Zoals vele van jullie waarschijnlijk zullen weten is woensdag bij ons bakdag. Dan worden vaak de zoete, maar ook hartige baksels gemaakt. Onze kinderen vinden het namelijk ontzettend leuk om mee te helpen, direct een leuke activiteit met kinderen. Momenteel bakken ze graag cakes, want dan mogen ze beide de mixer vasthouden. Geloof me wij hebben geen perfecte kinderen ondertussen proberen ze elkaar ook van de poef af te duwen, dus we houden die mixer veilig met zijn drieën vast😉. Ik ben gek om andere smaakcombinaties uit te proberen. Nu past citroen en rozemarijn ontzettend goed bij elkaar in hartige gerechten, maar waarom niet in zoete? Wij hebben het uitgeprobeerd in deze cake. De eerste keer viel hij volledig uit elkaar, omdat ik hem te warm uit het bakblik wilde halen. Dat was niet erg, want daardoor heb ik hem nog een keer gemaakt en het recept toch nog een beetje verbeterd. De meningen zijn er overigens over verdeeld, de ene vindt de rozemarijn wel ontzettend lekker en de ander vindt dit te overheersend. De kinderen vonden het heerlijk, want die probeerde steeds kruimels te score van de uit elkaar gevallen cake. Ik zou zeggen, maak hem zelf en oordeel. Ingrediënten:
Verwarm de boter met 2 takjes rozemarijn. Was een citroen en snijd 2 dunne plakken van de citroenschil af (met een dunschiller) en doe deze ook bij de boter in de pan. Breng de boter aan de kook en laat deze 1 minuut koken. Zet vervolgens het fornuis uit en laat de boter volledig afkoelen. Haal na een half uur de rozemarijn en citroenschil eruit. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een bakvorm in met boter en bebloem deze. Was de andere citroenen en rasp de schil van de citroenen. Ga tot het witte, maar probeer het witte niet mee te raspen, dit is bitter. Houd een beetje citroenrasp apart voor de garnering. Pers de citroenen vervolgens uit. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af, zodat alles bij de hand staat. Van de volledig afgekoelde boter heb je als het goed is 225 gram overgehouden. Er is wat verloren gegaan, doordat er altijd een beetje in de pan, aan de rozemarijn en citroen blijft hangen. Meng de (225 gram) afgekoelde boter met de suiker tot een smeuïg mengsel. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe. Blijf in de tussentijd het beslag goed door elkaar mixen. Als de eieren goed door het botermengsel zijn gemixt kun je de citroenraps, kwark en 75 ml citroensap toevoegen. Als alle bovenstaande ingrediënten goed door elkaar zijn gemixt kun je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toevoegen. Blijf mixen tot je een glad cakebeslag hebt. Verdeel het citroencakebeslag over het cakeblik. Plaats het bakblik in de oven voor 55 à 65 minuten en bak de cake goudbruin op 150 graden. Test na 55 minuten met behulp van een satéprikker of de cake gaar is. Als er geen cakebeslag aan de prikker blijft plakken is de cake gaar, anders laat je de citroencake met rozemarijn staan tot deze gaar is. Iedere oven is namelijk anders dus gaat het te langzaam zet de oven dan iets hoger. Als de cake gaar is haal het bakblik dan uit de oven en laat de cake eerst 5 à 10 minuten afkoelen. Ga vervolgens met een mes langs de zijkanten, zodat je er zeker van bent dat de cake in ieder geval niet aan de zijkanten blijft plakken. Stort de cake op een rooster en laat deze daarop volledig afkoelen. Ik draai de cake altijd direct om, anders krijg je op de bovenkant de strepen van het rooster. Als je de bakvorm goed hebt bebloemd dan zal de cake niet blijven plakken. Als de citroencake volledig afgekoeld is kun je deze garneren. Voor de garnering meng je 50 gram poedersuiker met 15 ml citroensap door elkaar. Dit drizzle je over de cake heen. Strooi hierover de citroenrasp die je achter gehouden had. Leg hier tot slot een takje rozemarijn op.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |