Vorige week maakte ik dit ontzettend lekkere gerecht! Het was een experiment, want de eieren die erin zitten, moesten garen door ze te laten stollen in de saus met groenten. Gelukkig is het weer gelukt en het was heerlijk! Ingrediënten voor 4 personen: 1 grote ui, 1 teentje knoflook, 2 rode pepers, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 blik mais, 0,5 kg tomaten, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes (400 gram), 1 pot bruine bonen, 200 gram ontbijtspek, 4 eieren, 8 tortilla’s, olie, peterselie, tijm, oregano, 1/2de tl komijnpoeder, peper en zout.
Bak de ontbijtspek knapperig in een verwarmde pan met olie. Leg de ontbijtspek die klaar is op keukenrol om uit te lekken. Als alle spek gebakken is kun je ook een stukje keukenrol er bovenop leggen, zodat deze het vet van de bovenkant opneemt. Pel tussentijds de ui en knoflook en snipper ze fijn. Maak de rode pepers schoon, snijd van beide kant de puntjes, zodat er een opening aan beide kanten ontstaat. Rol dan de peper tussen je handen met de grootste opening naar beneden, zodat de zaadjes loslaten van de zaadlijsten en eruit vallen. Snijd de pepers open en verwijder de achtergebleven zaadjes en zaadlijsten. Hak de rode pepers fijn. Was de paprika’s, verwijder de zaadjes met zaadlijsten en snijd ze in repen. Indien dit allemaal gesneden is en alle ontbijtspek gebakken is kun je de ui, knoflook, paprika’s en rode pepers aanfruiten in de pan en het vet waar de ontbijtspek in gebakken is. Breng dit op smaak met de kruiden, tijm, oregano, peterselie, komijnpoeder en zout. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit even mee. Door tomatenpuree mee te bakken, gaat de zurige smaak weg. Snijd intussen de tomaten in blokjes. Blus het geheel af met zowel de verse tomatenblokjes, als de tomatenblokjes uit blik. Roer dit goed door elkaar. Laat de bruine bonen uitlekken en spoel ze af met koud water. Voeg de uitgelekte bruine bonen en mais toe. Laat dit ongeveer 15 minuten op laag vuur pruttelen, zodat het wat indikt en de smaken goed in elkaar kunnen trekken. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Tot slot kun je de eieren toevoegen. Maak eerst 4 kuiltjes, voor 1 ei een kuiltje. Sla 1 voor 1 een eitje in een glaasje, zodat je ziet of het eitje nog goed is. Laat het eitje dan in één van de kuiltjes glijden. Herhaal dit nog 3 keer. Je kunt de eieren ook direct in de kuiltjes laten glijden, in plaats van in een glas, maar ik doe het altijd eerst in een glas voor controle. Als een van de eitjes dan niet meer goed is, hoef ik niet de hele pan met eten weg te gooien, maar alleen dat ei. Laat de eieren in ongeveer 10 minuten gaar stollen. In de tussentijd kun je de om en om bakken in een koekenpan. Garneer het geheel met verse oregano en de ontbijtspek. Ps. Ook vegetarisch erg lekker! Laat dan de ontbijtspek gewoon weg.
0 Opmerkingen
Een paar weken geleden at ik dit ontzettend lekkere kabeljauw pakketje. Een simpele maaltijd, maar erg lekker, dus als je een keer bijna geen tijd hebt om te koken is dit een echte aanrader als je van vis houdt. Ingrediënten voor 2 personen: 250 gram kastanje champignons, 100 gram gemengde paddenstoelen, 2 takjes verse dille, 2 kabeljauwfilets, 100 gram crème fraîche, 150 gram spaghetti, 1 ui, truffelolie, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg 2 velletjes aluminiumfolie of bakpapier klaar op de aanrecht. Pel de ui en snipper ze. Fruit de ui even lichtjes aan met een beetje olie. Intussen kun je de kastanje champignons en paddenstoelen schoonmaken en in stukken snijden. Zet het fornuis uit en voeg de paddenstoelen en champignons toe, meng dit goed met de ui. Verdeel dit mengstel over de 2 vellen aluminiumfolie en leg daarop de takjes dille. Kruid dit met een beetje peper en zout. Kruid de kabeljauw aan beide kanten met peper en zout en leg de stukken boven op de champignons. Verdeel de crème fraîche over de vis en pak het aluminiumfolie boven bij elkaar en knijp het bij elkaar. Indien je bakpapier gebruikt kun je het dicht binden met keukengaren. Plaats dit voor ongeveer 20 a 25 minuten in de voorverwarmde oven. In de tussentijd kun je spaghetti koken. Maak de gekookte spaghetti af met peper, zout en truffelolie. Dit aspergesoeprecept deelde ik 4 jaar geleden voor het eerst met jullie. Het werd tijd om de foto’s, lay-out en schrijfstijl een update te geven. Het was ook voor mij weer even geleden dat ik deze versie van aspergesoep maakte. Zelf had ik vorig en dit jaar namelijk alleen nog maar het recept dat ik twee weken geleden deelde gemaakt, klik hier.
Meestal eet ik asperges met zalm of ham, maar dit jaar heb ik ze ook eens met kip gegeten. Een echte aanrader, maar je kunt dit sausje ook gebruiken als je de asperges met ham of zalm eet. Hieronder het overheerlijke recept! Ingrediënten voor 4 personen: 1 grote ui, 4 kipfiletjes, 2 kg asperges, 1 el bloem, 100 ml droge witte wijn, 200 ml water, 1 kippenbouillonblokje, 100 ml kookroom, 2 takjes rozemarijn, 1/2de el. suiker, 1 el foelie, ½ el dragon, boter, olijfolie, 1 kg aardappels, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan met water een beetje zout, suiker en de foelie aan de kook. Schil intussen de asperges en leg deze in de pan. Laat de asperges 8 minuten mee koken, zet dan het fornuis uit en laat ze nog ongeveer 10 minuten in de pan doorgaren. Schil de aardappels en snijd ze in parten. Kook de aardappels in water met een beetje zout in 10 tot 15 minuten gaar. Zorg dat ze niet te gaar zijn, want dan kun je ze niet meer bakken zonder dat ze uit elkaar vallen. Kruid de kipfilet met peper en zout en smeer hem in met een beetje olijfolie. Leg de kipfilet in een ovenschaal en plaats hem voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. In de tussentijd kun je de ui pellen en fijn snipperen. Fruit de ui in een beetje olijfolie goudbruin. Kook met een waterkoker water en maak er met behulp van het kippenbouillonblokje een bouillon van. Voeg vervolgens de bloem toe en fruit dit circa 1 minuut mee. Haal de pan even van het vuur af en blus het uienmengsel af met de witte wijn. Voeg de bouillon en de kookroom toe en roer dit goed door elkaar met een garde. Breng dit geheel aan al roerend zachtjes aan de kook, zodat de saus kan binden. Maak de saus op smaak met de dragon, peper en zout. Giet de aardappels af als ze gaar zijn en bak ze in een koekenpan met een beetje 4 el. olijfolie en 2 stokjes rozemarijn goudbruin. Schep de asperges voorzichtig uit de pan als ze gaar zijn en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd ze vervolgens in stukken en voeg de stukken toe aan de saus. Als de aardappeltjes goudbruin zijn en de kip gaar kun je opscheppen. Eet smakelijk! Ps. Mocht je er een lekker wijntje bij willen drinken gebruik dan dezelfde wijn in de saus. Ook lekker om met een pasta te serveren. Het aspergeseizoen is vandaag officieel weer voorbij, de afgelopen weken heb ik regelmatig een asperge gerecht gemaakt. Voor degene die op de valreep nog een keer lekker asperges wil eten ik plaats vandaag nog een aantal recepten online. Om te beginnen een romige asperge pasta met zalm, net eens wat anders dan gekookte asperges met zalm. Ingrediënten voor 2 personen: 500 gram witte asperges, 1 ui, 1 teen knoflook, 125 gram crème fraîche, 100 ml slagroom, 150 gram champignons, 150 gram pasta, 50 gram Parmezaanse kaas, 2 zalmfilet, olijfolie, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je nog geen geschilde asperges hebt gekocht, begin dan met het schillen van de asperges. Kook de asperges ongeveer 8 minuten, laat ze daarna nog een minuut of 10 in dit net gekookte water liggen. Dan garen ze nog door en zijn naar mijn mening perfect gaar, niet snot gaar maar lekker beetgaar. Kruid de zalmfiletjes met peper en zout en besmeer deze met een beetje olijfolie. Plaats de zalm 20 minuten in de voorverwarmde oven om te garen. Indien je het lekkerder vind om deze door de saus te bereiden, snijd ze dan in stukken en bak ze gaar in de pan voordat je de uien aanfruit. Pel intussen de ui en het teentje knoflook en snipper ze fijn. Maak de champignons schoon en snijd deze in stukjes. Rasp de Parmezaanse kaas in een fijne rasp. Als je alles gesneden hebt kun je en de asperges 8 minuten hebben gekookt kun je de ui en knoflook aanfruiten in een wok met een beetje olijfolie. Kook de pasta gaar in water met een snufje zout. Als de ui aangefruit zijn voeg dan de champignons toe en bak deze even mee. Voeg vervolgens de slagroom en crème fraîche toe en roer dit goed door elkaar. Haal de asperges uit het kookvocht en snijd ze in stukken van ongeveer 3 a 4 centimeter. Voeg de asperges toe aan de pastasaus. Nu kun je ook de geraspte Parmezaanse kaas toevoegen, maar dit beetje voor beetje en proef de pastasaus. Parmezaanse kaas heeft een sterke smaak en het is niet lekker als deze overheerst, dus voeg dit naar smaak toe. Maak de saus eventueel af met peper en zout. Ondertussen is de pasta ook gaar, giet deze af en voeg toe aan de saus. In de tussentijd heeft de zalm kunnen garen en is alles klaar om te serveren. |