ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

3 over heerlijke borrelplanken

2/11/2018

0 Opmerkingen

 
Dit weekend mag ik weer een jaartje ouder worden, dan tik ik de 31 jaar aan. Daarom vandaag dit extra artikel online. Op verjaardagen, als we bezoek krijgen, maar ook voor kerst of oud en nieuw maak ik graag een borrelplank. Naast dat ik het altijd weer leuk vind om iets lekker samen te stellen is het ook ideaal omdat je er naar ieders smaak wat op kunt leggen. Ook kun je het makkelijk van tevoren voorbereiden hoef je die dag of avond zelf niet lang in de keuken te staan. Je hebt er geen omkijk meer naar als het eenmaal op tafel staat doet iedereen zichzelf.

Hoe stel jij een borrelplank samen? Kies je altijd voor kaas of vlees of ga je ook wel eens voor vis. Om je inspiratie te geven voor diversiteit en weer eens wat anders dan chips en salades op tafel licht ik toe hoe je een lekkere borrelplank samenstelt. Daarvoor maakte ik speciaal drie verschillende borrelplanken, maar natuurlijk ook te combineren in 1 plateau.

Wat ook lekker is om te doen is een combinatie van deze drie planken te maken in plaats van voor 1 variant te gaan. Het belangrijkste is dat het er lekker uit ziet. Daarom gebruik ik vaak een houten plank, maar het kan ook mooi zijn om het op een spiegel of een mooi bord te serveren. Start met de ‘grotere’ stukken of schaaltjes. Leg daar omheen vervolgens de losse kaasjes, worstjes of stukken vis.
Foto
Borrelplank met Vlees:
Een vleesplankje of terwijl een charcuterieplateau zie je regelmatig op de kaart staan bij een restaurant of bar om bij de borrel te serveren.

Op het gebied van vlees kun je ook alle kanten op. Vaak wordt er gekozen voor een smeersel zoals een paté, een gedroogd worstje en een goede ham. Ik liet deze keer een smeersel achterwegen, maar je kunt hem zeker toevoegen.

Voor een vleesplank ga ik naar de slager en daar zoek ik een goede ham, hard worstje en een grillworst uit, in dit geval geen paté. Als je niet precies weet hoeveel gram aan vleeswaren je wilt hebben, maar wel dat je 2 plakken per soort per persoon wilt. Vraag je slager dan gewoon of ze het totaalaantal plakken willen snijden. Een goede slager doet daar niet moeilijk om en telt gewoon mee. Op deze manier kun je een vleesplateau doseren.

In dit geval had de slager waar ik altijd kom een hele gehaktbal staan die me wel aansprak. Deze bal is gevuld met diverse kruiden, wat ui, paprika en afgemaakt met kaas. Ook makkelijk zelf te maken, maar soms kies ook ik de makkelijkste weg en koop ik het gewoon. Kortom als je het gemakkelijk wilt houden doet de slager al het werk voor je.

Ingrediënten voor de borrelplank met vlees:
  • Olijven met gerookte kip
  • 1 grillworst
  • 50 gram truffelsalami
  • 70 gram serranoham iberico
  • Kipspiesjes
  • Winterbol
  • 1 Fuet Iberico

Pak een grote borrelplank.

Zet het bakje met olijven en de winterbol op de plank. Deze laatste moet gesneden worden dus heeft wat ruimte nodig.

Verdeel daarna de ham, worstjes en kipspiesjes over de plank.
 
Recept olijven met gerookte kip:
  • 200 gram olijven
  • 100 gram gerookte kip
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • Olijfolie

Snijd de gerookte kip en zongedroogde tomaten in stukjes. Meng alle ingrediënten door elkaar en zorg dat alles onder de olie staat.

Recept kipspiesjes:
  • 1 kipfilet
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel olie
  • Peper
  • Zout

Snij de kip in stukken. Pel de knoflook en hak deze fijn. Marineer de kipstukjes met ketjap, olie, peper, zout en knoflook. Laat dit een minimaal een halfuur intrekken.

Bak de kipstukjes in een koekenpan. Als de kip gaar is kun je ze op de stokjes prikken.
Foto
Borrelplank met vis:
Houd je van vis? Dan is ben je met deze plank aan het juiste adres. Eigenlijk is het heel simpel om een lekkere visplank samen te stellen. Je kiest een aantal vissoorten, maakt er een sausje bij of een salade van en je kleed de plank aan met garnituur. Ik koos voor paling, zalm, tonijn, makreel en Hollandse garnalen. Deze keer maakte ik van de tonijn een heerlijke salade. Je kunt van makreel ook een lekkere salade maken of je kiest voor een heerlijke zalmmousse, maar deze zal ik in de toekomst met jullie delen. Vul de vis aan met (zelfgemaakte) cocktailsaus, wat rode ui en augurkjes.

Kortom in een mum van tijd heb je een heerlijke vis plank op tafel staan. Het kost je weinig tijd, maar het resultaat is lekker en mooi.

Ik ben gek op vis, voor paling kun je me zelfs ’s nachts wakker maken. Wel alleen voor goede paling. Tijdens mijn zwangerschappen mocht ik geen vacuümverpakte vis eten, terwijl ik paling altijd gefileerd en vacuümverpakte kocht. Ik koop het altijd bij een goede palingkwekerij bij ons in de omgeving, de Rijpelaal. Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik daar naartoe gegaan en heb ik gevraagd of ze me uit konden leggen hoe ik zelf paling kan fileren. Sindsdien doe ik het altijd zelf, want vers gefileerde paling is wel degelijk lekkerder dan vacuümverpakte gefileerde paling.

Ingrediënten voor de borrelplank met vis:
  • 1 gerookte paling (of 150 gram gefileerde)
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 gerookte makreel
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • Tonijnsalade
  • Cocktailsaus
  • 1/4de rode ui
  • Augurken

Pak een grote borrelplank.

Pel de ui en snipper deze fijn. Leg de gerookte zalm op de plank en verdeel de rode ui erover.

Fileer de paling en maak de makreel schoon en verdeel deze over de plank.

Maak de tonijnsalade en cocktailsaus en serveer deze in aparte bakjes. Doe de Hollandse garnalen ook in een bakje en zet deze bakjes op de plank.

Maak het af met augurkjes en serveer het visplateau met toast en stokbrood.

Recept tonijnsalade:
Ingrediënten:
  • 1 blikje tonijn
  • 3 mini augurken
  • 1/4de paprika
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Lente ui
  • Peper
  • Zout

Laat de tonijn uitlekken.

Snij de augurken en paprika in kleine blokjes. Snij de lente ui in dunne ringen.

Meng de ingrediënten door elkaar. Breng de tonijnsalade op smaak met peper en zout.

Recept cocktailsaus:
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1/2de theelepel mosterd
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1/4de theelepel paprikapoeder
  • Peper
  • Zout

Meng de mayonaise, yoghurt, paprikapoeder en tomatenketchup door elkaar. Breng de saus op smaak met mosterd, peper en zout. Eventueel kun je nog een scheutje whisky toevoegen.

De cocktailsaus is lekker voor over de Hollandse garnalen en gerookte zalm.
Foto
Kaasplateau
Deze kaasplateau is voor zowel de vegetariër als de carnivoor een goed idee. Het enige wat je hoeft te doen is een paar lekkere en goede kazen uit te kiezen. Het is lekker om er stokbrood of toast bij te serveren, maar ook dadel- en notenbrood smaakt er goed bij. Zoals ik eerder al vertelde hebben Luke en Eliza-Jane een notenallergie, dus die laat ik achterwegen.

Ik haal mijn kaas altijd bij een goede kaasboer, de Kaaskoning in Deurne. Daar geven ze ook altijd goede adviezen voor als je bijvoorbeeld vraagt wat lekker is voor op een kaasplankje. Kom je er zelf dus helemaal niet uit ga dan gewoon naar een goede kaaswinkel en laat je adviseren. Ongetwijfeld kom je met hele andere kazen thuis dan ik heb gebruikt, maar heb je ook een heerlijke avond.

Ingrediënten voor een kaasplateau:
  • 200 gram truffelkaas
  • 200 gram Napoli Dontadino  
  • 100 gram blauwe kaas (Castella Creamy Blue)
  • 1 gevulde brie
  • 100 gram Morbier
  • Tomaten tapenade met Parmezaanse kaas
  • Druiven

Leg de Morbier, Castella en Brie op de plank en vul het aan met de in blokjes gesneden harde kazen (truffelkaas en Napoli Dontadino).

Maak het af met druiven en serveer het kaasplateau met toast en stokbrood.

Tips:
  1. Haal de kazen op tijd uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kunt serveren. Dan komt de smaak beter tot zijn recht.
  2. Als je diverse kazen wilt serveren kies dan uit een geiten- of schapenkaas, een witschimmel kaas, een harde of half harde kaas, een rood flora en tot slot een blauw schimmelkaas. De foodflora en de geiten/schapenkaas heb ik deze keer niet gebruikt, maar dat was in dit geval een bewuste keuze. Persoonlijk houd ik niet van geitenkaas dus die laat ik vaak achterwegen.
  3. Een kaasplankje bestaat meestal uit 5 verschillende kazen, kortom van alle genoemde soorten hierboven 1.
  4. Naast dat het leuk staat voeg je de druiven toe om de hartige kazen af te kunnen wisselen met zoet. Ook lekker om erbij te serveren zijn peren of stoofperen, deze hebben dezelfde functie als druiven.
  5. Als je een kaasplankje als dessert serveert, wat ook ontzettend goed kan met een kaasplateau. Dan eet je ze in de volgorde zoals hierboven genoemd. De blauwe schimmelkaas is namelijk het sterkste. Wanneer je het van licht naar sterk op bouwt komen de kazen het beste tot zijn recht.  

Recept gevulde brie:
  • 1 brie
  • 75 gram roomkaas
  • 30 gram gesneden zongedroogde tomaten

Doe de roomkaas en zongedroogde tomaten bij elkaar en hak het fijn met een staafmixer of in een keukenmachine.

Snij de brie in de lengte doormidden en smeer hierop het roomkaas mengsel. Leg hierop de bovenste helft van de brie en smullen maar.

Recept tomaten tapenade met Parmezaanse kaas:
  • 200 gram uitgelekte zongedroogde tomaten
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 3 eetlepels olijfolie

Hak alles fijn in een keukenmachine of met een staafmixer. Zoals je op de foto ziet hoeft hij niet glad te zijn, de structuur in de tapenade is juist fijn.

Proef de tapenade en breng hem eventueel op smaak met peper en zout.

Voeg eventueel extra olie toe als de tapenade droog is.
Foto
0 Opmerkingen

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact