Het laatste kerstinspiratiemenu dat ik heb gemaakt is een vis menu. Hierbij heb ik gekozen voor een amuse (of een kleinigheidje voor bij de soep), een spinaziesoep, een garnalen brie voorgerechtje en als hoofdgerecht kabeljauw met aardappelpuree en spruitjes. Hierbij heb ik dus geen nagerecht geserveerd, maar de twee nagerechten die ik eerder heb gedeeld met jullie zouden hier ook goed bij passen. Ik hoop dat ik jullie met deze drie menuutjes heb kunnen inspireren en jullie een fijne en vooral smakelijke kerst tegenmoet gaan! Ciabatta ‘caprese’ Het is een variant op de caprese salade, de mozzarella is vervangen door kruidenkaas. Dit is lekker om bij de soep te serveren, maar je zou het ook als starter kunnen serveren. Dit kun je ook serveren aan de veganisten. Ingrediënten voor 8 personen: 1 ciabatta (afbak) brood, 1 bakje kruidenkaas, 4 tomaten, 75 gram rucola, peper en zout. Bak het ciabattabrood in de oven af zoals op de verpakking staat beschreven. Uit het ciabattabrood kun je ongeveer 16 plakken snijden. Snijd ze schuin dat oogt mooi. Smeer de bovenkant van de stukjes ciabattabrood met kruidenkaas in en leg daarop wat rucola. Was de tomaten en snijd deze in dunne plakken. Snijd het krootje er wel uit dit is hard en je wilt niet dat iemand dat hoeft te eten. Kruid het geheel met zout en verse peper. Voorgerecht: Garnalen brie hapje Ingrediënten voor 4 personen: 12 grote garnalen (rauw), 75 gram rucola, 250 gram kastanjechampignons, 4 puntjes brie (van Président), olijfolie, 2 teentjes knoflook en peper en zout. Start met het marineren van de garnalen. Het is namelijk erg lekker om dit minimaal twee uur in te laten trekken. Natuurlijk kun je dit ook de dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast laten staan. Pel 1 teentje knoflook en snipper deze fijn. Voeg de knoflook samen met olijfolie toe aan de garnalen en plaats het in de koelkast, schep af en toe de garnalen om, zodat ze allemaal goed gemarineerd zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als de oven warm is kun je de puntjes brie uitpakken en in een ovenschaal of op een bakplaat plaatsen. Zorg wel dat de brie voldoende ruimte heeft, want hij gaat een beetje uitlopen. Plaats de brie voor ongeveer 10 a 15 minuten in de oven. Intussen kun je een koekenpan met een scheut olijfolie verwarmen. Borstel de kastanjechampignons af als ze vies zijn en bak ze in de koekenpan. Pel het andere teentje knoflook en snipper dit ook fijn. Voeg het na een minuut of 3 de knoflook toe aan de kastanjechampignons en bak deze mee. Als de brie bijna klaar is kun je de rucola mooi op de borden leggen. Leg hier het puntje brie op en de kastanjechampignons omheen. Bak als laatst de garnalen in de koekenpan gaar, dit duurt ongeveer 2 minuten. Als de garnalen aan beide kanten mooi roze zijn, zijn ze gaar. P.S. Ook erg lekker om er een toefje cranberry compote of jam bij te serveren. Soep: Spinaziesoep met gerookte paling Ingrediënten voor 6 personen: 1 ui, 1 teen knoflook, 50 gram bloem, 800 ml groentebouillon, 250 ml kookroom, 1 kruimige aardappel, 500 gram spinazie, 150 gram gefileerde gerookte paling, olijfolie, peper en zout. Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Pel en snipper intussen de ui en knoflook fijn en fruit deze circa 5 minuten aan. Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes en was deze met koud water. Voeg na het aanfruiten van de ui en knoflook de bloem toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee of tot het mengsel begint te kleuren. Voeg vervolgens de groentebouillon, de kookroom en de aardappel toe aan het uienmengsel. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur verder pruttelen. Dan kun je de spinazie toevoegen aan de soep. Houd voor de garnering voor ieder bord 2 a 3 blaadjes spinazie achter. Ik heb de spinazie per hand toegevoegd en laten slinken, anders paste het niet in de pan. Als alle spinazie geslonken is in de soep kun je hem van het fornuis afhalen. Pureer het geheel tot een gladde soep met een staafmixer. Snijd de gerookte paling in kleine stukjes. Je kunt een deel van de paling toevoegen aan de soep en even in de soep laten trekken, zodat de smaak in de soep kan trekken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de paling pas toe te voegen als garnering. Verdeel de soep over kommen of borden en maak hem af met de achter gehouden blaadjes spinazie en stukjes paling. P.S. Deze soep is ook vegetarisch erg lekker, dan hoef je alleen de paling weg te laten. Mocht je dus veganisten in je gezelschap hebben is dit een soep die je goed kunt serveren. Hoofdgerecht: Kabeljauw met aardappelpuree en spruitjes
Ingrediënten voor 4 personen: 4 kabeljauwfiletjes, 70 gram boter, 2 tomaten, 1 citroen, witte wijn, dille (vers of uit een potje), 800 gram aardappels, 500 gram spruitjes, 200 gram spekjes, 3 el worcestersaus, 2 takjes rozemarijn (vers of uit een potje), peterselie, olijfolie, peper en zout. Kabeljauw Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kabeljauwfiletjes in een ovenschaal en kruid deze met peper en zout. Was de citroen goed en rasp de citroen, strooi de citroenrasp over de kabeljauwfilet. Leg op ieder stukje kabeljauw een klein klontje boter. Was de tomaten goed en snijd deze in plakken, haal het kontje eruit want dit is hard en niet lekker. Leg de tomaten op de kabeljauwfiletjes. Besprenkel de tomaten en wat je nog ziet van de kabeljauw met witte wijn. Kruid de tomaten met peper, zout en een takje dille. Leg tussen de filetjes nog een paar klontjes boter, dit wordt samen met de witte wijn een heerlijk sausje. Plaats het geheel voor 12 minuten in de voorverwarmde oven. Aardappelpuree Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Was ze goed en kook de aardappels in water met zout gaar in ongeveer 10 minuten. Giet het water af. Pureer de aardappels en voeg een klontje boter en een scheut melk toe. Pers de helft van de citroen uit en voeg de citroensap toe aan de aardappelpuree. Was de peterselie, snijd deze fijn en voeg het toe aan de aardappelpuree. Roer het geheel goed door elkaar. Spruitjes Verwarm een koekenpan en bak hier de spekjes knapperig in. Maak intussen de spruitjes schoon en hak ze fijn. Het fijn hakken kun je zelf met een mes doen (is veel werk), maar het kan natuurlijk ook met een hakmolen. Was de rozemarijn, haal deze van het takjes en hak deze fijn. Voeg de rozemarijn toe aan de knapperige spekjes en laat het ongeveer 2 minuten mee bakken. Voeg vervolgens de fijngehakte spruitjes toe en bak deze mee. Doordat de spruitjes fijn zijn hoeven ze niet gekookt te worden, maar is even aanbakken voldoende. Tot slot voeg je de worcestersaus toe en laat ook dit nog even mee bakken. De combinatie spekjes met kabeljauw is erg lekker. Nu alles klaar en gaar is kun je de borden op gaan maken, maar je kunt er ook voor kiezen om alles op tafel te zetten, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Fijne feestdagen!
0 Comments
Mocht je nog inspiratie zoeken voor het kerstmenu ik heb afgelopen weekend het vleesmenu gemaakt. Zowel het vlees, vis als vegetarisch menu bestaat uit makkelijke recepten, zodat het ook leuk is om zelf te maken. Diverse recepten kun je ook goed voorbereiden, zodat je die dag zelf niet de hele tijd in de keuken staat. Het vleesmenu bestaat uit: Een preisoep (met gehakt, maar ook vegetarisch erg lekker), aardappelgratin met boontjes in spek gerold (erg klassiek) en een kiprolletje en als dessert een aardbeienmousse. Voorgerecht: Preisoep Ingrediënten voor 6 personen: 150 gram gehakt, 1 prei, 1 bakje kruidenkaas, 1 liter runderbouillon en olijfolie. Verwarm een (soep)pan met een scheutje olijfolie. Rul het gehakt gaar in de pan. Was de prei goed en snijd deze fijn. Voeg de helft van de gesneden prei toe aan het gehakt en bak het een paar minuten mee bakken. Voeg vervolgens de runderbouillon toe en laat dit geheel even pruttelen. Tot slot voeg je het bakje kruidenkaas en overige prei toe en roer het door de soep heen. Proef de soep, mocht het nodig zijn kun je hem nog op smaak maken met bouillonkorrels of een bouillonblokje (je kunt ook een deel van het bouillonblokje toevoegen). p.s. Je kunt deze soep ook goed en lekker vegetarisch maken. Dan doe je er geen gehakt in en gebruik je groentebouillon. Dan krijgt hij ook de lekkere romige smaak, dat komt door de kruidenkaas. Hoofdgerecht: Een kiprilletje met aardappelgratin en boontjes Ingrediënten voor 4 personen: 450 gram aardappels, 400 cl slagroom, melk, 1 teentje knoflook, geraspte kaas, 600 gram boontjes, 150 gram ruwe ham, 4 (platgeslagen) kipfiletjes, 250 gram kastanjechampignons, 2 cherrytomaatjes, 150 gram shiitake, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 250 cl kookroom, olijfolie, peper en zout. Kiprolletje op een paddenstoelensaus Verwarm de oven voor op 180 graden. Borstel de kastanjechampignons schoon en leg er een aantal klaar voor in het kiprolletje. Als je bij de slager platgeslagen kipfiletjes hebt gekocht kun je direct de rolletjes gaan maken anders kun je het beste starten met het platslaan van de kipfiletjes. Leg de kipfiletjes tussen ruime stukken plasticfolie en sla ze met een pan plat. Leg vervolgens op ieder kipfiletje 2 (hele) kastanjechampignons en rol de kipfilet op. Als je lange plakken ruwe ham hebt heb je per rolletje maar 1 plakje nodig anders heb je er waarschijnlijk meerdere nodig. Rol de ruwe ham om de kipfilet, dit houdt het rolletje goed bij elkaar. Zelf heb ik geen satéprikkers gebruikt, omdat ik het strak had opgerold, maar dat kan natuurlijk ook altijd, vergeet dit alleen niet tegen de gasten te zeggen. Doe dit bij alle 4 de kipfiletjes zodat je voor iedereen een mooi en lekker rolletje hebt. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak hier de kipfiletjes op iedere kant even in aan, zodat het spek knapperig wordt. Smeer de ovenschaal intussen in met olijfolie en plaats de kiprolletjes als ze rondom even aangebakken zijn in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal met kiprolletjes in een voorverwarmde oven voor circa 30 minuten. Was 2 cherrytomaatjes, halveer ze en leg ze na ongeveer 15 minuten op de kiprolletjes. In de tussentijd kun je de paddenstoelensaus maken. Pel de sjalotjes en de teentjes knoflook en snipper ze fijn. Bak deze aan in een pannetje met een beetje olijfolie. Intussen kun je de kastanjechampignons in vieren snijden en de shiitake schoonborstelen indien nodig. Voeg de paddenstoelen toe aan de uien ongeveer 5 minuten op een laag vuur hebben staan bakken. Kruid het geheel met peper en zout. Laat de paddenstoelen ongeveer 5 a 10 minuten mee bakken voordat je de 250 cl kookroom toevoegt. Pureer het paddenstoelenmengsel met een staafmixer tot een ‘gladden saus’. Maak de saus vervolgens op smaak met peper en zout. Je kunt de saus nog gladder maken door hem door een zeef te halen. Aardappelgratin Schil de aardappels en snijd deze direct in schijfjes. Was de aardappels goed en vul de pan niet met water maar met slagroom en melk, zorg dat de aardappels net onder staan. Pel een teentje knoflook druk dit plat met je mes en voeg het toe aan de aardappels. Voeg ook ruim voldoende zout en peper toe en laat het geheel koken tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt nu minder lang dan wanneer je de aardappels in zijn geheel kookt, omdat je ze al in schijfjes hebt gesneden. Giet de aardappels af, haal het teentje knoflook ertussen uit en verdeel ze over een ovenschaal. Proef een aardappelschijfje of ze goed op smaak zijn of je ze nog bij moet kruiden voor je ze gaat gratineren. Kruid de aardappels eventueel met nog wat peper en zout en dek ze af met geraspte kaas, je kunt er zoveel of weinig kaas aan toevoegen als je zelf wilt. Plaats dit geheel voor 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Boontjes gerold in spek Maak de boontjes schoon door de uiteindes te verwijderen en was ze met koud water. Kook de boontjes in een pan met water en zout tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en koel ze goed met koud water, zo houden ze de mooie heldergroene kleur en garen ze niet verder door. Rol vervolgens een plakje ruwe ham om een ‘bosje boontjes’ heen en leg ze in een ovenschaal. Plaats de boontjes in de oven bij de aardappels en de kiprolletjes voor ongeveer 7 a 10 minuten. Het gaat erom dat de ruwe ham knapperig wordt en de smaak aan de boontjes afgeeft, want de boontjes zijn al beetgaar. De boontjes op de foto hadden er naar mijn mening iets korter in gemogen. Als je de gerechten op de juiste volgorde in de oven zet dan kun je het tegelijkertijd opdienen. Als alles gaar en klaar is kun je de borden mooi opmaken, natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alles op tafel te zetten, zodat iedereen het zelf kan opscheppen. Dessert: Aardbeienmousse
Ingrediënten voor 4 personen: 250 gram aardbeien, 40 gram suiker, 2 gelatineblaadjes, 1/2de citroen, 2 dl slagroom en 1 dl yoghurt. Zet de gelatineblaadjes in koud water, zodat ze kunnen weken. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer 200 gram van de aardbeien samen met de suiker. Snijd van de overige 50 gram aardbeien kleine blokjes, dit is voor de afwerking. Klop de slagroom stijf, hier hoef je geen suiker bij te doen, want het geheel wordt zoet door de aardbeienpuree met suiker. Pers 1/2de citroen uit in een steelpannetje, zorg dat er geen pitjes in het pannetje komen. Verwarm de citroensap, dit hoeft niet te koken, want dan verliest de gelatine zijn werking. Haal het pannetje van het fornuis af, knijp de gelatinebladen uit en voeg ze toe aan de citroensap. Door het pannetje op en neer te walsen wordt de gelatine goed gemengd door de citroensap. Meng de citroensap, de aardbeienpuree en de yoghurt. Schep hier eerst een beetje van de opgeklopte slagroom bij om hem te laten wennen aan de structuur van de yoghurt. Schep vervolgens alle slagroom voorzichtig door de aardbeienyoghurt, als je dit voorzichtig doet behoudt het zijn luchtigheid. Verdeel de mousse vervolgens over 4 glaasjes en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Mocht je het in voren willen maken, het kan geen kwaad als de mousse een dag in de koelkast staat op te stijven. Maak hem af met de kleine blokjes aardbeien die je eerder hebt gesneden. Fijne en smakelijke feestdagen! Het is veel te lang geleden dat ik geblogd heb. Er is me iets over komen dat ik nooit voormogelijk hield. Onder tussen ben ik over de helft van mijn zwangerschap, maar gedurende de eerste (14) weken kon ik geen eten zien of ruiken. In die periode at ik vooral veel erwtjes en worteltjes uit pot (die ik zelfs in mijn studententijd nog nooit gekocht had!), gebakken aardappels en krokante kipschnitzels. Gelukkig heb ik mijn kooklust weer terug en ben ik bezig met het maken van een aantal kerstmenu’s. Hopelijk kan ik jullie inspireren met deze gerechten, het eerste menu dat ik afgelopen week gemaakt heb was een vegetarisch kerstmenu. Vervolgens heb ik ook nog een vlees en een vis kerstmenu gemaakt, natuurlijk ook erg leuk om te combineren! Voor het vegetarische menu heb ik vooraf een witlofsalade gemaakt, als hoofdgerecht een hartige taart en als nagerecht een popcorn taartje. Voorgerecht: Witlofsalade Ingrediënten voor 2 personen: 2 stronken witlof (of 1 stronk witlof en 1 stronk roodlof, deze hadden ze alleen niet in de winkel), 1 el pompoenpitten, 1 el zonnebloempitten, 1 el citroensap, 2 mandarijnen, 1 Granny smith, 2 el mayonaise, 2 el yoghurt, ketjap, scheutje rode wijnazijn, peper en zout. Bak de pompoenpitten en zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze vervolgens afkoelen in een schaaltje. Verwijder de buitenste bladen van de witlof als ze vies zijn en was de witlof. Snijd de stronkjes witlof vervolgens in ringen en verdeel ze over 2 borden. Aan het einde van de witlof zit een hard hart, dit is bitterder en je kunt ervoor kiezen om dit (deels) te verwijderen. Pel de mandarijnen en snijd de stukjes doormidden en verdeel per bord 1 mandarijn. Was de appel goed en snijd deze in reepjes, besprenkel deze stukjes met citroensap, zodat de appel niet bruin wordt. Verdeel de reepjes appel en de pompoen- en zonnebloempitten over de borden en meng de salade door elkaar. Zorg ervoor dat wel alle onderdelen bovenop zichtbaar zijn, dat ziet er mooi uit bij het opdienen en dan zien de gasten direct wat ze eten. Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt, ketjap, scheutje rode wijnazijn, meng dit goed door elkaar en maak de dressing op smaak met zout en peper. Besprenkel de dressing over de salade net voor het opdienen. Eventueel kun je de dressing ook op tafel zetten, zodat men naar smaak dressing kan toevoegen. Hoofdgerecht: Hartige spinazietaart Ingrediënten voor (minimaal) 4 personen: 1/2de pak filodeeg, 3 grote uien, 1 el olie, 300 gram spinazie, 1 teen knoflook, 1 rode paprika, 250 gram kastanjechampignons, 1 afgestreken el suiker, een handje ongezouten cashewnoten of pijnboompitten, 200 gram ricotta, 1 punt brie (ook lekker met bijvoorbeeld roquefort), 1 ei, paneermeel, 100 gram boter, peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 graden, bij voorkeur op onder warmte. Haal 1/2de pak filodeeg uit de vriezer en laat het afgedekt ontdooien. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in halveringen. Verwarm een wokpan met een beetje olie en bak hier de uien circa 5 minuten in gaar op matig vuur. Voeg de suiker aan de uien toe en laat dit ongeveer 2 karamelliseren, tot alle suiker mooi is opgelost. Was intussen de spinazie, indien je geen gewassen spinazie hebt gekocht, en laat hem goed uitlekken. Was de paprika en snijd deze in kleine blokjes. Pel de teen knoflook en hak deze fijn. Borstel ook de champignons schoon (indien nodig) en snijd deze in plakjes. Voeg de paprika en knoflook toe aan de uien. Voeg na een paar minuten de champignons toe en laat deze ook ongeveer 5 minuten mee bakken. Hak intussen de spinazie grof. Voeg de spinazie aan het uienmengsel toe en laat hem slinken. Als de spinazie is geslonken kun je de cashewnoten toevoegen. Breng het geheel op smaak met peper en zout, de spinazie zorgt ervoor dat het geheel wat flauw is, dus proef het goed. Smelt de boter in een pannetje, zodat je de ontdooide filodeeg kunt bestrijken met boter. Dit doe je zodat het filodeeg niet zo snel breekt en je het gemakkelijk in de ovenschaal kunt leggen. Het filodeeg mag elkaar best overlappen als je het in de ovenschaal legt, zo wordt het een sterk geheel. Laat het filodeeg ook over de rand heen hangen, zodat je het na het vullen terug kunt klappen. Bestrooi de bodem met paneermeel, dat neemt vocht op. Schep vervolgens het uienmengsel in de ovenschaal (op de paneermeel). Bij het slinken van de spinazie en het bakken van de champignons is er vocht vrijgekomen, daarom kun je het mengsel er beter inscheppen dan ingieten, zo voorkom je dat al het vocht mee in de taart gaat. Roer de ricotta samen met het ei los en breng ook dit mengsel op smaak met peper en zout. Verdeel de ricotta over het uienmengsel, zorg ervoor dat overal een laagje ricotta zit. Snijd vervolgens de brie in plakken en verdeel deze over de ricottalaag. Vouw het filodeeg terug over de vulling. Plaats de hartige taart voor circa 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verander de vervolgens de stand van de oven in circulerende warmte of in boven warmte, zodat de bovenkant ook nog 5 minuten een goudbruin kan worden. Haal na 20 minuten de spinazietaart uit de oven en serveer hem op tafel. Nagerecht: Popcorn taartje Ingrediënten voor 6 tot 8 personen: 50 gram popcornmais, 3 el gembersiroop, 2 handjes kokosrasp, 400 gram pure chocolade, 75 gram speculaas en 100 gram witte chocolade. Laat de popcornmais in de magnetron tot popcorn poppen, op de verpakking staat goed omschreven hoe je dat moet doen, dat heeft namelijk ook te maken met het wattage van je magnetron. Smelt in de tussentijd de pure chocolade au bain-marie. Dat doe je door een pannetje of een kom met chocolade boven een pan met kokend water te hangen. Voeg aan de gepopte popcorn de gembersiroop en kokosrasp toe. Snijd de speculaas in stukjes, hoeft niet helemaal fijn het is ook lekker om wat knapperigs tussen de popcorn te hebben. Voeg de popcorn bij de chocolade en roer hier de stukjes speculaas doorheen. Bekleed één grote ronde vorm of een aantal kleine bakjes met bakpapier en schep hier het popcornmengsel in. Door het bakpapier kun je het dadelijk makkelijk uit de kom krijgen. Laat dit geheel minimaal 2 uur afkoelen en hard worden. Je kunt het nog mooi decoreren door witte- of melkchocolade au bain-marie te smelten en erover heen te draperen, zoals op de foto’s. Eventueel kun je het afmaken met een beetje kokosrasp en speculaas kruimels erover te strooien, dan zijn de gasten niet verrast over de smaken die ze proeven als ze het eten. Dit is ook lekker om te serveren met een bolletje ijs. Fijne maar vooral smakelijke feestdagen!
|