ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Crème brûlée met lychee en bosvruchten

3/12/2018

0 Comments

 
Crème brûlée is zo’n gerecht dat al langer op mijn lijstje stond om een keer te maken.
Dit kwam doordat we tijdens mijn vrijgezellenfeest een kookworkshop hebben gevolgd waarbij een groepje zelf crème brûlée heeft gemaakt. Het was zo veel lekkerder dan die kant-en-klaar crème brûlée die je in de supermarkt kunt kopen dat ik mezelf voornam dit ook eens zelf te doen. In juni waren we 3 jaar getrouwd, maar nog steeds had ik het niet gemaakt tot dat ik dit recept ging uitwerken en finetunen voor kerst.

Crème brûlée vind ik namelijk een echt kerstrecept, maar de afgelopen jaren kwam het er niet van om het voor kerst te maken. Natuurlijk gaat het bij mij ook wel eens mis, dus voordat het een recept was naar mijn zin en om met jullie te delen heb ik het 3 keer mogen maken. Vandaag kan ik het recept dan eindelijk met jullie delen.

Ps. Dit is een kerstdessert dat je gemakkelijk kunt voorbereiden. Je kunt het nu al maken en invriezen. Haal het dan 30 minuten voor gebruik uit de ijskast.
Foto
Ingrediënten voor 4 tot 6 porties:
  • 500 ml slagroom
  • 6 eieren (eigeel)
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram suiker
  • 90 gram lychee
  • 60 gram bosvruchten (diepvries fruit)
  • 4 eetlepels rietsuiker

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Splits de eieren en klop het eigeel met de suiker luchtig met behulp van een mixer. De eiwitten gebruik je niet in dit recept.

Snijd de lychees in kleine stukjes en laat ze samen met het rode fruit uitlekken.

Verwarm de slagroom in een steelpannetje.

Snij de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap met de achterkant van het aardappelschilmesje het merg eruit. Voeg het merg toe aan de slagroom en als je het vanillestokje hebt leeg geschraapt kun je deze ook toevoegen. Deze zal ook nog smaak afgeven aan de slagroom, waardoor je de optimale vanillesmaak krijgt.

Blijf regelmatig door de slagroom roeren, deze hoeft niet te koken, maar wel tegen het kookpunt aanzitten. Dat moment is bereikt als je kleine bubbeltjes aan de rand van de pan ziet ontstaan.

Giet de slagroom beetje voor beetje bij de luchtig geklopte eidooiers. Blijf wel kloppen met een garde, zodat het niet te snel gaat voor de eidooiers. Anders kun je namelijk roerei krijgen 😉.

Voeg de vruchtjes toe en verdeel de crème brûlée over de schaaltjes. Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul deze met kokend water. Zorg dat de bakjes crème brûlée voor 2/3de van de hoogte in het water staan. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en plaats deze voor 60 minuten in de voorverwarmde oven.

Na 60 minuten verwijder je eerst de aluminiumfolie van de ovenschaal, zodat de stoom kan ontsnappen en je jezelf daar niet aan kunt verbranden. Laat de oven open staan, zodat het af kan koelen.

Haal na 30 minuten de ovenschaal voorzichtig uit de oven, want het water is nog warm.

Plaats de schaaltjes crème brûlée voor minimaal 3 uur in de koelkast. Je kunt het ook een week eerder maken en je de schaaltjes invriest.

Haal de schaaltjes 30 minuten voor gebruik uit de diepvries of 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.

Bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en plaats het geheel in een voorverwarmde oven op 220 graden op grillstand voor 10 minuten. Daardoor kan de suiker karamelliseren en krijg je zo’n lekker knapperig bruin laagje op de crème brûlée.

Als je een crème brûlée (gasbrander) brander hebt kun je ook daarmee het laagje suiker karamelliseren. Plaats hem dan wel eerst 5 minuten een voorverwarmde oven op 180 graden.

Garneer de crème brûlée met een takje rode besjes en een lychee.
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact