ToDaisy's
  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact

Gevulde kalkoen met aardappelkroketjes en geroosterde gekarameliseerde groenten

20/12/2016

0 Comments

 
Als hoofdgerecht heb ik een klassiek kerstdiner gemaakt de gevulde kalkoen. Ideaal voor een makkelijke kerst, je kunt hem namelijk makkelijk een dag van tevoren vullen en tot 2 uur voor het diner in de koelkast laten staan.
Foto
Het recept heb ik in diverse stappen opgedeeld, zodat duidelijk is welke ingrediënten je bij welk onderdeel nodig hebt.
 
Benodigdheden vulling kalkoen:
  • 1 Kalkoen (aan een kalkoen van 3 kg heb je meer dan voldoende voor 6 personen)
  • 1 ui
  • 250 gram half om half gehakt
  • 3 sneden brood
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • 2 sinaasappel
  • 1 ei
  • Peper
  • Zout
 
Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen voordat je hem in de oven plaatst.
Snipper de ui en teentje knoflook. Pluk de blaadjes tijm van het takje en doe dit ook bij de rozemarijn en hak ze fijn. Snijd het brood in kleine stukjes. Meng dit alles door het gehakt. Voeg het ei toe en het sap van 1 sinaasappel. Maak de vulling op smaak met peper en zout.
De kalkoen heeft twee holtes, voel of deze leeg zijn. Vul de grootste holte (dat is waar de kop heeft gezeten) met de gehaktvulling. Snijd de andere sinaasappel in achten. Vul de achterkant met sinaasappels. Mocht je aan de voorkant ruimte over hebben vul die dan aan met de sinaasappels.
 
Benodigdheden botermengsel:
  • 100 gram boter
  • 1 sinaasappel
  • Peper
  • Zout
  • 1/2de takje tijm
  • 1/2de takje rozemarijn
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is voordat je ermee gaat werken.
Pers de sinaasappel. Pluk de blaadjes tijm van het takje. Haal de blaadjes rozemarijn van de tak af en hak deze fijn. Meng het sinaasappelsap, rozemarijn, tijm met de boter. Maak het op smaak met peper en zout.
Met dit botermengsel smeer je de kalkoen in onder de huid direct op het vlees. Dit zorgt er mede met de marinade voor dat de kalkoen lekker mals blijft en niet droog wordt.
 
Plaats de kalkoen in een grote ovenschaal en bekleed deze met aluminiumfolie. Mocht je de kalkoen een dag eerder voorbereiden kun je hem zo in de koelkast plaatsen, haal hem 2 uur voor de bereiding uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Laat de aluminiumfolie het eerste uur dat hij in de oven staat over de schaal zitten.
 
Benodigdheden marinade Kalkoen:
  • 5 el Olijfolie
  • 1 sinaasappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • Peper
  • Zout
 
Pers het teentje knoflook met een knoflookpers. Pluk de blaadjes van de rozemarijn en tijm van de takjes en hak ze fijn. Pers de sinaasappel en meng het sap met de olijfolie, de knoflook en de kruiden goed door elkaar met een garde of een vork. Maak het op smaak met peper en zout. Smeer de kalkoen ieder kwartier dat hij in de oven staat in met de marinade met behulp van een kwastje.
 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
 
Als de kalkoen gevuld is en is ingesmeerd met het botermengsel kan hij in een ovenschaal en de voorverwarmde oven in. Een kalkoen moet per kilogewicht ongeveer 40 minuten in de oven, dat betekent dat mijn kalkoen van 3 kg er 120 minuten in moest.
Haal na een uur de aluminiumfolie van de kalkoen af, maar blijf hem wel goed insmeren met de marinade. Zo wordt de huid lekker knapperig, maar blijft de kalkoen mals.
Haal de kalkoen na 120 minuten uit de oven, dek de schaal weer goed af met aluminiumfolie en laat hem nog 30 tot 45 minuten rusten. In de tussentijd kun je de groenten en aardappels bereiden.
 
Tja, je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar met kerst is het ook wel fijn om je het niet moeilijker te maken dan nodig is. Ik heb er dus voor gekozen om gewoon aardappelkroketjes (1 zak voor 4 personen is voldoende) te kopen in de winkel en deze te bereiden in de airfryer of in de oven. Zodat ik me volledig kon richten op de kalkoen en de groenten.
 
In de twee uur dat de kalkoen in de oven moet heb je voldoende tijd om de groenten voor te bereiden, maar ook dit kun je een dag van tevoren klaarzetten.
 
Benodigdheden groenten:
  • 2 rode uien
  • 1 pastinaak
  • 3 wortels
  • 1/4de knolselderij
  • 2 el olie
  • 2 el honing
  • 1 takje tijm
  • 1/2de el balsamicoazijn
  • Zout
  • Peper
 
Kook in een pan water met een snufje zout
In de tussentijd schil je de uien en snijd ze in kwarten. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd deze in stukken. De wortels kun je of wassen of schillen met de dunschiller, snijd ze vervolgens ook in stukken. Schil de knolselderij en snijd deze in grove stukken.
Blanceer de knolselderij, wortels en pastinaak ongeveer 3 minuten. Dompel ze onder in ijskoud water zodat het garingsproces stopt.
Intussen kun je de marinade maken. Meng de olijfolie, met de honing, de blaadjes tijm, balsamicoazijn en een snufje peper en zout.
Plaats alle groenten in een ovenschaal en meng de marinade door de groenten heen.
 
Plaats de ovenschaal met groenten in de oven zodra je de kalkoen eruit haalt. De groenten kunnen dus bereid worden op 180 graden. Laats ze 30 minuten staan en schep iedere 10 minuten door de groenten heen, zodat de marinade zich over de groenten verspreid.
In die 30 minuten kun je ook de aardappelkroketjes bereiden, zoals op de verpakking staat vermeldt.

P.s. Voor de lezers onder ons die van een echte easy kerst houden, je kunt ook informeren bij je slager of ze gevulde kalkoenen leveren. Mocht dat niet het geval zijn een tip voor volgend jaar Boers & Boers verkoopt ook heerlijk gevulde kalkoenen. Helaas zijn ze dit jaar al uitverkocht.
Foto
Foto
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Over mij

    Mijn naam is Daisy en ik hou van koken en ben gek op thee. Op deze blog vind je vele lekkere en vooral makkelijke recepten. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar een theewebshop, ToDaisy's Theetuintje, daar vind je heerlijke soorten losse thee. 
    Veel lees, kijk en kook plezier!

Locatie

Klantenservice

algemene_voorwaarden_todaisys.pdf
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

privacyverklaring_todaisys.pdf
File Size: 118 kb
File Type: pdf
Download File

ruilen_en_retourneren_todaisys.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

verzending_en_betaling_todaisys_2.pdf
File Size: 93 kb
File Type: pdf
Download File

  • Home
  • Theetuintje (webshop)
  • Over mij
  • Contact