ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Pre kerstdiner 1: Vegetarisch

14/12/2015

0 Comments

 
Het is veel te lang geleden dat ik geblogd heb. Er is me iets over komen dat ik nooit voormogelijk hield. Onder tussen ben ik over de helft van mijn zwangerschap, maar gedurende de eerste (14) weken kon ik geen eten zien of ruiken. In die periode at ik vooral veel erwtjes en worteltjes uit pot (die ik zelfs in mijn studententijd nog nooit gekocht had!), gebakken aardappels en krokante kipschnitzels. Gelukkig heb ik mijn kooklust weer terug en ben ik bezig met het maken van een aantal kerstmenu’s. Hopelijk kan ik jullie inspireren met deze gerechten, het eerste menu dat ik afgelopen week gemaakt heb was een vegetarisch kerstmenu. Vervolgens heb ik ook nog een vlees en een vis kerstmenu gemaakt, natuurlijk ook erg leuk om te combineren!

Voor het vegetarische menu heb ik vooraf een witlofsalade gemaakt, als hoofdgerecht een hartige taart en als nagerecht een popcorn taartje. 
Foto
Voorgerecht: Witlofsalade
Ingrediënten voor 2 personen: 2 stronken witlof (of 1 stronk witlof en 1 stronk roodlof, deze hadden ze alleen niet in de winkel), 1 el pompoenpitten, 1 el zonnebloempitten, 1 el citroensap, 2 mandarijnen, 1 Granny smith, 2 el mayonaise, 2 el yoghurt, ketjap, scheutje rode wijnazijn, peper en zout.
 
Bak de pompoenpitten en zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze vervolgens afkoelen in een schaaltje.
Verwijder de buitenste bladen van de witlof als ze vies zijn en was de witlof. Snijd de stronkjes witlof vervolgens in ringen en verdeel ze over 2 borden. Aan het einde van de witlof zit een hard hart, dit is bitterder en je kunt ervoor kiezen om dit (deels) te verwijderen. Pel de mandarijnen en snijd de stukjes doormidden en verdeel per bord 1 mandarijn.
Was de appel goed en snijd deze in reepjes, besprenkel deze stukjes met citroensap, zodat de appel niet bruin wordt. Verdeel de reepjes appel en de pompoen- en zonnebloempitten over de borden en meng de salade door elkaar. Zorg ervoor dat wel alle onderdelen bovenop zichtbaar zijn, dat ziet er mooi uit bij het opdienen en dan zien de gasten direct wat ze eten.
 
Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt, ketjap, scheutje rode wijnazijn, meng dit goed door elkaar en maak de dressing op smaak met zout en peper. Besprenkel de dressing over de salade net voor het opdienen. Eventueel kun je de dressing ook op tafel zetten, zodat men naar smaak dressing kan toevoegen.
Foto
Hoofdgerecht: Hartige spinazietaart
Ingrediënten voor (minimaal) 4 personen: 1/2de pak filodeeg, 3 grote uien, 1 el olie, 300 gram spinazie, 1 teen knoflook, 1 rode paprika, 250 gram kastanjechampignons, 1 afgestreken el suiker, een handje ongezouten cashewnoten of pijnboompitten, 200 gram ricotta, 1 punt brie (ook lekker met bijvoorbeeld roquefort), 1 ei, paneermeel, 100 gram boter, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden, bij voorkeur op onder warmte.
Haal 1/2de pak filodeeg uit de vriezer en laat het afgedekt ontdooien. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in halveringen. Verwarm een wokpan met een beetje olie en bak hier de uien circa 5 minuten in gaar op matig vuur. Voeg de suiker aan de uien toe en laat dit ongeveer 2 karamelliseren, tot alle suiker mooi is opgelost.
Was intussen de spinazie, indien je geen gewassen spinazie hebt gekocht, en laat hem goed uitlekken. Was de paprika en snijd deze in kleine blokjes. Pel de teen knoflook en hak deze fijn. Borstel ook de champignons schoon (indien nodig) en snijd deze in plakjes.
Voeg de paprika en knoflook toe aan de uien. Voeg na een paar minuten de champignons toe en laat deze ook ongeveer 5 minuten mee bakken. Hak intussen de spinazie grof.
Voeg de spinazie aan het uienmengsel toe en laat hem slinken. Als de spinazie is geslonken kun je de cashewnoten toevoegen. Breng het geheel op smaak met peper en zout, de spinazie zorgt ervoor dat het geheel wat flauw is, dus proef het goed.

Smelt de boter in een pannetje, zodat je de ontdooide filodeeg kunt bestrijken met boter. Dit doe je zodat het filodeeg niet zo snel breekt en je het gemakkelijk in de ovenschaal kunt leggen. Het filodeeg mag elkaar best overlappen als je het in de ovenschaal legt, zo wordt het een sterk geheel. Laat het filodeeg ook over de rand heen hangen, zodat je het na het vullen terug kunt klappen. Bestrooi de bodem met paneermeel, dat neemt vocht op.

Schep vervolgens het uienmengsel in de ovenschaal (op de paneermeel). Bij het slinken van de spinazie en het bakken van de champignons is er vocht vrijgekomen, daarom kun je het mengsel er beter inscheppen dan ingieten, zo voorkom je dat al het vocht mee in de taart gaat.

Roer de ricotta samen met het ei los en breng ook dit mengsel op smaak met peper en zout. Verdeel de ricotta over het uienmengsel, zorg ervoor dat overal een laagje ricotta zit. Snijd vervolgens de brie in plakken en verdeel deze over de ricottalaag. Vouw het filodeeg terug over de vulling.
Plaats de hartige taart voor circa 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verander de vervolgens de stand van de oven in circulerende warmte of in boven warmte, zodat de bovenkant ook nog 5 minuten een goudbruin kan worden. Haal na 20 minuten de spinazietaart uit de oven en serveer hem op tafel.
Foto
Foto
Foto
Foto
Nagerecht: Popcorn taartje
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen: 50 gram popcornmais, 3 el gembersiroop, 2 handjes kokosrasp, 400 gram pure chocolade, 75 gram speculaas en 100 gram witte chocolade.
 
Laat de popcornmais in de magnetron tot popcorn poppen, op de verpakking staat goed omschreven hoe je dat moet doen, dat heeft namelijk ook te maken met het wattage van je magnetron. Smelt in de tussentijd de pure chocolade au bain-marie. Dat doe je door een pannetje of een kom met chocolade boven een pan met kokend water te hangen.
 
Voeg aan de gepopte popcorn de gembersiroop en kokosrasp toe. Snijd de speculaas in stukjes, hoeft niet helemaal fijn het is ook lekker om wat knapperigs tussen de popcorn te hebben. Voeg de popcorn bij de chocolade en roer hier de stukjes speculaas doorheen.
Bekleed één grote ronde vorm of een aantal kleine bakjes met bakpapier en schep hier het popcornmengsel in. Door het bakpapier kun je het dadelijk makkelijk uit de kom krijgen. Laat dit geheel minimaal 2 uur afkoelen en hard worden.

Je kunt het nog mooi decoreren door witte- of melkchocolade au bain-marie te smelten en erover heen te draperen, zoals op de foto’s. Eventueel kun je het afmaken met een beetje kokosrasp en speculaas kruimels erover te strooien, dan zijn de gasten niet verrast over de smaken die ze proeven als ze het eten.
 
Dit is ook lekker om te serveren met een bolletje ijs.
Foto
Fijne maar vooral smakelijke feestdagen!
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact