ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Zomerse stamppot met verse doperwten en een gemarineerd varkenslapje

1/7/2015

0 Comments

 
Het is eigenlijk geen stamppotten weer, maar het was absoluut geen straf om deze frisse stamppot te eten gister. Verse doperwten zijn al erg lekker, maar de citroen maakte de stamppot ook nog erg fris, waardoor het een echte zomerse stamppot werd. 
Ingrediënten voor 4 personen: 1,2 kg aardappels, 1 kg doperwten, 3 takjes citroenmelisse, 1 citroen, 1 teentje knoflook, 200 ml melk, 4 magere varkenslapjes, olie, peper en zout.

Knip 1 takje citroenmelisse uit de tuin en was deze goed. Haal de blaadjes er vanaf en hak ze fijn. Rasp van een halve citroen de schil, probeer zo min mogelijk wit mee te raspen, en leg deze samen met de citroenmelisse in een dieper bord. Giet hier 3 el olie bij en maak het op smaak met peper en zout, dit is de marinade voor de varkenslapjes. Leg de varkenslapjes in de marinade en zorg dat ze aan beide kanten goed gemarineerd zijn. Plaats dit voor minimaal 2 uur terug in de koelkast, zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Dop de erwten, fijn klusje om lekker op je gemak buiten in de tuin te doen (natuurlijk kun je ook diepvries erwten gebruiken).
Foto
Schil de aardappels en kook ze in water met zout gaar in ongeveer 20 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de schoongemaakte doperwten aan de aardappels toe, zodat deze mee kunnen garen.

Knip nog 2 takjes citroenmelisse van de plant af en was deze goed. Plet de knoflook en verwijder de schil. Snijd met een dunschiller van de andere helft van de citroen de schil, probeer zo min mogelijk wit mee te nemen, dat maakt het namelijk bitter. Voeg dit allemaal samen met melk in een pannetje en breng het aan de kook.

Bak de gemarineerde varkenslapjes gaar in een koekenpan. Als je de marinade die niet aan het vlees is blijven zitten in de pan doet hoef je geen extra olie te gebruiken. Daarnaast zitten daar ook alle smaken al in.

Terwijl je het vlees aan het bakken bent en de aardappels en doperwten gaar zijn kun je het afgieten. Stamp de aardappels en doperwten fijn met een stamper. Hang een zeef boven de pan met aardappels, giet daar de melk bij. Door het door de zeef te gieten vang je de citroenschil, knoflook en citroenmelisse op. Zij hebben hun smaak afgegeven aan de melk en zullen de stamppot fris maken.

Maak tot slot de stamppot op smaak met peper en zout.

Tip: Heb je geen citroenmelisse in de tuin, maar wel munt dan kun je ook de munt gebruiken. En heb je het geen van beide in de tuin, de citroenschil geeft zijn frisje ook af aan de melk, dus dan gebruik je alleen citroenschil.
Van citroenmelisse is het ook erg lekker om thee te zetten, dus een echte aanrader om te planten.
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact