Dit kerstrecept is een oud recept in een nieuw jasje. Kerst 2014 maakte dit gerecht onderdeel uit van een 7 gangen menu dat mijn man (toen nog vriend) en ik voor mijn schoonzus en schoonbroer kookte. Toen zaten er in dit recept nog geen aardappels, maar ging het alleen om het groentemengsel, de vis en saus. Met aardappels vonden we het nog lekkerder. Ik maakte dit een paar weken geleden in vier verschillende varianten, namelijk met aardappelpuree en aardappelschijfjes. In 2 pannetjes lag de aardappelpuree als bovenste laag en in 2 als onderste en dit ook zo bij de aardappelschijfjes. Mijn man en ik vonden de variant met de aardappelschijfjes bovenop het lekkerste, want op die manier werden deze het krokantste. De kinderen vonden de pannetjes met aardappelpuree het lekkerste. Kortom met een kleine aanpassing kun je verschillende varianten maken en dus voor ieder wat wils. Mocht je geen kleine pannetjes hebben gebruik dan een ovenschaal. De smaak is hetzelfde alleen vonden onze kinderen het natuurlijk geweldig om uit zo’n klein pannetje te eten. Wil je de pannetjes voor kinderen serveren zorg dat je het voor hen dan eerder in de oven plaatst. Haal deze pannetjes eruit zodra je die voor jou erin zet. Dan hebben de pannetjes de tijd om af te koelen en verbranden de kinderen hun vingers niet als ze deze vastpakken. Als je de deksel erop legt blijft het eten wel lauwwarm. Ingrediënten voor 8 personen:
Extra benodigdheden:
Schil de aardappels en snijd deze in dunne schijfjes. Kook de schijfjes in water met een beetje zout in 5 à 7 minuten beetgaar. Ze mogen best nog een beetje hard zijn, in de oven garen ze namelijk nog door. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de pannetjes (ovenschaal) in. Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Halveer de prei en was al het zand eruit. Snijd de prei in halveringen. Maak de champignons schoon met keukenrol of een borstel en snijd deze in dunne plakken. Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olie en bak de champignons hier op hoog vuur in. Als het meeste vocht verdwenen is uit de champignons voeg je de prei toe en bak deze gedurende 2 minuten mee op, zet het fornuis lager. Snijd de kabeljauwfilet in 8 stukken en kruid deze aan beide kanten met peper en zout. Rasp de emmenthaler en meng deze samen met de slagroom en kruidenkaas door elkaar. Proef de saus en breng deze op smaak met peper en zout. Het is belangrijk dat dit goed op smaak is deze zorgt namelijk voor de smaak van het gerecht. Verdeel het groentemengsel over de pannetjes of ovenschaal. Leg daarbovenop de kabeljauw. Schep vervolgens in ieder pannetje 1 eetlepel van de saus. Verdeel daarover de aardappelschijfjes. Maak de pannetjes af door de saus erover te verdelen. Plaats de pannetjes voor 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven of 12 à 15 minuten in de airfryer. Als de kabeljauw gaar is en de kaas gesmolten en goudbruin kun je dit gerecht opdienen.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |