), peper en zout.

Pel de ui en knoflook en snijd ze in grove stukken. Schil de aardappels en was deze even onder de koude kraan. Verhit een (soep)pan met een beetje boter op het fornuis en voeg als de boter gesmolten is de ui en knoflook toe. Snijd de aardappels in vieren en bak deze even mee aan met de  uie en knoflook. Voeg ook twee eetlepels kerriepoeder toe, zodat deze ook even mee kan bakken. Laat dit geheel even bakken en voeg vervolgens het water en de kokosmelk toe. Breng dit geheel aan de kook, zodat de aardappels gaar kunnen worden. Schil intussen de gember hak deze fijn en voeg toe aan de soep. Begin met het toevoegen van 1 bouillonblokje en peper en zout.
Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappels goed gaar. Maak dan met een staafmixer de aardappels, ui en knoflook fijn, totdat het een gladden soep is. Proef de soep en maak hem eventueel nog op smaak met een tweede bouillonblok.

Mocht je geen zin hebben om met kerst lang in de keuken te staan. Soep kun je goed in voren maken en invriezen. Dan hoef je op de dag zelf alleen de soep op te warmen en voor de garnering te zorgen.

Garnering
Snijd de lente ui in stukken en bak deze even aan in een warme pan met een beetje olijfolie. Zorg dat je gepelde garnalen hebt, dus mocht dit niet het geval zijn kun je intussen de garnalen pellen of ze ontdoen van hun staartje. Als de lente ui ligt gebakken is kun je deze uit de pan halen en de garnalen nog even om en om in de pan bakken. Niet te lang, want dan worden ze taai.

Als de soep warm is kun je hem in een soepbord scheppen (of in een pannetje zoals op de foto) en mooi garneren.  

Tips voor mensen die geen vis lusten
Voor mensen die niet van vis houden, je kunt de soep ook maken met runderbouillon en garneer de soep dan met spekjes in plaats van garnalen, zoals op de foto hieronder te zien is. Voor de veganisten onder ons. De soep is ook vegetarisch lekker, vervang dan de visbouillon door groentebouillon. Je kunt hem dan afmaken met een flinter dun schijfje gebakken aardappel en de lente ui.

Foto
Foto
Beef Wellington
Ingrediënten voor 4 personen: 250 gram champignons, 250 gram kastanjechampignons, 1 grote sjalot, 1 teentje knoflook, 4 el paneermeel, 500 gram rosbief (of ossenhaas), 9 plakken bladerdeeg, 150 gram ruwe ham, 1 ei, zonnebloemolie, klontje boter, peper en zout.

Verhit een klontje boter in een koekenpan. Zorg dat de rosbief goed koud is als je deze gaat aanbakken, dus haal hem net voor het bakken uit de koelkast. Bestrooi het stuk vlees met zout en peper en bak de rosbief in ongeveer 4 minuten van alle kanten goudbruin. Als het vlees mooi goudbruin is haal het dan uit de pan, leg het op een bord en zet het meteen terug in de koelkast. Dit omdat het hierdoor niet verder kan garen. Laat het vlees volledig afkoelen, het mag best een paar uur in de koeling staan.

Maak de champignons en kastanjechampignons schoon en snijd ze in grove stukken. Pel de sjalot en knoflook en snijd ook deze in grove stukken. Hak de champignons samen met de sjalot en knoflook fijn in een keukenmachine of met de staafmixer tot het een fijn bruin prutje is. Bak deze champignonprutje in ongeveer 30 minuten in een koekenpan ‘droog’. Door het te bakken verdampt het vocht namelijk uit het champignonprutje. Blijf wel goed roeren, zodat je voorkomt dat het aanbakt en daardoor verdampt het vocht ook sneller. Breng het op smaak met peper en zout, proef het ook zodat je het niet te veel of weinig kruid. Het champignonprutje is klaar als het korrelig is en niet meer plakt. Laat het afkoelen in de koelkast. Meng voor gebruik nog 4 eetlepels paneermeel er doorheen. De paneermeel absorbeert het laatste vocht dat nog in het champignonmengsel zit.

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Haal ongeveer 15 minuten voordat je de beef wellington gaat opbouwen de bladerdeeg uit de vriezer.

Leg eerst 2 stukken plasticfolie in de breedte en leg daar vervolgens nog 2 stukken plasticfolie in de lengte overheen. Leg hierop dakpansgewijs de plakjes ruwe ham. Verdeel het champignonmengsel over de ruwe ham. Leg vooraan het gebakken (en koude) stuk rosbief en rol de rosbief strak op in het plasticfolie. Knoop de uiteindes dicht en laat dit ongeveer 5 minuten in de koelkast opstijven. Bestuif de aanrecht met bloem en leg hierop de plakken bladerdeeg. Maak deze voorzichtig aan elkaar en zorg dat je het stuk voldoende groot is, zodat je het vlees er dadelijk volledig in kunt rollen. Knop de uiteindes van het plasticfolie los en haal het vlees voorzichtig uit het plastic. Leg de rosbiefrol aan het begin van het deeg en rol het deeg over het vlees. Zorg dat er een overlap is, maar deze moet niet te groot zijn anders wordt het bladerdeeg niet gaar. Snijd dus eventueel nog wat bladerdeeg weg. Vouw de uiteindes naar beneden en zorg dat het geheel luchtdicht is afgesloten. Je kunt de Beef Wellington nog versieren met het bladerdeeg dat je over hebt, bijvoorbeeld zoals op de foto te zien is.

Leg de Beef Wellington op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Klop een eitje los en strijk deze over de Beef Wellington. Als je het wil versieren met bladerdeeg, dan moet je hem eerst besmeren met ei, want daarna blijft het bladerdeeg plakken.

Bak de Beef Wellington in gaar in de voorverwarmde oven. De baktijd heeft te maken met de grote van het stuk vlees en hoe je hem graag eet. Ik had 500 gram vlees deze was medium gaar in 35 minuten. Je kunt met behulp van een vleesthermometer meten wat de temperatuur van het plees is en daaraan is af te lezen hoe gaar de rosbief is.

Bij 38 tot 43 graden is hij rare
Bij 44 tot 46 graden is hij medium-rare
Bij 49 tot 53 graden is hij medium
56 graden of meer dan is het vlees well done

Is lekker te serveren met boontjes en aardappelkroketjes, maar natuurlijk ook met andere groenten.
Foto
Foto
Zuccotto met Frambozen
Ingrediënten voor 12 personen: 600 gram vanille-ijs, 600 gram frambozensorbet, 1 limoen, 30 ml limocello, 1 roombotercake, 250 ml slagroom, 2 el suiker, poedersuiker en frambozen. Daarnaast heb je een ronde kom en plasticfolie nodig.

Haal de vanille-ijs en frambozensorbet uit de vriezer en zet deze in de koelkast, zodat je deze later goed kunt verwerken. Was de limoen goed en rasp de schil eraf en houd deze apart heb je later nodig voor bij de slagroom. Let op alleen het groene, het witte maakt is erg bitter. Snijd de limoen doormidden en pers deze uit en meng dit door de limocello.

Bekleed de binnenkant van de ronde kom met plasticfolie.
Snijd de cake in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrijk de plakken cake met het mengsel van limocello en limoen. Bekleed de kom met de plakken cake, zorg dat je zo min mogelijk gaten hebt. Zorg dat je nog wat cake overhoudt, om het ijs later mee af te dekken.

Voeg twee eetlepels suiker toe aan de slagroom en klop deze lobbig. Roer met een spatel het vanille-ijs door de geklopte slagroom. Schep de helft van het mengsel in de kom die bekleed is met cake. Schep hierop de helft van de losgeroerde frambozensorbet. Vervolgens kun je op de sorbet weer een laag vanille-slagroomijs gieten en tot slot nog een laag frambozensorbet. Dek de lagen ijs af met een laag cake. Klap de plasticfolie die over de rand hangt terug over de cake en bedek het met nog een laag extra folie.

Plaats deze zuccotto voor minstens 6 uur in de vriezer, zodat het ijs weer goed kan invriezen.

Door de plasticfolie is de zuccotto makkelijk uit de kom te halen. Dien hem op met wat frambozen, daardoor laat je de gasten direct zien wat voor smaak ze van de binnenkant kunnen verwachten.

De frambozensorbet kun je ook zelf maken, maar om het mezelf makkelijk te maken heb ik het gekocht. Je zou ook een andere smaak sorbet kunnen gebruiken, gebruik de fruitsoort dan ook in garnering.

Ik hoop jullie te hebben kunnen inspireren met deze drie recepten en de recepten van vorige week.

Fijne en smakelijke Feestdagen!
Foto
0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact