Dit recept was aan vernieuwing nodig, het staat namelijk al jaren op de website, lees al 5 jaar (2015). Het werd dan ook wel tijd om het recept een kleine update te geven, zowel de foto als de receptuur is (een klein beetje) verandert. Voorheen leende ik de Tajine van mijn moeder, maar ik heb alweer enkele jaren een eigen stoofpot. Een vriendin van mij vroeg of ik dit recept nog eens voor haar wilde maken. Daarvoor stofte ik mijn Tajine met liefde af, maar ik heb hem nu opnieuw ontdekt. Ik ga proberen om meer recepten hierin te maken. Dit recept is ook babyproef met een paar kleine aanpassingen, maar dat lees je hieronder. Mocht je geen tajine hebben, dit kan natuurlijk ook in een gewone stoofpan, al zal het dan net iets anders smaken. Wat niet betekend dat het minder lekker is. Ingrediënten voor 4 tot 6 personen Tajine met gehaktballen:
Pel de uien en rasp deze op de grove rasp. Pel ook de knoflook snijdt deze in dunne plakken. Was de tomaten en verwijder de kroontjes uit de tomaten. Snijdt 2 tomaten in blokjes en rasp de rest op dezelfde manier als de uien. De schil blijft over, deze kan weg. Snijd de champignons in plakjes. Was de paprika’s verwijder de zaadlijsten (en zaadjes) en snijd deze in blokjes. Schil de aardappels, snijdt ze in parten en leg ze in koud water. Breng het gehakt op smaak met de vleeskruiden, aromat, 1 theelepel paprikapoeder en peper en zout. Verdeel het gehakt in 6 à 8 gelijkmatige ballen. Was je handen met koud water, maar droog ze niet af. Op deze manier kun je de gehaktballen rollen zonder dat alles aan je handen blijft plakken. Snijd de feta in stukken, hetzelfde aantal als de gehaktballen. Druk een gehaktbal plat, leg er 1 stukje feta en vouw de gehaktbal dicht. Draai er een mooie gehaktbal van. Verwarm de tajine met een flinke scheut olie en bak de gehaktballen aan beide kanten licht aan. Als de gehaktballen aan de bodem blijven plakken, voeg dan nog wat extra olie toe. Wanneer de gehaktballen aan beide kanten gebakken zijn, haal je ze uit de tajine en legt ze op een groot bord. Deze zijn nog niet helemaal gaar, maar dat komt nog. Nu alles gesneden is en klaarligt kun je starten met het maken van de saus. Doe weer een flinke scheut olie in de warme tajine en bak de champignons daarin. Als het meeste vocht uit de champignons verdampt zijn kun je de knoflook en geraspte ui toevoegen. Tijdens dit alles is de deksel nog van de schaal af, zodat het vocht gemakkelijk kan verdampen. Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn geworden. Voeg vervolgens de paprika toe en bak deze gedurende 4 minuten mee. Voeg de tomatenpuree samen met 2 theelepels paprikapoeder en gemberpoeder. Bak dit gedurende 1 à 2 minuten mee, zodat de tomatenpuree ontzuurd is. Als de tomatenpuree ontzuurd is kun je de geraspte tomaten en tomatenblokjes uit blik toevoegen, dit vormt samen de saus. Giet de aardappels af (nee je hebt ze niet hoeven koken) en voeg deze samen met de gehaktballen toe aan de tajine. Doe de deksel op de schaal en laat dit gedurende een 40 à 50 op laagvuur pruttelen. Op deze manier kunnen alle smaken goed in elkaar trekken en kunnen de gehaktballen en aardappels gaar worden. Proef de saus tussentijds en breng deze indien nodig op smaak met peper en zout. Let op met het optillen van de deksel deze wordt ontzettend heet door de condens die er vanbinnen tegenaan komt. Het is lekker om hier Turks brood bij te serveren. Babyproef Houd voor je baby een beetje gehakt apart, waar je één of twee babyballen van maakt. Dit gehakt kruid je niet. Door deze gehaktballen kleine te maken zie je ook direct welke voor je baby zijn. Tot het moment dat je de saus proeft en deze op smaak gaat brengen met peper en zout heb je een babyproef maaltijd. Als je zout gaat toevoegen schep dan de babyballen en een soeplepel (of twee) saus uit de tajine voor je baby. Dit kun je eventueel nog door laten garen in een steelpan met deksel. Doordat het 50 minuten heeft staan pruttelen zijn alle groentes en aardappels zacht geworden en ook gemakkelijk eetbaar voor je kleintje. Dit soort gerechten serveerde ik de kinderen vanaf de 11 maanden.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |