De herfst is weer aangebroken dus de oven maakt hier weer overuren. Naast dat er veel ovenschotels worden gemaakt vinden Eliza-Jane, Dylan en ik het ook heerlijk om weer te bakken. De laatste tijd experimenteren we steeds vaker met bakken met thee. Ik hoor jullie denken, kun je thee, de smaak van de thee, ook in baksels verwerken? Ja dat kan zeker! Je kunt thee dus niet alleen drinken maar ook in baksels gebruiken. Zo hebben we deze goudse moppen de smaak van de rooibos cranberry vanille thee. En lekker dat ze zijn, ik moest ze verstoppen om er überhaupt foto’s van te kunnen maken. Ingrediënten voor ± 20 goudse moppen:
Weeg de roomboter af en smelt deze in een pannetje op het fornuis. Als de boter gesmolten is zet je het fornuis uit en voeg je de cranberry vanille thee toe. Laat de boter minimaal 2 uur afkoelen en de theetrekken in de boter, zodat de thee smaak af kan geven. Als de boter hard is geworden verwarm je de boter opnieuw, zodat deze vloeibaar wordt. Als deze weer vloeibaar is giet je de boter door een zeef en vang je de gezeefde smolten boter op in een kom. Laat de boter volledig terug koelen tot deze weer hard is. Het aromatiseren van de boter kun je het beste een dag van tevoren doen, zo heb je geen last van tijdgebrek of dat de boter niet voldoende terug gekoeld is. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Weeg 200 gram van de gearomatiseerde roomboter af, waarschijnlijk heb je dat ongeveer over. Een deel gaat namelijk verloren doordat het aan de thee blijft plakken. Doe de roomboter samen met de basterdsuiker in een kom en mix deze door elkaar. Als de boter luchtig is kun je de eidooier en een snufje zout toevoegen. Mix dit tot je een smeuïg geheel hebt. Voeg vervolgens de bloem beetje bij beetje toe, zodat je geen grote stofwolk krijgt. Kneed het deeg nog even na met de hand, zodat het aan elkaar blijft plakken. Rol het deeg tot een rol van 4 à 5 cm dik. Verpak de deegrol in plasticfolie en plaats deze voor minimaal 45 minuten in de koelkast. Als je haast hebt kun je dit proces verkorten door hem voor 25 minuten in de vriezer te leggen. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de 40 gram suiker die je hebt bewaard in een ovenschaal of op een groot bord en rol hier het deeg er doorheen. Mocht de deegrol te lang zijn voor de ovenschaal snijdt deze dan doormidden. Zorg dat de hele rol goed bedekt is met de suiker. Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en leg de koeken op de bakplaat. Houd voldoende afstand tussen de koeken, want tijdens het bakken lopen ze nog uit. Bak de goudse moppen goudbruin en lekker bros in 13 tot 17 minuten. Speel met de oventijd, want iedere oven bakt anders. Als ze net uit de oven komen zijn ze nog slap, maar door ze goed te laten afkoelen op een rooster worden ze lekker knapperig.
1 Comment
27/6/2023 05:15:50
Cranberry is super gezond, en zou vaker gegeten moeten worden.
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |