ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Pre Kerstmenu 2: Vlees

17/12/2015

0 Comments

 
Mocht je nog inspiratie zoeken voor het kerstmenu ik heb afgelopen weekend het vleesmenu gemaakt. Zowel het vlees, vis als vegetarisch menu bestaat uit makkelijke recepten, zodat het ook leuk is om zelf te maken. Diverse recepten kun je ook goed voorbereiden, zodat je die dag zelf niet de hele tijd in de keuken staat. Het vleesmenu bestaat uit: Een preisoep (met gehakt, maar ook vegetarisch erg lekker), aardappelgratin met boontjes in spek gerold (erg klassiek) en een kiprolletje en als dessert een aardbeienmousse.
Foto
Voorgerecht: Preisoep
Ingrediënten voor 6 personen: 150 gram gehakt, 1 prei, 1 bakje kruidenkaas, 1 liter runderbouillon en olijfolie.

Verwarm een (soep)pan met een scheutje olijfolie. Rul het gehakt gaar in de pan. Was de prei goed en snijd deze fijn. Voeg de helft van de gesneden prei toe aan het gehakt en bak het een paar minuten mee bakken. Voeg vervolgens de runderbouillon toe en laat dit geheel even pruttelen. Tot slot voeg je het bakje kruidenkaas en overige prei toe en roer het door de soep heen. Proef de soep, mocht het nodig zijn kun je hem nog op smaak maken met bouillonkorrels of een bouillonblokje (je kunt ook een deel van het bouillonblokje toevoegen).

p.s. Je kunt deze soep ook goed en lekker vegetarisch maken. Dan doe je er geen gehakt in en gebruik je groentebouillon. Dan krijgt hij ook de lekkere romige smaak, dat komt door de kruidenkaas.
Foto
Hoofdgerecht: Een kiprilletje met aardappelgratin en boontjes
Ingrediënten voor 4 personen: 450 gram aardappels, 400 cl slagroom, melk, 1 teentje knoflook, geraspte kaas, 600 gram boontjes, 150 gram ruwe ham, 4 (platgeslagen) kipfiletjes, 250 gram kastanjechampignons, 2 cherrytomaatjes, 150 gram shiitake, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 250 cl kookroom, olijfolie, peper en zout.

Kiprolletje op een paddenstoelensaus
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Borstel de kastanjechampignons schoon en leg er een aantal klaar voor in het kiprolletje. Als je bij de slager platgeslagen kipfiletjes hebt gekocht kun je direct de rolletjes gaan maken anders kun je het beste starten met het platslaan van de kipfiletjes. Leg de kipfiletjes tussen ruime stukken plasticfolie en sla ze met een pan plat.
Leg vervolgens op ieder kipfiletje 2 (hele) kastanjechampignons en rol de kipfilet op. Als je lange plakken ruwe ham hebt heb je per rolletje maar 1 plakje nodig anders heb je er waarschijnlijk meerdere nodig. Rol de ruwe ham om de kipfilet, dit houdt het rolletje goed bij elkaar. Zelf heb ik geen satéprikkers gebruikt, omdat ik het strak had opgerold, maar dat kan natuurlijk ook altijd, vergeet dit alleen niet tegen de gasten te zeggen.
Doe dit bij alle 4 de kipfiletjes zodat je voor iedereen een mooi en lekker rolletje hebt.

Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak hier de kipfiletjes op iedere kant even in aan, zodat het spek knapperig wordt. Smeer de ovenschaal intussen in met olijfolie en plaats de kiprolletjes als ze rondom even aangebakken zijn in de ovenschaal.

Plaats de ovenschaal met kiprolletjes in een voorverwarmde oven voor circa 30 minuten. Was 2 cherrytomaatjes, halveer ze en leg ze na ongeveer 15 minuten op de kiprolletjes.

In de tussentijd kun je de paddenstoelensaus maken. Pel de sjalotjes en de teentjes knoflook en snipper ze fijn. Bak deze aan in een pannetje met een beetje olijfolie. Intussen kun je de kastanjechampignons in vieren snijden en de shiitake schoonborstelen indien nodig. Voeg de paddenstoelen toe aan de uien ongeveer 5 minuten op een laag vuur hebben staan bakken.
Kruid het geheel met peper en zout. Laat de paddenstoelen ongeveer 5 a 10 minuten mee bakken voordat je de 250 cl kookroom toevoegt.
Pureer het paddenstoelenmengsel met een staafmixer tot een ‘gladden saus’. Maak de saus vervolgens op smaak met peper en zout. Je kunt de saus nog gladder maken door hem door een zeef te halen.

Aardappelgratin
Schil de aardappels en snijd deze direct in schijfjes. Was de aardappels goed en vul de pan niet met water maar met slagroom en melk, zorg dat de aardappels net onder staan. Pel een teentje knoflook druk dit plat met je mes en voeg het toe aan de aardappels. Voeg ook ruim voldoende zout en peper toe en laat het geheel koken tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt nu minder lang dan wanneer je de aardappels in zijn geheel kookt, omdat je ze al in schijfjes hebt gesneden.

Giet de aardappels af, haal het teentje knoflook ertussen uit en verdeel ze over een ovenschaal. Proef een aardappelschijfje of ze goed op smaak zijn of je ze nog bij moet kruiden voor je ze gaat gratineren. Kruid de aardappels eventueel met nog wat peper en zout en dek ze af met geraspte kaas, je kunt er zoveel of weinig kaas aan toevoegen als je zelf wilt.

Plaats dit geheel voor 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Boontjes gerold in spek
Maak de boontjes schoon door de uiteindes te verwijderen en was ze met koud water. Kook de boontjes in een pan met water en zout tot ze beetgaar zijn.
Giet ze af en koel ze goed met koud water, zo houden ze de mooie heldergroene kleur en garen ze niet verder door. Rol vervolgens een plakje ruwe ham om een ‘bosje boontjes’ heen en leg ze in een ovenschaal.

Plaats de boontjes in de oven bij de aardappels en de kiprolletjes voor ongeveer 7 a 10 minuten. Het gaat erom dat de ruwe ham knapperig wordt en de smaak aan de boontjes afgeeft, want de boontjes zijn al beetgaar. De boontjes op de foto hadden er naar mijn mening iets korter in gemogen.

Als je de gerechten op de juiste volgorde in de oven zet dan kun je het tegelijkertijd opdienen.
Als alles gaar en klaar is kun je de borden mooi opmaken, natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alles op tafel te zetten, zodat iedereen het zelf kan opscheppen.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Dessert: Aardbeienmousse
Ingrediënten voor 4 personen: 250 gram aardbeien, 40 gram suiker, 2 gelatineblaadjes, 1/2de citroen, 2 dl slagroom en 1 dl yoghurt.
 
Zet de gelatineblaadjes in koud water, zodat ze kunnen weken.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer 200 gram van de aardbeien samen met de suiker. Snijd van de overige 50 gram aardbeien kleine blokjes, dit is voor de afwerking.
 
Klop de slagroom stijf, hier hoef je geen suiker bij te doen, want het geheel wordt zoet door de aardbeienpuree met suiker.
 
Pers 1/2de citroen uit in een steelpannetje, zorg dat er geen pitjes in het pannetje komen. Verwarm de citroensap, dit hoeft niet te koken, want dan verliest de gelatine zijn werking. Haal het pannetje van het fornuis af, knijp de gelatinebladen uit en voeg ze toe aan de citroensap. Door het pannetje op en neer te walsen wordt de gelatine goed gemengd door de citroensap.
 
Meng de citroensap, de aardbeienpuree en de yoghurt. Schep hier eerst een beetje van de opgeklopte slagroom bij om hem te laten wennen aan de structuur van de yoghurt. Schep vervolgens alle slagroom voorzichtig door de aardbeienyoghurt, als je dit voorzichtig doet behoudt het zijn luchtigheid.
Verdeel de mousse vervolgens over 4 glaasjes en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Mocht je het in voren willen maken, het kan geen kwaad als de mousse een dag in de koelkast staat op te stijven.
 
Maak hem af met de kleine blokjes aardbeien die je eerder hebt gesneden.
 
Fijne en smakelijke feestdagen!
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact