Sinds een paar weken maken we gebruik van het groentepakket van de Sint Janshoeve (tussen Deurne en Bakel) voor 3 dagen in de week. De rest van de dagen kan ik dus nog mijn eigen groente uit kiezen. Hierbij zitten ook recepten, maar die gebruik ik niet altijd. Afgelopen week zat er venkel in het pakket, met een lekker risotto recept. Met een paar kleine veranderingen heb ik er mijn eigen recept van gemaakt en was het heerlijk! Ingrediënten voor 2 personen: 1 gerookte kipfilet, 1 venkelknol, 8 zongedroogde tomaten, 125 gram champignons, olijfolie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 150 gram risottorijst, kippenbouillonblokjes, Parmezaanse kaas en peper.
0 Opmerkingen
Afgelopen week weer eens een keer lekker vis gegeten. Een ontzettend makkelijk gerecht, want het hoeft alleen maar in de oven. Dat ook nog koolhydraatarm was, maar wel goed vult. Ingrediënten voor 2 personen:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak alle groente schoon en snijd deze in grove stukken. Leg twee stukken aluminiumfolie op de aanrecht en verdeel daar de rauwe groente over. Zorg dat de groente in het midden liggen, dan kun je het straks makkelijk dichtvouwen. Leg de zalmfilet in het midden op de groenten. Snijd de zongedroogde tomaten doormidden en leg deze bovenop de zalm. Schep 4 eetlepels olie uit het potje van de zongedroogde tomaten en schenk dit over de zalm. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Vouw het pakketjes dicht en zorg dat er geen gaatjes meer inzitten. Plaats dit voor circa 30 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk! Tips: Je kunt de zalm ook vervangen door een andere vis soort. Ook lekker is een plakje citroen op de vis te leggen en mee te laten garen in de oven. Een groente die ik normaal niet zo snel eet, omdat ik niet zo goed weet wat ik ermee kan doen. Toen de pastinaak afgelopen week in het groentepakket zat was ik benieuwd wat ik ermee kon maken. Deze pastinaakpuree verraste me aangenaam. Het was ontzettend lekker! Hieronder het recept. Ingrediënten voor 2 personen: 400 gram pastinaak, 100 ml melk, 3 takjes tijm, zout en peper.
Schil de pastinaak, dit gaat makkelijk met een dunschiller. Blancheer de pastinaak gaar en laat ze even uitdampen. Haal de tijmblaadjes van de takjes en hak deze fijn. Laat de melk samen met de tijm warm worden in een pannetje. Als de melk heet is voeg dan de pastinaak er doorheen en stam dit door elkaar met een stamper. Maak het op smaak met een beetje peper en zout. Pureer het geheel tot slot fijn met een staafmixer tot een gladde puree. Lekker te serveren met een stukje vlees en groenten zoals peultjes of gebakken champignons/paddenstoelen. Smakelijk eten. Een makkelijke snelle stamppot, waarvoor alleen de aardappels gekookt hoeven te worden. Tijdens het koken van de aardappels kun je de andere voorbereidingen doen, wat het een makkelijk, snel en vooral lekker recept maakt. Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg (kruimige) aardappels, 1/2de krop lollo bionda, 1 lente ui, 1/2 bosje peterselie, melk, 1 el mosterd, peper en zout.
Schil de aardappels en kook ze gaar. Intussen kun je de sla wassen en de blaadjes in stukken snijden of scheuren. Snijd ook de peterselie en lente ui fijn. Stamp de aardappels als ze gaar zijn met een stamper fijn. Voeg de lente ui, peterselie, mosterd en melk toe aan de aardappels en meng dit door elkaar tot het een glad geheel is. Maak dit op smaak met peper en zout. Voeg net voor het opdienen de sla toe en meng het geheel goed door elkaar. Smakelijk eten! Ook bij mij gaat het niet altijd zoals het zou moeten. Deze bietenstamppot werd meer een bietenpuree (lees babypapje). De smaken waren wel lekker bij elkaar. Een les voor de volgende keer is de bieten langer laten koken. Ingrediënten voor 2 personen: 1/2 kg aardappels, 3 grote rode bieten, 1 appel, 1 kleine ui en peper en zout.
Was de bieten goed schoon en kook ze circa 30 minuten goed gaar. Schil intussen de aardappels en kook deze ook gaar, maar niet te gaar dat ze uit elkaar vallen. Om te kijken of de rode bieten goed gaar zijn kun je er met een vork in prikken. Laat de bieten afkoelen, zodat je ze kunt schillen. Het afkoelproces kun je versnellen door ze in koud water te leggen. Snijd de geschilde bieten dan klein en stamp met de stamper de bieten en aardappels fijn door elkaar heen. Schil de appel en ui en snijd deze in kleine stukjes. Doe de ui en appel door de stamp en roer het geheel goed door elkaar. Wat er bij mij mis ging, was dat de bieten niet goed gaar waren (maar 20 minuten laten koken). Om ze toch fijn te krijgen heb ik ze met de staafmixer fijn gemaakt, maar hierdoor werd het een babypapje. De bieten waren na 20 minuten niet gaar vandaar de 30 minuten gaar tijd voor bieten, ligt wel aan de grote van de bieten natuurlijk. In het groentepakket van vorige week zat een bolcourgette. Ontzettend jammer om hier gewoon een courgettesoepje van te maken. Het ziet er juist ontzettend mooi uit als je hem vult. Ingrediënten voor 2 personen: 2 bolcourgettes, 2 kleine handjes rijst, 1 bosui, 125 gram spekjes, 1/2de Spaanse peper, 1 grote tomaat, 1 el Italiaanse kruiden, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de rijst gaar. Ondertussen kun je ook de spekjes aan bakken in een steelpan. Was intussen de bolcourgette, snijd het het kapje eraf en hol de courgette uit met een lepel. Snijd een beetje van het vruchtvlees fijn, dat je kunt toevoegen aan de vulling. Maak de tomaat en bosui schoon en snijd deze in blokjes en ringetjes. Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadjes. Hak de rode peper vervolgens fijn. Ik heb een halve peper voor 2 personen gebruikt, maar dit kun je naar smaak aanpassen. Bak de bosui, tomaat, courgette, rode peper en kruiden (Italiaanse kruiden, peper en zout) even mee met de spekjes. Voeg de rijst toe aan het mengsel van groente en spek en meng het goed door elkaar. Proef het mengsel en maak het op smaak met peper en zout. Zorg dat het goed op smaak is, want de courgette is van zichzelf flauw van smaak. Vul de courgette met het rijstmengsel en zet ze op een ovenschaal. Plaats het voor circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als de courgette klaar is kun je eten! Smakelijk. Nog niet zo lang geleden heb ik ook een preischotel gemaakt alleen dan met rookworst. Nu weer omdat er prei in het groentepakket zat van vorige week. Ook deze was lekker, makkelijk en goedkoop. Ingrediënten voor 4 personen: 600 gram gehakt, 2 preien, 1 kg aardappels, geraspte kaas, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de aardappels schoon, snijd deze in kleine stukken en kook deze gaar. Bak het gehakt rul. Maak intussen de prei schoon en snijd die fijn. Voeg de prei toe aan de rul gebakken gehakt. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout. Stamp de aardappels fijn tot een puree met een stamper. Voeg een beetje melk toe aan de aardappelpuree om het smeuïg te maken. Maak de aardappelpuree op smaak met peper en zout. Als je alle voorbereidingen hebt getroffen kun je de ovenschotel op gaan bouwen. Begin met het gehakt en prei mengsel. Vervolgens een laag aardappelpuree en strooi er tot slot geraspte kaas overheen. Plaats het geheel voor nog ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven tot de kaas goudbruin is. Smakelijk eten! Vele onder ons lusten geen spruitjes, maar dit is een recept waardoor het zeker de moeite waard is om ze weer eens te proeven. Dit recept kreeg ik van mijn moeder. Het is makkelijk, lekker en niet duur. Ingrediënten voor 4 personen: 800 gram spruitjes, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 el kerriepoeder, 2 bakjes spekreepjes, 10 tomaatjes, peper en zout.
Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Laat water koken en blancheer daar circa 5 minuten de spruitjes in zodat ze al een beetje gaat zijn. Bak de spekjes aan in een koekenpan. Pel ondertussen de uien en knoflook en hak deze fijn. Voeg de uien en knoflook toe aan de spekjes (als ze voor jou voldoende gaar zijn). Persoonlijk giet ik eerst altijd wat vet van de spekjes af voordat ik iets toevoeg. Snijd de tomaatjes in vieren. Voeg de spruitjes en tomaatjes toe aan de spekjes. Maak het af met een beetje peper en zout. Wat er erg lekker bij was waren de gebakken aardappeltjes met rozemarijn. Tip: Spruitjes schillen is wel een werkje. Mocht je de avond van te voren een avondje bankzaken hebben kan dat een goede gelegenheid zijn om ze alvast schoon te maken. Dit is een pasta die ik in mijn studententijd vaak maakte. Makkelijk, low budget, want kan met de restjes groente uit de koelkast en een stukje kip. Het heeft een snelle bereidingstijd, maximaal 20 minuten en vult goed. Ik heb altijd een potje pesto in de koelkast staan, zodat ik altijd een makkelijke pasta kan maken met de groente uit de koelkast. Ingrediënten: Kipfilet, champignons, courgette, paprika, tomaten, pasta, pesto, olijfolie, peper en zout.
Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze aan in een warme wok met een beetje olijfolie. Zet een pannetje water op het fornuis met daarin een beetje zout en de pasta. Snijd intussen alle groente fijn. Als de kipfilet gaar is voeg dan de paprika en champignons toe. Voeg tot slot de courgette en tomaten toe. Giet de pasta af zodra deze gaar is en voeg die toe aan de groente en de kip. Voeg twee theelepels pesto toe en meng het geheel goed door elkaar en je kunt aan tafel. Tip: Als mijn budget van de maand echt op was liet ik de kip weg. Ook kun je de kip vervangen voor een blikje tonijn. De groente zijn vervangbaar door elke groente die je lekker vindt of in de koelkast hebt liggen. Smakelijk eten! Afgelopen week de laatste courgettes uit eigen tuin geoogst en verwerkt in o.a. deze overheerlijke vegetarische groente risotto. In het voorjaar heb je verse doperwten, dat maakt het helemaal lekker. Ik heb deze geblancheerd en ingevroren en aan deze risotto toegevoerd, lekker! Ingrediënten: Risotto, (verse) doperwten, 1 courgette, 1 ui, 1 teentje knoflook, kastanje champignons, groente bouillon, Parmezaanse kaas, olijfolie, peper en zout.
Als je verse doperwten hebt, dop dan eerst de erwten. Laat water koken en voeg daar groente bouillon aan toe. Zorg dat de bouillon goed op smaak is, want deze voeg je toe aan de risotto. Intussen kun je een ui en teentje knoflook snipperen en bak deze aan in een pan. Als de bouillon op smaak is kun je de risotto gaan maken. Laat een beetje olie warm worden in een wok. Bak hier kort de risotto in aan, zodat hij een beetje glazig wordt. Voeg vervolgens beetje voor beetje de groente bouillon aan. Je kunt nieuwe bouillon toevoegen als de vorige schep bouillon opgenomen is door de risotto. Als de risotto geen vocht meer opneemt is hij waarschijnlijk gaar, dit kun je testen door een beetje te proeven. Blancheer de erwten ongeveer 3 minuten. Snijd intussen de courgette en champignons fijn en voeg deze aan de ui toe als deze glazig is. Voeg de erwten toe aan het groentemengsel. Als de risotto klaar is voeg dan de groente er aan toe. Rasp tot slot Parmezaanse kaas over de risotto en meng het er doorheen. Maak het eventueel nog op smaak met een beetje peper en zout. En je kunt opscheppen. Strooi er op je bord nog een beetje Parmezaanse kaas overheen. Tip voor de vleeseters onder ons: Natuurlijk is deze risotto ook heerlijk met kip. Bak dan eerst de kip aan en voeg daar de knoflook en ui aan toe. |