Deze boerenkoolstamppot deelde ik voor het eerst in januari 2015 met jullie. In de tussentijd heb ik het recept wat bijgeschaafd en Provençaals gekruide gehaktballen toegevoegd. Ook heb ik toegevoegd hoe je dit recept gemakkelijk babyproof kunt maken. Daarom vond ik het tijd om dit recept een kleine update met nieuwe foto’s te geven. Voorheen was het vegetarisch, maar door de gehaktballen weg te laten heb je ook nu weer een lekkere, gemakkelijke en goed vullende vegetarische maaltijd. Eigenlijk kook ik veel te weinig van mijn eigen blog. Ik heb me daarom voorgenomen om dit regelmatiger te doen en de recepten indien nog wat bij de schaven. Ook mijn smaak is namelijk in 5 jaar verandert, dus het lijkt me goed om recepten indien nodig een kleine update te geven. Ingrediënten voor 4 personen:
Schil de aardappels en kook deze gaar in water met het groentebouillonblokje. Breng in de tussentijd het gehakt op smaak met 1 eetlepel Provençaalse kruiden. Als het gehakt verder ongekruid is voeg dan ook nog paprikapoeder, vleeskruiden, peper en zout toe. Meng de kruiden goed door het gehakt voordat je er gehaktballen van maakt. Bak de gehaktballen in een koekenpan gaar. Als het te hard gaat kun je eventueel een klein scheutje water toevoegen, zodat ze niet verbranden. Pel in de tussentijd de ui en knoflook en snipper deze fijn. Fruit de ui en knoflook in een hapjespan op laag vuur aan. Als de ui glazig is voeg je een eetlepel Provençaalse kruiden en de tomatenpuree toe. Bak deze gedurende 2 à 3 minuten mee. Op deze manier ontzuur je de tomatenpuree. Indien je verse boerenkool gebruikt was deze dan goed en snijd de bladeren in reepjes. Draai tijdens het koken regelmatig de gehaktballen om, zodat ze van alle kanten gaar worden en een lekker korstje krijgen. Voeg de boerenkool toe en laat deze slinken of ontdooien. Als de boerenkool geslonken of ontdooid is voeg je de zongedroogde tomatenreepjes toe, bak deze ongeveer 5 minuten mee. Als het mengsel te droog wordt voeg dan een halve soeplepel van het aardappelkookvocht het toe aan de boerenkool. Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn, maar vang 1 mok van het kookvocht op, dat gebruik je om de puree smeuïg te maken in plaats van melk. Pureer de aardappels met behulp van een stamper. Maak de aardappelpuree smeuïg met het kookvocht dat je hebt achtergehouden. Voeg de aardappelpuree toe aan het boerenkoolmengsel en meng de stamppot goed door elkaar. Mocht de stamppot nog droog zijn voeg dan het laatste beetje kookvocht toe om hem smeuïg te maken. Rasp de Parmezaanse kaas en roer deze door de boerenkoolstamppot heen. Houdt 1 eetlepel apart voor de garnering. Geef de Parmezaanse kans om te smelten en zicht de mengen door de stamppot. Proef de boerenkoolstamppot en breng deze op smaak met peper en zout. Als de gehaktballen gaar zijn kun je de boerenkoolstamppot serveren. Serveer de boerenkoolstamppot samen met de gehaktballen op borden. Garneer de stamppot met Parmezaanse kaas en reepjes zongedroogde tomaten. Ps. Bewaar de jus die vrijkomt van het bakken van de gehaktballen en giet die over de stamppot. Dat geeft de boerenkoolstamppot extra smaak. Babyproef: Kook 2 aardappels gaar in water. Houdt 2 eetlepels gehakt apart en kruid deze niet extra. Bak het gehakt rul in de koekenpan waar je straks de boerenkool in bakt. Als het gehakt gaar is haal het uit de pan en houd het apart. Hak de boerenkool fijn, zodat het behapbaar is voor een baby. Verwarm een scheut olie in de koekenpan en bak de boerenkool daarin gaar. Voeg 1 theelepel tomatenpuree en 1/2de theelepel Provençaalse kruiden toe en bak deze gedurende 2 minuten mee. Blus dit af met een flinke scheut kookvocht van de aardappels en zet het fornuis laag. Als de aardappels gaar zijn giet je het water af, vang 1 koffiekopje kookvocht op om de stamppot smeuïg mee te maken. Stamp de aardappels fijn met een stamper. Voeg de aardappelpuree en het gehakt toe aan de boerenkool en meng het goed door elkaar. Als de stamppot droog is voeg je nog wat extra van het kookvocht toe. Op deze manier kan je baby met je mee eten zonder dat je aparte ingrediënten voor hem of haar moet kopen. Je kunt het eten natuurlijk altijd pureren als het nodig is.
0 Opmerkingen
Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |