Ondertussen zijn jullie wel van me gewend dat ik thee niet alleen gebruik om op te drinken. Om te laten zien dat je meer met thee kunt is het ook leuk om ermee te bakken of koken. Vervang bijvoorbeeld het citroengras in een curry eens door groene citroenthee. Je zult versteld staan wat dat voor goede en rijke smaak dat geeft aan de curry. Maar deze bakte ik een heerlijke appeltaart verreikt met amandeldroom thee, het deeg werd er nog lekkerder door. Probeer er dan maar eens niet van te snoepen voordat hij in de oven staat. Het is heel gemakkelijk om thee te verwerken in je baksel. Het enige dat je hoeft te doen is de tijd nemen om de boter te aromatiseren, maar hoe je dat doet leg ik uit in het recept. Ingrediënten voor 1 appelkruimeltaart:
Extra benodigdheden:
Weeg 400 gram roomboter af en smelt deze in een pannetje op het fornuis. Als de boter gesmolten is zet je het fornuis uit en voeg je 2 eetlepels amandeldroom thee toe. Laat de boter minimaal 2 uur afkoelen en de theetrekken in de boter, zodat deze smaak af kan geven. Als de boter hard is geworden verwarm je de boter opnieuw, tot de boter weer vloeibaar is. Als de boter vloeibaar is giet je de boter door een zeef en vang je de gezeefde boter op in een kom. Op deze manier verwijder je de thee uit de boter. Laat de boter volledig terug koelen tot deze weer hard en koud is, eerst op de aanrecht vervolgens in de koelkast. Het aromatiseren van de boter kun je het beste een dag van tevoren doen, zo heb je geen last van tijdsgebrek of dat de boter nog niet voldoende is terug gekoeld. Je houdt ongeveer 325 gram gearomatiseerde boter over als het goed is. Mix voor het appeltaartdeeg 250 gram van de gearomatiseerde roomboter met 125 gram suiker door elkaar. Dit kan met een keukenmachine of de handmixer. Als de boter luchtig is en je geen klontjes meer hebt kun je het ei, koud water en een mespuntje zout toevoegen. Mix net zo lang tot het ei volledig door de boter en suiker opgenomen is. Voeg vervolgens de 375 gram bloem beetje bij beetje toe. Nu wordt het steeds zwaarder met een handmixer, de keukenmachine kan het waarschijnlijk nog wel aan. Wanneer 2/3de van de bloem toegevoegd en goed gemengd is neem ik het met de hand over om het laatste beetje bloem erdoor te kneden. Kneed het laatste deel van de bloem door het deeg en zorg dat je een stevig deeg krijgt. Pak het deeg in plasticfolie in en leg dit voor (minimaal) een uur in de koelkast. In de tussentijd heb je tijd om de appels te schillen en in plakjes te snijden. Pers het sap van een halve citroen uit en giet dit over de appels. Het citroensap gaat verkleuring van de appels tegen. Hak de amandelen in grove stukken. Breng de appels op smaak met 50 gram suiker, 1 eetlepel kaneel en meng de amandelstukken er doorheen. Maak het kruimeldeeg net voor je het deeg van de bodem uit de koelkast haalt. Kneed de overige 75 gram (gearomatiseerde) boter met 150 gram bloem, 75 gram suiker en een mespuntje zout door elkaar tot er kruimels ontstaan. Als je kruimels hebt meng er dan de 20 gram amandelschaafsel doorheen. Zet ongeveer 5 minuten voor je het deeg uit de koelkast haalt de oven op 180 graden, zodat deze kan voorverwarmen. Vet de springvorm in en bestuif de zijkanten met een beetje bloem. Leg op de bodem van de springvorm een vel bakpapier op maat geknipt. Bestuif je werkbank met een beetje bloem en rol hier het deeg erop uit. Rol het deeg goed uit en snijd eerst de zijkanten op maat. Deze zie je dus als die uit allemaal aan elkaar gedrukte stukjes bestaat valt het op. Vervolgens rol je het deeg nogmaals goed uit en snijd je de bodem eruit of daarvoor gebruik je meerdere stukken. Zorg dat je deeg ook goed aan de zijkant van de vorm drukt, snijd het overtollige deeg van de randen af. Strooi onder op de bodem van de taart koekkruimels, deze vangen het vocht van de appels op, zodat de bodem ook goed gaar kan worden. Verdeel de appels over de bakvorm en druk deze een beetje aan. Bedek de appels met het kruimeldeeg. Plaats de appeltaart voor 60 à 65 minuten in de voorverwarmde oven. Dat ligt aan je oven, die van mij stond 60 minuten in een heteluchtoven. Serveer de appeltaart met een heerlijk kopje amandeldroom thee en de cirkel is rond.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |