ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Kokos viennetta ijs met ananascompote

21/12/2018

0 Comments

 
De Viennetta ijstaart is niet meer uit de supermarkt weg te denken. Het typerende aan Viennetta ijs zijn de flinterdunne chocolade laagjes tussen het ijs.
En om eerlijk te zijn tijdens mijn zwangerschap van Eliza-Jane stond er steevast een in onze vriezer. Het Viennetta ijs was in het laatste trimester mijn zwangerschap craving. In die tijd ontdekte ik dan ook dat je het ontzettend makkelijk zelf kunt maken en dat deed ik dus ook regelmatig.

Het voordeel aan iets zelf maken is dat je kunt variëren met smaken. Ik heb dan ook uitgebreid getest wat ik nou lekker vond qua smaak. Deze combinatie was een van mijn favorietjes en ik maak hem nog regelmatig.

Ik kan je nog iets beloven dit is zo’n makkelijke ijstaart (kerstdessert) je hebt het binnen 25 à 30 minuten gemaakt, maar je moet wel geduld hebben. Ook dit is een recept dat je gerust een paar dagen van tevoren kunt maken. Dan hoef je het met kerst alleen nog maar te decoreren.

Ps. Dit is een manier van ijs maken zonder ijsmachine of rauwe eieren. Iedereen mag het dus eten en kan het maken.
Foto
Ingrediënten voor een cakeblik Viennetta ijs:
  • 1 blik gecondenseerde kokosmelk
  • 600 ml slagroom
  • 150 gram pure chocolade

Ingrediënten voor de ananascompote:
  • 1 blik ananas op sap
  • 1 eetlepel maïzena

Ingrediënten voor de garnering:
  • 1 blik gecondenseerde kokosmelk
  • 30 gram kokosrasp

Andere benodigdheden:
  • Cakeblik
  • Spuitzak
  • Bakpapier

Start met het smelten van 100 gram chocolade, zodat je de lagen chocolade kunt maken. Dit kun je au bain-marie doen. Daarvoor breng je water in een pan aan de kook. Je plaatst de chocolade druppels of gehakte chocolade in een kom of een pan die een maat kleiner is en hangt deze boven het kokende water. Zorg ervoor dat de onderkant van de pan/kom niet in het water hangt, maar erboven.

Als de chocolade gesmolten is haal je de pan of kom met de gesmolten chocolade van het fornuis en voegt de overige 50 gram chocolade toe. Op deze manier koelt de chocolade al, waardoor hij sneller hard wordt.

Leg bakpapier op een bakplaat en schep daar 4 hoopjes chocolade op met een lepel. Smeer dit uit in dunne lange banen. Een baan kun je het beste bijna even breed en lang als het cakeblik, dat je gaat gebruiken, maken zodat de chocolade over het hele ijs verdeeld ligt. Laat de chocolade uitharden, bij voorkeur aan de lucht, maar het kan eventueel ook in de koelkast. Mocht je een overkapping hebben of dat het droog is, met deze temperaturen kan het ook buiten als je het sneller hard wilt hebben.

Klop 1 blik gecondenseerde kokosmelk samen met de slagroom tot een lobbig geheel. Dit kun je met een mixer, maar ook met de hand doen. Voeg vooral geen suiker toe, want de gecondenseerde kokosmelk is voldoende zoet van zichzelf.

Bekleed het bakblik met bakpapier. Als de chocolade hard is kun je het viennetta ijs op gaan bouwen. Je kunt de room in een spuitzak doen en hem erin spuiten, maar je kunt hem er ook met behulp van een soeplepel in scheppen.

Schep eerst een laagje room op de bodem. Leg daarop een plak chocolade. Schep daarop weer een laagje room en vervolg dit tot de chocolade en room op is. Let wel op sluit af met een laagje room. Dek het cakeblik af met aluminiumfolie, maar zorg dat deze de room niet raakt.

Plaats de kokos Viennetta voor minimaal 6 uur in de vriezer, zodat de room hard kan worden en je ijs krijgt. Maar een hele nacht in de vriezer is nog beter.


Ananascompote:
Haal de ananas uit het blik, maar bewaar het vocht. Snijd de ananas in grove stukken

Doe de stukjes ananas met 1/2de van het ananasvocht in een steelpan en breng dit aan de kook.

Meng de maïzena met de rest van het ananasvocht en zorg dat er geen klontjes in zitten. Voeg het maïzena papje toe aan de kokende ananascompote en roer het er gedurende twee minuten door.


Garnering:
Het andere blik gecondenseerde kokosmelk heb je nodig voor de garnering. Hier maak je kokos dulce de leche van.

Verwijder de wikkels van de blikjes en zet de dichte blikjes in een grote pan. Vul deze met water en zorg dat tijdens het hele kookproces de blikjes volledig onder water blijven staan. Kortom vul regelmatig het water aan met kokend water, ja kokend water anders duurt het iedere keer weer even voordat het kookpunt bereikt is. Zou je het water niet aanvullen kan het zijn dat het blikje ontploft en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Laat de gecondenseerde melk 3 uur lang koken, met de deksel op de pan. Na die drie uur zet het fornuis dan uit en mocht je tijd hebben, laat het water dan terug koelen voordat je het blikje eruit haalt.

Dit kun je best een paar weken van tevoren maken, want als het blikje dicht blijft kun je dit een maand goed houden in de koelkast. Als je het blikje open maakt zal de kokos dulce de leche maximaal een week goed blijven.

 
Serveer de kokos Viennetta op een mooi bord of plank. Garneer deze met kokosrasp en drizzle de kokos dulce de leche over het ijs heen. Serveer de ananascompote erover of ernaast. Het is lekker om de compote warm te serveren.
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact