ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Eerste Kerstdag

9/1/2015

0 Comments

 
Eerste kerstdag mocht ik wel lekker in de keuken staan, mijn vriend heeft me hierbij geholpen. Het was een 7 gangen diner dat bestond uit:
-  Aardappel-kerriesoep met tomaten-olijf krokantjes
-  Kabeljauw-prei pannetje
-  Rucola stamppotje
-  Gevulde courgette en tomaten met kalfsgehakt
-  Kipdragon pannetje
- Drie soorten spiesjes: Kip-paprika spiesje, biefspiesje en een kruidig
kipspiesje
- Tot slot de Zuccotto met frambozensorbet.

Klik voor alle recepten op 'Read More'
Foto
Picture
Aardappel-Kerriesoep met garnalen
Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg aardappels, 2 teentjes knoflook, 1 grote ui, 750 ml water, 400 ml kokosmelk, 2 vis bouillonblokjes, 2 el kerriepoeder, 125 gram grote garnalen, 2 lente uien, boter, gember (2 bij 2 cm ongeveer), peper en zout. 

Pel de ui en knoflook en snijd ze in grove stukken. Schil de aardappels en was deze even onder de koude kraan. Verhit een (soep)pan met een beetje boter op het fornuis en voeg als de boter gesmolten is de ui en knoflook toe. Snijd de aardappels in vieren en bak deze even mee aan met de  uie en knoflook. Voeg ook twee eetlepels kerriepoeder toe, zodat deze ook even mee kan bakken. Laat dit geheel even bakken en voeg vervolgens het water en de kokosmelk toe. Breng dit geheel aan de kook, zodat de aardappels gaar kunnen worden. Schil intussen de gember hak deze fijn en voeg toe aan de soep. Begin met het toevoegen van 1 bouillonblokje en peper en zout. 
Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappels goed gaar. Maak dan met een staafmixer de aardappels, ui en knoflook fijn, totdat het een gladden soep is. Proef de soep en maak hem eventueel nog op smaak met een tweede bouillonblok. 

Mocht je geen zin hebben om met kerst lang in de keuken te staan. Soep kun je goed in voren maken en invriezen. Dan hoef je op de dag zelf alleen de soep op te warmen en voor de garnering te zorgen. 

Garnering
Snijd de lente ui in stukken en bak deze even aan in een warme pan met een beetje olijfolie. Zorg dat je gepelde garnalen hebt, dus mocht dit niet het geval zijn kun je intussen de garnalen pellen of ze ontdoen van hun staartje. Als de lente ui ligt gebakken is kun je deze uit de pan halen en de garnalen nog even om en om in de pan bakken. Niet te lang, want dan worden ze taai. 

Als de soep warm is kun je hem in een soepbord scheppen (of in een pannetje zoals op de foto) en mooi garneren.  

Tips voor mensen die geen vis lusten 
Voor mensen die niet van vis houden, je kunt de soep ook maken met runderbouillon en garneer de soep dan met spekjes in plaats van garnalen, zoals op de foto hieronder te zien is. Voor de veganisten onder ons. De soep is ook vegetarisch lekker, vervang dan de visbouillon door groentebouillon. Je kunt hem dan afmaken met een flinter dun schijfje gebakken aardappel en de lente ui.


Picture
Tomaten-olijfkrokantjes
Ingrediënten: 300 gram zelfrijzend bakmeel, 2 mespuntjes zout, 40 gram suiker, 50 gram olijfolie, 100 gram groene en/of zwarte olijven zonder pit, 1 tl Provençaalse kruiden, 100 gram zongedroogde tomaten en 3 eieren.

Het makkelijkste is om te starten met het snijwerk, zodat je alles hebt klaar staan. Halveer de olijven en snijd er dunne halve ringen van. Snijd ook de zongedroogde tomaten fijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het bakmeel, zout, suiker, de olijfolie, olijven, zongedroogde tomaten en Provençaalse kruiden goed door elkaar. Voeg twee van de drie eieren toe en kneed deze goed oor het mengsel. Indien het deeg te droog is kun je wat extra olijfolie toevoegen.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in drieën en maak er ‘worsten’ van, zorg dat je ze niet te dun maakt. Klop het laatste eitje los en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
Bak de worsten 10 minuten in een voorverwarmde oven goudbruin. Haal ze dan uit de oven en snijd de worsten in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en leg deze voor nogmaals 10 minuten in de oven. Hierdoor worden ze knapperig van alle kanten.

Deze tomaten-olijfkrokantjes zijn lekker om te serveren bij soep. En kun je goed een paar dagen bewaren. Als je ze in een 'koektrommel' bewaard blijven ze ook knapperig.


Picture
Kabeljauw pannetje
Ingrediënten voor 8 personen:
  • 650 gram aardappels
  • 1 prei
  • 250 gram champignons
  • 500 gram kabeljauw
  • 200 gram Emmenthaler
  • 200 gram kruidenkaas
  • Peper
  • Zout
  • 300 ml slagroom
  • Olie
  • Peper
  • Zout
 
Extra benodigdheden:
  • 4 kleine pannetjes of 1 ovenschaal
 
Schil de aardappels en snijd deze in dunne schijfjes. Kook de schijfjes in water met een beetje zout in 5 à 7 minuten beetgaar. Ze mogen best nog hard zijn, in de oven garen ze namelijk nog door.
 
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de pannetjes (ovenschaal) in.
 
Halveer de prei en was al het zand eruit. Snijd de prei in halveringen. Maak de champignons schoon met keukenrol of een borstel en snijd deze in dunne plakken.
 
Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olie en bak de champignons hier op hoog vuur in.
 
Als het meeste vocht verdwenen is uit de champignons voeg je de prei toe en bak deze gedurende 2 minuten mee op, zet het fornuis lager.
 
Snijd de kabeljauwfilet in 8 stukken en kruid deze aan beide kanten met peper en zout.
 
Rasp de emmenthaler en meng deze samen met de slagroom en kruidenkaas door elkaar. Proef de saus en breng deze op smaak met peper en zout. Het is belangrijk dat dit goed op smaak is deze zorgt namelijk voor de smaak van het gerecht.
 
Verdeel het groentemengsel over de pannetjes of ovenschaal. Leg daarbovenop de kabeljauw. Schep vervolgens in ieder pannetje 1 eetlepel van de saus. Verdeel daarover de aardappelschijfjes. Maak de pannetjes af door de saus erover te verdelen.
 
Plaats de pannetjes voor 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als de kabeljauw gaar is en de kaas gesmolten en goudbruin kun je dit gerecht opdienen.


Foto
Rucola stamppot
Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg aardappels (kruimige), 250 cherrytomaten, 1 teentje knoflook, 100 gram Parmezaanse kaas, 1 zak rucola, 75 ml melk, 100 gram ruwe ham of serranoham, olijfolie, peper en zout.  

Schil en was de aardappels. Snijd ze in vieren en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in water met een beetje zout. Intussen kun je het teentje knoflook pellen en fijn hakken. Rasp 100 gram Parmezaanse kaas, indien je geen geraspte hebt gekocht. Was de rucola sla, als dit niet al gedaan is en zorg dat je hem goed droog maakt.

Bak de plakken ruwe ham lekker knapperig in een koekenpan of in de oven. Leg ze op een bord met keukenrol en dep het ver er voorzichtig af zodat de plakken heel blijven.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daar de cherrytomaatjes en knoflook in. De cherrytomaten zijn klaar als ze een beetje open barsten.
Als de aardappels gaar zijn stamp deze dan fijn tot een mooie puree. Voeg de melk toe en roer die er goed doorheen. Leg 4 cherrytomaatjes apart. Roer door de puree de rauwe rucola, Parmezaanse kaas en cherrytomaten.
Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Je kunt dit mooi opdienen door een kookring te gebruiken om een mooi hoopje rucola stamppot op de borden te leggen. Leg in het midden een cherrytomaat en steek daar omheen 4 (halve) plakjes ruwe ham.

Foto
Kleine gevulde courgette en tomaten
Ingrediënten voor 4 personen: 5 kleine tomaten, 1 courgette, 1 snee wit brood, melk, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 takjes bladpeterselie, 2 takjes basilicum, schuitje olijfolie, 150 gram kalfsgehakt, 1 mespunt kaneel, 2 eieren, paneermeel, zout en peper.

H
aal de kontjes aan beide kanten van de courgette, snijd de courgette in vieren en hol ze uit. Hou een van 1 van de uitgeholde courgette het uitgekomen vruchtvlees apart. Dit kan later in het mengsel van de vulling. Snijd van de vier tomaten de kapjes af en hol ook deze leeg. Bestrooi de binnenkant met zout en zet ze 15 minuten onderste boven in een vergiet zodat het vocht uit de tomaten kan lopen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel de ui en knoflook en hak deze fijn. Snijd ook de tomaat (zorg ook bij deze tomaat dat de zaadjes eruit zijn) en het opzij gezeten vruchtvlees van de courgette fijn. Was de peterselie en basilicum goed en hak deze fijn.

Zet de snee wit brood in een kom met melk en laat de melk 5 minuten in het brood trekken. Intussen kun je de ui en knoflook even aanbakken in een warme pan met olijfolie. Bak ook even de fijngesneden tomaat en courgette mee. Voeg op het laatst even de peterselie en basilicum toe. Knijp na 5 minuten het brood goed uit.

Meng het gebakken groentemengsel en het uitgeknepen brood door het kalfsgehakt. Maak dit op smaak met peper, zout en kaneel en voeg 1 eierdooier toe. Indien dit mengsel erg vochtig is voeg dan ook paneermeel toe, zoveel als nodig is.

Vul de uitgeholde courgettes en tomaten met het vleesmengsel en zet ze in een ovenschaal. Bak dit in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Foto
Kiptaartje in een pannetje
Ingrediënten voor 4 personen: 200 gram kipfilet, 500 ml water, 2 kippenbouillonblokjes, 4 plakjes filodeeg, 1 el olijfolie, 10 zongedroogde tomaten, 125 gram champignons, 4 eieren, 200 ml slagroom, 75 gram (jonge) geraspte kaas, 2 el (verse) dragon, peper en zout en 4 pannetjes.

Start met het koken van 500 ml water om een lekkere kippenbouillon van te maken. Voeg naar smaak de kippenbouillonblokjes toe. Zelf heb ik bij deze hoeveelheid water minimaal 2 bouillonblokjes toegevoegd, maar mocht hij flauw zijn voeg dan extra bouillon toe. Kook in de kippenbouillon de kipfilet zachtjes gaar in ongeveer 15 minuten.
Leg de plakken filodeeg op de aanrecht en bestrijk ze met olijfolie, dit hoeft maar dun. Vet de pannetjes ook in en leg hier per pannetje 1 plakje filodeeg in. Druk het deeg goed onder in randen. Het overtollige deeg mag gewoon over de rand blijven hangen, dit kun je later terug vouwen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de gare kip uit de bouillon en laat deze goed uitlekken. Maak de champignons schoon en snijd deze in plakken. Bak de champignons even aan in een pan met een beetje olijfolie. Intussen kun je de kip en zongedroogde tomaten in reepjes snijden. Meng de kip met de tomaten en champignons en verdeel dit over de vier pannetjes.
Klop de eieren met de slagroom los en maak het op smaak met dragon, peper en zout. Verdeel het eimengsel over de vier pannetjes en vouw het deeg terug tot de rand.
Bak het kiptaartje in 20 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. 

De kippenbouillon hoef je niet weg te gooien. Als je wat extra kip mee gaar kookt en deze fijn snijd of met een vork stukken los trekt en een soepgroentepakketje toevoegt heb je een heerlijke soep. Je kunt de bouillon ook invriezen en er later nog een soep van maken.

Foto
Biefspiesjes
Ingrediënten voor 16 spiesjes: 400 gram bief/ossenhaas, 1 teen knoflook, 1 ui, 1 limoen, olijfolie, 2 takjes verse rozemarijn, peper en zout.

Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn. Snijd de bief in blokjes en leg deze samen met de ui en knoflook in een kom. Snijd de limoen door midden en pers deze uit, voeg de sap toe aan de kom met de bief. Haal de blaadjes van de rozemarijn van de takjes en hak deze fijn. Voeg ook de rozemarijn toe aan de bief en meng alles goed door elkaar. Maak dit geheel op smaak met peper en zout en dek de kom af met een deksel of plasticfolie. Laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast. 

Als je de cocktailprikkers mee wil bakken, laat ze dan weken in lauw/warm water, zodat ze niet aanbranden in de pan. Rijg de stukjes bief aan een cocktailprikker en verhit ondertussen een (koeken)pan met olijfolie. Bak hier de spiesjes in gaar, bief hoeft niet doorbakken te zijn dus bak het naar gelang je smaak.

Foto
Kruidige kipspiesjes
Ingrediënten voor 12 spiesjes: 1 uien, 6 cm gemberwortel, 1 tl sambal, 2 tl koriander, 1,5 tl komijnpoeder, 1 tl kurkuma, 150 ml yoghurt, 1 sinaasappel, 2 kipfiletjes en zout.

Pel en snipper de ui. Schil de gember en snijd deze grof. Roer dit samen met de kruiden en sambal (koriander, komijnpoeder en kurkuma) door de yoghurt. Voeg eventueel nog wat zout toe om de marinade op smaak te brengen. Pers 1 sinaasappel uit en voeg het sap ook toe aan de marinade. Maak het mengsel fijn met een staafmixer. Proef even op de marinade goed op smaak is. Indien de saus flauw is voeg dan nog wat extra kruiden toe het juist te sterk van smaak zijn voeg dan extra yoghurt toe. 

Snijd de kip in blokjes, een mooi formaat voor aan een cocktailprikker. Voeg de kip toe aan de marinade en roer het goed door elkaar. Zorg dat de kip volledig onder de yoghurt staat. Sluit het bakje goed af en laat het een nacht in de koelkast staan. Op deze manier kan de marinade goed in de kip trekken.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg de blokjes kip met marinade in een ovenschaal en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar in de oven.
Laat de kip even rusten als hij gaar is, zodat hij een beetje afkoelt en je er spiesjes van kunt maken.

Eventueel om de smaak van sinaasappel terug te laten komen kun je een stukje sinaasappel aan de prikker doen tussen twee kipstukjes in. 

Foto
Kiprolletjes met paprika
Voor 12 rolletjes, 4 paprika’s, 1 sjalot, olijfolie, 1 el crème fraîche, mespuntje paprikapoeder, 2 dunne ongepaneerde kipschnitzels of kipfiletjes, peper, zout en 12 cocktailprikkers.

Laat de paprika even uitlekken in een zeefje. Intussen kun je de ui pellen en snipperen. Snijd de paprika’s ook in kleine blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een (koeken)pan en fruit daar de ui en paprika in aan. Laat dit goed uitlekken en afkoelen voordat je het mengt met de crème fraîche en paprikapoeder. Breng deze marinade op smaak met peper en zout.

Indien je geen ongepaneerde kipschnitzelfs kunt vinden koop dan gewoon kipfiletjes. Leg de kipfiletjes tussen plasticfolie en sla ze met een pan plat. Kruid de kipfiletjes met een beetje peper en zout en smeer ze aan één kant in met een dun laagje van het crème fraîche mengsel. Rol de kipfilet stevig op en rol ze strak in plasticfolie. Leg dit minimaal 3 uur in de vriezer, zodat het goed kan opstijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit een koekenpan met een schuitje olijfolie op het fornuis. Haal de folie van de rolletjes en bak ze goudbruin in de warme pan met olijfolie. Als de rolletjes mooi van kleur zijn plaats ze dan nog voor 10 minuten in een voorverwarmde oven, zodat ze van binnen ook goed gaar en warm worden.

Laat de kiprolletjes een beetje afkoelen en snijd per rol ongeveer 6 mooie plakken van 1 cm dik en prik deze aan een cocktailprikker. Zo heb je een lekker fingerfood hapje. Dit kun je ook in voren maken, dan laat je het i.p.v. 3 uur een paar dagen in de vriezer liggen.

Foto
Zuccotto met Frambozen
Ingrediënten voor 12 personen: 600 gram vanille-ijs, 600 gram frambozensorbet, 1 limoen, 30 ml limocello, 1 roombotercake, 250 ml slagroom, 2 el suiker, poedersuiker en frambozen. Daarnaast heb je een ronde kom en plasticfolie nodig.

Haal de vanille-ijs en frambozensorbet uit de vriezer en zet deze in de koelkast, zodat je deze later goed kunt verwerken. Was de limoen goed en rasp de schil eraf en houd deze apart heb je later nodig voor bij de slagroom. Let op alleen het groene, het witte maakt is erg bitter. Snijd de limoen doormidden en pers deze uit en meng dit door de limocello.

Bekleed de binnenkant van de ronde kom met plasticfolie.
Snijd de cake in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrijk de plakken cake met het mengsel van limocello en limoen. Bekleed de kom met de plakken cake, zorg dat je zo min mogelijk gaten hebt. Zorg dat je nog wat cake overhoudt, om het ijs later mee af te dekken.

Voeg twee eetlepels suiker toe aan de slagroom en klop deze lobbig. Roer met een spatel het vanille-ijs door de geklopte slagroom. Schep de helft van het mengsel in de kom die bekleed is met cake. Schep hierop de helft van de losgeroerde frambozensorbet. Vervolgens kun je op de sorbet weer een laag vanille-slagroomijs gieten en tot slot nog een laag frambozensorbet. Dek de lagen ijs af met een laag cake. Klap de plasticfolie die over de rand hangt terug over de cake en bedek het met nog een laag extra folie.

Plaats deze zuccotto voor minstens 6 uur in de vriezer, zodat het ijs weer goed kan invriezen.

Door de plasticfolie is de zuccotto makkelijk uit de kom te halen. Dien hem op met wat frambozen, daardoor laat je de gasten direct zien wat voor smaak ze van de binnenkant kunnen verwachten.

De frambozensorbet kun je ook zelf maken, maar om het mezelf makkelijk te maken heb ik het gekocht. Je zou ook een andere smaak sorbet kunnen gebruiken, gebruik de fruitsoort dan ook in garnering.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact