Vaak kost een asperge gerecht veel tijd omdat je de asperges nog moet schillen. Al laat ik de asperges meestal bij de boer schillen, daar hebben ze er een machine voor die het in een handomdraai doet. In deze risotto heb ik groene asperges gebruik deze hoef je helemaal niet te schillen, dat maakt het een snel recept. Ingrediënten voor 2 personen: 150 gram risotto, 1 ui, 1 teen knoflook, 500 gram groene asperges, 1 liter water, 2 visbouillonblokjes, 100 gram Parmezaanse kaas, 2 zalmfilets, een beetje olijfolie, peper en zout.
Kook 1 liter water in een pannetje en voeg daar 2 visbouillonblokjes aan toe. Zorg dat de bouillon goed op smaak is, voeg indien nodig een derde bouillonblokje toe. Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Verwarm een wokpan op het fornuis en voeg een scheutje olijfolie toe. Fruit hier de gesnipperde ui en knoflook in aan. Voeg de risotto toe en bak deze even mee, voordat je de bouillon gaat toevoegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de risottokorrel ‘open’ gaat en meer vocht op neemt en de risotto lekkerder wordt. Voeg vervolgens (soep)lepel voor lepel de bouillon toe. Als de bouillon bijna helemaal opgenomen is voeg dan de volgende lepel bouillon toe. Was intussen de groene asperges, verwijder van de onderkant van de asperge ongeveer 2 centimeter. Dit gedeelte is namelijk erg hard en niet lekker. Snijd tot slot de asperges in stukken van ongeveer 2 tot 3 cm. Voeg nadat de risotto 3 lepels bouillon heeft opgenomen de aspergestukken toe, zodat deze mee kunnen garen. Blijf de bouillon aan de risotto toevoegen tot hij geen vocht meer op neemt. Bak intussen de zalmfiletjes bruin in een pan met een scheutje olijfolie. Rasp 100 gram Parmezaanse kaas. Als de risotto geen vocht meer op neemt en dus gaar is voeg dan nog 1 lepel bouillon toe, zodat hij lekker smeuïg blijft, maar te veel vocht is niet lekker. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en maak te risotto op smaak met peper en zout. Als de zalmfilet ook klaar is kun je opscheppen. Smakelijk eten!
0 Comments
Goedemorgen, gister aten wij een lekkere frittata, maar dan anders. Bij Oil&Vinegar liggen meestal ook recepten, daar zag ik deze frittata ook tussen liggen. Ik heb hem wel aangepast, want in dit recept gebruiken ze natuurlijk allemaal ingrediënten van de winkel en deze heb ik niet allemaal in huis. De producten die ik heb gebruikt zijn gewoon bij de plaatselijke supermarkt te verkrijgen. Ook heb ik hem wat opgepimpt met extra groenten. Benodigdheden voor 4 personen: 250 gram spaghetti, olijfolie, 5 el. Bruschetta kruiden, 200 gram spekjes, 50 gram zongedroogde tomaten, 1 ui, 4 eitjes, 125 gram crème fraîche, 100 gram geraspte kaas, 4 el olijven, 250 gram champignons, 3 tomaten, 70 gram rucola, peper en zout en een springvorm.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de spekjes uit in een wokpan, je hoeft geen olijfolie of boter in de pan te doen er komt voldoende vet vrij van de spekjes. Kook de spaghetti gaar in water met een beetje zout, breek ze 1 keer door midden heb je bij het mengen later profijt van. Snijd intussen de champignons in dunne plakken. Pel de ui en snipper deze fijn. Als de spekjes voldoende hard zijn kun je wat vet afgieten. Bak vervolgens de ui even mee aan. Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze ook mee. Was en snijd intussen de tomaten in stukjes en voeg dat toe aan het spekjesmengsel. Snijd de zongedroogde tomaten fijn en halveer de olijven. Voeg dit ook toe aan het mengsel. Meng de bruschetta met een 3 el lauw water, de kruiden nemen dit op en worden wat soppig. Als de kruiden het water heeft opgenomen voeg dan 3 el olijfolie toe. Giet de spaghetti af zodra deze gaar is en meng hier de bruschetta doorheen. Meng vervolgens de spaghetti goed door het spekjesmengsel. Laat dit nog even op laag vuur staan intussen kun je het eimengsel voor de frittata maken. Breek de vier eieren in een kom, waar je goed in kunt kloppen en voldoende in past. Klop de eieren los met de crème fraîche en geraspte kaas. Maak het eimengsel op smaak met peper en zout. Meng dit mengsel met de pastamengsel. Vet de springvorm in en schep het pastamengsel in de springvorm. Plaats dit voor 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Als de frittata klaar is haal hem uit de oven garneer hem nog eens met wat olijven en zongedroogde tomaten en de rucola sla. Smakelijk eten! Afgelopen weekend maakte ik dit ontzettend lekkere vegetarische lasagne recept. Het is een simpel recept, de aubergine grillen is het meeste werk. Waarschijnlijk is het ook erg lekker met kip, dat ga ik binnenkort eens proberen. Mocht dat smaken zal ik het er alsnog onder plaatsen. Benodigdheden voor 4 personen: 1 pak lasagnevellen, 1 courgette, 1 aubergine, 6 grote tomaten, 250 gram champignons, 1 ui, 400 gram roomkaas, 150 gram geraspte kaas, 1 citroen, oregano, tijm, olijfolie, peper en zout.
Was de aubergine en courgette goed en snijd deze in dunne plakken. Door deze groenten te grillen wordt de lasagne nog lekkerder. Voordat je de aubergine gaat grillen kun je er het beste een beetje zout over strooien en ongeveer 30 minuten laten staan. Het zout onttrekt het vocht waardoor het grillen sneller gaat. Dep de plakken aubergine na 30 minuten goed af met keukenrol of een schone theedoek. Kerf er vervolgens met het puntje van je mes een kruisje in over de hele lengte en breedte van de plakken aubergine. Doe dit echt alleen aan het oppervlakte het hoeft geen diep kruis te zijn. Smeer vervolgens de aubergine in met olijfolie. In de tijd dat de aubergine 30 minuten moet staan kun je de courgetteplakken insmeren en in een grillpan aan beide kanten grillen. Indien je geen grillpan hebt, dit kan ook in de oven, ongeveer 15 minuten op 180 graden (op de grilstand). Pel intussen de ui en snijd deze in ringen. Als de courgette gegrild is haal deze dan uit de grillpan/oven en leg ze op een bord. Nu kun je de uien aan beide kanten grillen. Ondertussen is het half uur wel voorbij en kun je verder gaan met de aubergine. Als de uienringen klaar zijn leg ze dan ook op het bord erbij en gril de aubergine aan beide kanten gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook ondertussen ook de lasagne vellen ook alvast ligt gaar, dit zorgt ervoor dat deze zeker niet hard zijn als de lasagne uit de oven komt. Daarnaast hoeft de lasagne daardoor minderlang in de oven, want de vellen zijn al gaar en de meeste groenten al gegrild. Maak in tussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Was ook de tomaten en snijd deze ook in dunne plakken. Ook kun je in de tussentijd alvast het roomkaas mengsel maken. Roer de roomkaas los, rasp hierbij de schil van 1 citroen (rasp alleen het gele er vanaf, het witte is bitter) en de sap van een halve citroen. Voeg vervolgens ook wat peper en zout toe en oregano en tijm. Je kunt of verse oregano en tijm gebruiken, maar mocht je dat niet in huis hebben kun je ook de gedroogde kruiden uit een potje gebruiken (of Italiaanse kruiden). Roer dit alles goed door elkaar. Als alle groenten (op de champignons na) gegrild zijn en de lasagne bladen gekookt en het roomkaasmengsel klaar is kun je de lasagne gaan opbouwen. Start met een laag roomkaas en leg hierop de groenten. Zorg dat de groenten (courgette, aubergine, tomaten, ui, champignons) wel gelijkmatig verdeeld is. Leg hier bovenop een laag lasagnevellen. Smeer deze goed in met roomkaas en leg daarop weer de groenten. Herhaal dit nog 2 keer. Als je voor de 3de keer lasagne hebt bedekt met lasagne vellen is de lasagne bijna klaar. Smeer deze laag vellen nog een keer goed in met de laatste roomkaas, leg hier geen laag groenten meer op maar bestrooi het met kaas. Bak de lasagne goudbruin in een voorverwarmde oven in 30 tot 45 minuten gaar. |