ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Pre Kerstmenu 3: Vis

18/12/2015

0 Comments

 
Het laatste kerstinspiratiemenu dat ik heb gemaakt is een vis menu. Hierbij heb ik gekozen voor een amuse (of een kleinigheidje voor bij de soep), een spinaziesoep, een garnalen brie voorgerechtje en als hoofdgerecht kabeljauw met aardappelpuree en spruitjes. Hierbij heb ik dus geen nagerecht geserveerd, maar de twee nagerechten die ik eerder heb gedeeld met jullie zouden hier ook goed bij passen.

Ik hoop dat ik jullie met deze drie menuutjes heb kunnen inspireren en jullie een fijne en vooral smakelijke kerst tegenmoet gaan!
Foto
Ciabatta ‘caprese’
Het is een variant op de caprese salade, de mozzarella is vervangen door kruidenkaas. Dit is lekker om bij de soep te serveren, maar je zou het ook als starter kunnen serveren. Dit kun je ook serveren aan de veganisten.

Ingrediënten voor 8 personen: 1 ciabatta (afbak) brood, 1 bakje kruidenkaas, 4 tomaten, 75 gram rucola, peper en zout.

Bak het ciabattabrood in de oven af zoals op de verpakking staat beschreven. Uit het ciabattabrood kun je ongeveer 16 plakken snijden. Snijd ze schuin dat oogt mooi. Smeer de bovenkant van de stukjes ciabattabrood met kruidenkaas in en leg daarop wat rucola. Was de tomaten en snijd deze in dunne plakken. Snijd het krootje er wel uit dit is hard en je wilt niet dat iemand dat hoeft te eten. Kruid het geheel met zout en verse peper.
Foto
Voorgerecht: Garnalen brie hapje
Ingrediënten voor 4 personen: 12 grote garnalen (rauw), 75 gram rucola, 250 gram kastanjechampignons, 4 puntjes brie (van Président), olijfolie, 2 teentjes knoflook en peper en zout.

Start met het marineren van de garnalen. Het is namelijk erg lekker om dit minimaal twee uur in te laten trekken. Natuurlijk kun je dit ook de dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast laten staan. Pel 1 teentje knoflook en snipper deze fijn. Voeg de knoflook samen met olijfolie toe aan de garnalen en plaats het in de koelkast, schep af en toe de garnalen om, zodat ze allemaal goed gemarineerd zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als de oven warm is kun je de puntjes brie uitpakken en in een ovenschaal of op een bakplaat plaatsen. Zorg wel dat de brie voldoende ruimte heeft, want hij gaat een beetje uitlopen. Plaats de brie voor ongeveer 10 a 15 minuten in de oven.
Intussen kun je een koekenpan met een scheut olijfolie verwarmen. Borstel de kastanjechampignons af als ze vies zijn en bak ze in de koekenpan. Pel het andere teentje knoflook en snipper dit ook fijn. Voeg het na een minuut of 3 de knoflook toe aan de kastanjechampignons en bak deze mee.  

Als de brie bijna klaar is kun je de rucola mooi op de borden leggen. Leg hier het puntje brie op en de kastanjechampignons omheen. Bak als laatst de garnalen in de koekenpan gaar, dit duurt ongeveer 2 minuten. Als de garnalen aan beide kanten mooi roze zijn, zijn ze gaar.

P.S. Ook erg lekker om er een toefje cranberry compote of jam bij te serveren.
Foto
Soep: Spinaziesoep met gerookte paling
Ingrediënten voor 6 personen: 1 ui, 1 teen knoflook, 50 gram bloem, 800 ml groentebouillon, 250 ml kookroom, 1 kruimige aardappel, 500 gram spinazie, 150 gram gefileerde gerookte paling, olijfolie, peper en zout.

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Pel en snipper intussen de ui en knoflook fijn en fruit deze circa 5 minuten aan.
Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes en was deze met koud water. Voeg na het aanfruiten van de ui en knoflook de bloem toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee of tot het mengsel begint te kleuren.
Voeg vervolgens de groentebouillon, de kookroom en de aardappel toe aan het uienmengsel. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur verder pruttelen.

Dan kun je de spinazie toevoegen aan de soep.  Houd voor de garnering voor ieder bord 2 a 3 blaadjes spinazie achter. Ik heb de spinazie per hand toegevoegd en laten slinken, anders paste het niet in de pan.
Als alle spinazie geslonken is in de soep kun je hem van het fornuis afhalen. Pureer het geheel tot een gladde soep met een staafmixer.

Snijd de gerookte paling in kleine stukjes. Je kunt een deel van de paling toevoegen aan de soep en even in de soep laten trekken, zodat de smaak in de soep kan trekken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de paling pas toe te voegen als garnering.
Verdeel de soep over kommen of borden en maak hem af met de achter gehouden blaadjes spinazie en stukjes paling.

P.S. Deze soep is ook vegetarisch erg lekker, dan hoef je alleen de paling weg te laten. Mocht je dus veganisten in je gezelschap hebben is dit een soep die je goed kunt serveren.
Foto
Hoofdgerecht: Kabeljauw met aardappelpuree en spruitjes
Ingrediënten voor 4 personen: 4 kabeljauwfiletjes, 70 gram boter, 2 tomaten, 1 citroen, witte wijn, dille (vers of uit een potje), 800 gram aardappels, 500 gram spruitjes, 200 gram spekjes, 3 el worcestersaus, 2 takjes rozemarijn (vers of uit een potje), peterselie, olijfolie, peper en zout.

Kabeljauw
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de kabeljauwfiletjes in een ovenschaal en kruid deze met peper en zout. Was de citroen goed en rasp de citroen, strooi de citroenrasp over de kabeljauwfilet. Leg op ieder stukje kabeljauw een klein klontje boter.
Was de tomaten goed en snijd deze in plakken, haal het kontje eruit want dit is hard en niet lekker. Leg de tomaten op de kabeljauwfiletjes. Besprenkel de tomaten en wat je nog ziet van de kabeljauw met witte wijn. Kruid de tomaten met peper, zout en een takje dille. Leg tussen de filetjes nog een paar klontjes boter, dit wordt samen met de witte wijn een heerlijk sausje.

Plaats het geheel voor 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Aardappelpuree
Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Was ze goed en kook de aardappels in water met zout gaar in ongeveer 10 minuten. Giet het water af.
Pureer de aardappels en voeg een klontje boter en een scheut melk toe. Pers de helft van de citroen uit en voeg de citroensap toe aan de aardappelpuree. Was de peterselie, snijd deze fijn en voeg het toe aan de aardappelpuree. Roer het geheel goed door elkaar.

Spruitjes
Verwarm een koekenpan en bak hier de spekjes knapperig in.
Maak intussen de spruitjes schoon en hak ze fijn. Het fijn hakken kun je zelf met een mes doen (is veel werk), maar het kan natuurlijk ook met een hakmolen.
Was de rozemarijn, haal deze van het takjes en hak deze fijn. Voeg de rozemarijn toe aan de knapperige spekjes en laat het ongeveer 2 minuten mee bakken.
Voeg vervolgens de fijngehakte spruitjes toe en bak deze mee. Doordat de spruitjes fijn zijn hoeven ze niet gekookt te worden, maar is even aanbakken voldoende.
Tot slot voeg je de worcestersaus toe en laat ook dit nog even mee bakken.

De combinatie spekjes met kabeljauw is erg lekker.

Nu alles klaar en gaar is kun je de borden op gaan maken, maar je kunt er ook voor kiezen om alles op tafel te zetten, zodat iedereen zelf kan opscheppen.

Fijne feestdagen!
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact