Een paar weken geleden hadden we een feestje van mijn schoonouders, die wilde graag iets lekkers op tafel voor bij de koffie. Samen met mijn schoonmoeder heb ik onder andere deze kokoschocoladekoek gemaakt. Een simpel maar erg lekker recept! Ingrediënten: voor 225 gram zanddeeg: 120 gram bloem, 35 gram poedersuiker, 1 el vanillesuiker, 60 gram (koude) boter, ½ ei en een snufje zout. 150 gram + 1 el gemalen kokos, 150 gram kristalsuiker, 150 gram (zachte) boter, 3 eieren, 100 gram glazuur choco (van Dr. Oetker), en een springvorm of een bakplaat of bakblik van cm.
Leg een paar uur voordat je gaat beginnen met bakken 150 gram boter uit de koelkast. Voor het kokosbeslag heb je namelijk zachte boter nodig. Verwarm de oven voor op 180 graden. Weeg de droge ingrediënten (bloem, poedersuiker, vanillesuiker, zout) voor het zanddeeg af en voeg ze samen in een kom. Maak in het midden een kuiltje, giet in het kuiltje een half losgeklopt eitje en de boter. Kneed alles met één hand door elkaar tot je een zanderig deeg hebt. De andere hand houd je schoon, zodat indien nodig je nog iets kunt pakken met de schone hand. Beboter de bodem van de springvorm of bekleed de bodem met bakpapier. Rol het zanddeeg uit en leg het op de bodem, zorg dat alles goed verdeeld is. Zet de bakplaat 10 minuten in de oven. De bodem is nog niet helemaal gaar, maar hij gaart bij de volgende bakronde goed door. In de tussentijd kun je het kokosbeslag maken. Meng in een kom de gemalen kokos, de suiker en de zachte boter. Roer hier een voor een de eieren doorheen. Als de bodem klaar is kun je deze uit de ovenhalen en daar het kokosbeslag op schenken. Verdeel het kokosbeslag en plaats de taart terug in de oven en bak hem in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Iedere oven is anders, dus kijk na 20 minuten even hoe het gaat met de taart en anticipeer daarop. Haal de taart uit de oven. Kook in de tussentijd water met de waterkoker en schenk het kokende water in een pannetje. Leg het zakje Glazuur Choco 10 minuten in het hete water. Haal het glazuur er na 10 minuten uit en kneed het zakje even goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten. Nu kun je het zakje openknippen en over de taart heen gieten. Draai de schaal op en neer zodat overal chocolade zit. Doordat de koek en de chocolade warm zijn, zal de chocolade zich makkelijker verdelen. Je kunt hier eventueel nog een eetlepel kokosrasp over strooien, zodat men direct ziet dat er kokos in zit. Laat de koek afkoelen. Je kunt de koek helpen door in de koelkast te plaatsen. Nu kun je er blokjes van snijden en serveren.
0 Comments
Vandaag aten we deze vegetarische Mexicaanse gevulde tomaten. Ik vind dat Mexicaanse maaltijden altijd zo lekker gekruid zijn, maar meestal zit er ook vlees in. Soms heb ik van die dagen dat ik geen zin in vlees heb, naast dat wij standaard 1 a 2 keer per week vegetarisch eten. De combinatie zin in Mexicaans, maar geen zin in vlees en dat ik nog grote vleestomaten in huis had, bracht me op dit gerecht. En het is het proberen waard! Ik had verwacht dat ik bij zo’n Mexicaanse maaltijd vlees zou missen, maar dat was niet zo het was heerlijk! Ingrediënten voor 4 personen: 4 grote vleestomaten, 1 pot (360 gram) bruine bonen, 1 blik (300 gram) mais, 250 gram champignons, 1 rode paprika, 100 gram geraspte kaas, 300 gram rijst, 1 zakje Fajita seasoning mix, peper en zout.
Was de paprika en snijd hem in blokjes. Indien nodig maak de champignons schoon met een champignonborstel en snijd ze in dunne plakjes. Verhit een scheut olie in de pan en bak hier de paprika in. Voeg na 3 minuten de champignons toe en bak deze mee. Intussen kun je de tomaten wassen en de bovenkant, zodat je een dakje creëert, eraf snijden. Hol de tomaten uit, dit kun je doen met een parisienneboor of je snijdt met een (aardappelschil)mesje het vruchtvlees los en schept het er met een lepeltje uit. Zet ze ongeveer 5 minuten op z’n kop op een keukenrol. Op deze manier kan het vocht dat vrijkomt van het vruchtvlees eruit lopen. Verwarm de oven of de airfryer voor op 175 graden. Snijd het vruchtvlees dat uit 2 tomaat komt fijn en voeg dit toe aan het paprikamengsel. Giet het potje mais af en voeg het toe aan het paprikamengsel. Doe de bonen in een vergiet of zeef en spoel ze goed af en voeg ze dan toe aan de andere groenten. Voeg het zakje kruiden toe en meng het geheel goed door elkaar. Bak het groentemengsel ongeveer 5 minuten op laag vuur, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Indien het droog is kun je een scheutje water toevoegen. Dit was bij mij niet nodig, want zowel van de champignons als het vruchtvlees van de tomaten komt vocht. Proef het groentemengsel en maak eventueel nog op smaak met peper en zout. Draai de uitgelekte tomaten om en kruid ze met peper en zout. Verdeel het groentemengsel over de tomaten. Garneer de tomaten eventueel met wat geraspte kaas. Zet de gevulde tomaten nog ongeveer 15 a 20 minuten in de oven of 10 minuten in de airfryer. Totdat de tomaten lekker zacht zijn geworden. In de tussentijd kun je rijst koken, zoals op de verpakking staat vermeld. Op deze manier heb je goed in de hand dat de rijst en tomaten tegelijk klaar zijn. Vis, ik ben er dol op! Het is lekker, het geeft niet zo’n vol gevoel en het is snel klaar. Ook met vis kun je veel variëren, zo vind ik het knapperige korstje van de kibbeling erg lekker. Nog lekkerder vind ik het om zelf een korstje te maken. Ik had nog oud brood liggen en oude kaas, dat is al een goede basis voor een knapperig korstje op de kabeljauwgratin. Tevens is het ook minder vet dan de kibbeling uit de frituurpan. Ingrediënten voor 4 personen: 2 uien, 1 tomaat, 1 tl peperkorrels, 2 laurierblaadjes, 750 gram kabeljauw, 3 sneetjes casinobrood (of ander oud brood), 100 gram geraspte oude kaas, 1/2de bosje peterselie, 1 el bloem, 2 el boter, 2 el grove mosterd, 150 gram crème fraîche, 1/2de citroen, 750 ml water, olie, peper en zout.
Pel 1 ui en snijd hem in vieren. Was de tomaat en snijd hem ook in vieren. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui er kort in. Voeg vervolgens de tomaat, 750 ml water, zout, de peperkorrels en de laurierblaadjes toe. Plaats de deksel op de pan en breng de bouillon aan de kook. Laat de bouillon ongeveer 5 minuten op laag vuur koken. Voeg de kabeljauw toe en kook hem circa 5 minuten mee op laagvuur. Laat gedurende dit kookproces de deksel op de pan. Intussen kun je de korsten van het casinobrood afsnijden, deze gebruik je niet, snijd de rest van het brood fijn. Was de peterselie en hak deze ook fijn. Meng de peterselie met het brood en de geraspte kaas. Haal de kabeljauw voorzichtig uit de bouillon, zodat de stukken mooi heel blijven. Zeef de bouillon en gebruik hiervan 250 ml. De overgebleven bouillon kun je invriezen voor een ander gerecht of soep van maken. Verwarm de oven of de airfryer voor op 200 graden. Pel de andere ui en snipper deze fijn. Verhit olie in een pan en fruit er de ui in. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit kort mee. Voeg al roerend de 250 ml bouillon langzaam toe en breng het aan de kook. Kook het gedurende 5 minuten op laag vuur en blijf erdoor roeren. Voeg de mosterd en crème fraîche toe. Pers een halve citroen uit en voeg het sap toe aan de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Verdeel de vis over de ovenschaal en verdeel de saus over de vis. Strooi het broodmengsel eroverheen. Snijd tot slot kleine stukjes boter en verdeel die over het broodmengsel. Bak het geheel ongeveer 20 minuten in de oven of 10 a 12 minuten in de airfryer. Bij ovenschotels die ik in de airfryer plaats leg ik wel altijd de spatdeksel op. Lekker om er gebakken aardappeltjes bij te eten. Sinds onze dochter geboren is ben ik nog gekker op koude gerechten. Alles wat namelijk niet koud is wordt vanzelf koud, omdat je met een kleine niets kan plannen en ze haar eigen ritme eropna houdt. Wat wij als ouders natuurlijk geen probleem vinden, alleen is het af en toe wel jammer van die lekkere warme maaltijd. Daarom nog een lekkere en simpele couscoussalade met tuinbonen die nu nog vers verkrijgbaar zijn. Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram couscous, 1 stukken gerookte kip, 2 kg tuinbonen (ongedopt), 100 gram ruwe ham, 150 gram cherrytomaatjes, 75 gram rucola, 50 gram olijven, 300 ml water, 75 gram feta, 1 citroen, 2 tl balsamicoazijn, 1 tl suiker, 2 el olijfolie, peper en zout.
Dop de tuinbonen en blancheer ze ongeveer 3 minuten in kokend water met een snufje zout. Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan en bak daar de ruwe ham in. Als de ham klaar is laat hem uitlekker op een bord bedekt met keukenrol, er komt namelijk het nodige vet vanaf. Giet de tuinbonen af, je kunt dit water opvangen en gebruiken om de couscous in te garen. Spoel de tuinbomen af onder stromend koud water (of dompel ze onder in ijswater). Nu kun je ze voor de tweede keer doppen, dat houdt in dat je het ‘witte’ velletje eraf haalt. Nu hou je felgroene tuinbonen over. Giet de couscous in de slakom waar je de salade in wilt maken. Kook 300 ml water of gebruik 300 ml van het opgevangen vocht en giet dit over de couscous heen, roer er een keer goed doorheen. Dek de kom af met een groot bord of deksel, zodat het vocht niet ‘ontsnapt’. Laat dit ongeveer 10 minuten staan, zodat de couscous het vocht goed op heeft kunnen nemen. Nu kun je de couscous losroeren. Intussen kun je de cherrytomaatjes en olijven halveren. Snijd de kip in reepjes en het snijwerk is klaar. Voeg vervolgens de tuinbonen, cherrytomaten, olijven en de kip toe aan de couscous. Breek de ruwe ham in stukken en voeg deze samen met de rucola en feta ook toe aan de salade. Pers voor de dressing de citroen in een kommetje. Voeg hier 2 tl balsamicoazijn, 1 tl suiker, 2 el olijfolie, peper en zout aan toe en roer het goed door elkaar. Proef of de saus goed op smaak is. Hij mag best sterk van smaak zijn, zodra hij onder de salade zit valt dit namelijk mee. Giet de dressing over de salade en roer het goed door elkaar. Proef de salade nu in zijn geheel en voeg eventueel nog wat peper of zout toe. Indien je de salade in de ochtend maakt voor de avond, zou ik hem pas voor je gaat eten proeven. De smaken hebben dan namelijk de tijd gehad om in elkaar te trekken dan proef je beter de salade nog zout of peper nodig heeft. Je kunt de salade ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Naast alle ijsjes, koekjes en taarten die ik vorige week gemaakt heb, hebben we toch ook gewoon gezond gegeten in de avond. Onder andere deze kokoskip met rijst. Ik ben gek op kip het is mager en je kunt het met zoveel variëren. Het is een lekker en makkelijk recept, je hebt het in 25 minuten op tafel staan, dus ook ideaal met kinderen. Ingrediënten voor 4 personen: 250 gram rijst, 4 stukjes kipfilet (a 100 gram), 250 gram kastanjechampignons, 1 paprika, 1 (kleine) broccoli, een stukje gember (ongeveer 30 gram of gemberpoeder naar smaak), 1 teen knoflook, 200 ml kokosmelk, sap van 1/2de citroen, chilipoeder, peper, zout en olijfolie.
Kook de rijst in water met wat zout gaar, zoals op de verpakking staat vermeld. Maak de broccoli schoon en snijd de roosjes van de steel af, indien de roosjes groot zijn kun je ze halveren. Blancheer de broccoli 3 tot 5 minuten in water met een beetje zout tot hij beetgaar is. Was de paprika en snijd hem in stukken. Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil tot slot de gember en hak hem fijn. Verwarm de oven of airfryer voor op 180 graden. Indien je niet van vetjes aan je kip houdt, snijd deze er dan af voor je hem bakt. Verwarm een pan met olie en bak hier de kip circa 3 minuten per zijde in. Leg de kipfiletjes dan in een ovenschaal en plaats ze nog 10 minuten in de voorverwarmde oven of 5 minuten in de airfryer. Fruit de paprika met de ui en knoflook 2 minuten in de pan waar je de kip in hebt gebakken. Voeg de champignons toe en bak deze mee. Pers de halve citroen uit. Blus het geheel af met de kokosmelk en voeg hieraan de gember, citroensap en chilipoeder toe. Voeg tot slot ook de broccoli toe. Breng het geheel aan de kook, zodat de saus in kan dikken. Breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap. Neem het vlees uit de oven of airfryer en snijd het in plakken. Leg de rijst op een bord en schep daar het kokosmelkmengsel overheen. Leg tot slot de gesneden kip erop en serveer. |