Afgelopen woensdag kregen we nog kraambezoek. De beschuit met muisjes had ik ondertussen wel voldoende gehad, dus vond ik het tijd om een keer iets anders te maken. Dit is echt een ideale taart om te maken als je iets lekkers op tafel wilt zetten maar niet zoveel tijd hebt. En al zeg ik het zelf, maar door de verse vruchten ziet het er ook nog heel mooi uit. Ingrediënten: voor de zanddeeg (voor ongeveer 200 gram deeg): 115 gram bloem, 35 gram poedersuiker, 1 el vanillesuiker, 60 gram boter, 1/2de ei en een snufje zout. Voor de chocolademousse 250 ml melk en een pakje chocolademousse van Dr. Oetker. Verse vruchten naar keuze en een springvorm (20 cm)
Verwarm de oven of airfryer voor op 180 graden. Weeg de droge ingrediënten af, voeg ze samen in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe in het kuiltje de boter en het halve eitje. Kneed alles met één hand door elkaar tot je een zanderig deeg hebt. De andere hand houd je schoon, zodat je indien nodig nog iets kunt pakken met de schone hand. Beboter de bodem van de springvorm of bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en druk het goed aan. Bak de bodem 8 a 10 minuten in de airfryer of 15 a 20 minuten in de oven. Als de bodem mooi goudbruin gebakken is laat hem dan helemaal afkoelen, voordat je aan de chocolademousse begint. Als de bodem afgekoeld is kun je de chocolademousse maken. Doe de 250 ml koude melk in een kom en mix hier het pakje chocolademousse doorheen. Mix het ongeveer 3 minuten goed door elkaar en giet de mousse over de taartbodem heen. De mousse is nu nog zacht daarom moet je hem minimaal 1 uur in de koelkast zetten, zodat de hij kan opstijven. Maak de taart af met vers gewassen vruchten. Ik heb hiervoor fruit gebruikt uit het zomerseizoen, aardbeien, frambozen en bramen. Eventueel ook lekker om een toefje slagroom erbij de serveren. Ps. Je kunt de bodem ook blind bakken (bakpapier en bakbonen erop) dan krimpt hij niet anders krimpt hij een beetje, maar dat zorgt ervoor dat je alleen maar chocolademousse ziet. Ook lekker om i.p.v. vanillesuiker een eetlepel cacao toe te voegen dan smaakt de bodem ook naar chocolade. Indien je de taart te laag vindt kun je natuurlijk altijd twee pakjes chocolademousse gebruiken.
0 Comments
Dinsdag heb ik weer nieuwe ijsjes gemaakt. Dit keer meloen-nectarine ijsjes. Doordat watermeloen grotendeels uit vocht bestaat heb ik deze keer geen water toegevoegd. Bij de eerste ijsjes die je maakt is het even wennen dat er geen suiker in zit, want ze zijn minder zoet dan ijsjes uit de winkel, maar zeker niet minder lekker. Als je een zoetekauw bent kun je altijd twee theelepeltje honing toevoegen of gewoon suiker, dan worden ze al zoeter. Ingrediënten voor 6 ijsjes: 1/2de (kleine) watermeloen, 1/2de galiameloen, 2 nectarines en 1/2de citroen.
Schil de halve meloenen en snijd ze in stukjes. Was de nectarine en snijd het vruchtvlees van de pit af. Als je ijs met stukjes fruit erin wil maken, houd dan van iedere fruitsoort een stukje apart voordat je alles in een grote kom of maatbeker doet. Pers de citroen uit bij het gesneden fruit en pureer het met een staafmixer. Snijd de achtergehouden stukjes meloen en nectarine in dunne plakjes. Leg het gesneden fruit in de ijsbakjes en giet hier het gepureerde fruit in. Plaats het geheel voor minimaal 4 uur in de vriezer en smullen maar. Ondertussen heb ik ze ook al geproefd, ook deze ijsjes waren weer erg lekker! Ik heb vandaag weer zelf ijsjes gemaakt en ik vind het nog leuk om te doen ook! Ben nu alweer aan het bedenken wat de volgende soort ijsjes gaan worden als deze op zijn. Het is zo simpel om te maken en ook nog eens lekker. Bovendien heb je zelf in de hand wat voor ingrediënten er in de ijsjes zitten. Ik heb nu aardbeien-bramen waterijsjes gemaakt, zonder toegevoegde suikers, want dit seizoensfruit is nu zoet genoeg van zichzelf. Ingrediënten voor 6 ijsjes: 200 gram + 1 aardbeien, 75 gram + 6 bramen, 1/2de citroen, 1 stukje Cantaloupe meloen en 75 ml water.
Was de aardbeien en bramen goed. Doe 200 gram aardbeien en 75 gram bramen in een kom en pureer het fruit met een staafmixer. Knijp de halve citroen hierbij uit. Meng het water en het citroensap er doorheen. Snijd 1 gewassen aardbei en een stukje meloen in plakjes. Verdeel het gesneden fruit en de bramen over de ijsbakjes en giet hier het aardbeien-bramenmengsel bij. Plaats het geheel voor minimaal 4 uur in de vriezer en smullen maar. Vanavond zal ik er een proberen en het eindresultaat met jullie delen! P.s. Je kunt het ijsje een natuurlijk zoetje meegeven door een schepje honing toe te voegen. Ik vind het heerlijk om ook regelmatig vegetarisch te eten. Gister hebben we gebarbecued bij mijn ouders, dus veel vlees, dan vind ik het heerlijk om vandaag lekker vegetarisch te eten. Daarom aten we vandaag de vegetarisch gevulde courgette. Het fijne aan courgette is dat je er zo veel mee kunt variëren. Het is rauw, gebakken, geroosterd en gegrild lekker. Zelf maak ik regelmatig gevulde courgette, want je kunt ze vullen met wat je zelf lekker vindt. Bij mij zijn ze dan ook vaak iedere keer anders gevuld, vandaag met een rucolastamppotje. Voor de echte vleeseters onder ons je kunt altijd kip of spekjes toevoegen aan de stamppot of er een lekker stukje vlees bij serveren. Ingrediënten voor 4 personen: 750 gram aardappels, 4 courgettes, 1 ui, 2 takjes tijm, 75 gram rucola, 1 teentje knoflook, 50 gram zongedroogde tomaten, 50 gram Parmezaanse kaas, melk, olie, 40 gram zonnebloempitten, peper en zout.
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar in water met wat zout. Maak de courgettes schoon en snijd van elke courgette in de lengte een dikke plak af die later als deksel functioneert. Hol vervolgens de courgette uit, hiervoor heb je speciale parisienneboors, maar de courgette is zacht dus dat krijg je ook voor elkaar met een theelepeltje. Breng de courgette op smaak met peper en zout en bewaar het vruchtvlees. Pel en snipper de ui en knoflook fijn voor in de saus. Verhit een el olie in een pan en fruit de ui daarin aan. Snijd intussen het vruchtvlees van de courgette fijn en voeg dit toe. Was de tijm en ris de blaadjes van de takjes af. Voeg de tijmblaadjes toe en bak het geheel 2 minuten op hoog vuur. Breng de saus op smaak met peper en zout. Schenk er 150 ml water bij en breng het mengsel aan de kook, laat de saus ongeveer 10 minuten inkoken. Dan kun je het mengsel in een kom doen en pureren tot een saus. Verwarm de oven of de airfryer voor op 180 graden. Maak voor de vulling van de courgette de rucola schoon en snijd hem fijn, houd één handje over voor de garnering. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Rasp de Parmezaanse kaas met een fijne rasp. Rooster de zonnebloempitten in een droge pan tot je ze begint te ruiken en ze wat verkleurd zijn. Giet de gare aardappels af en stamp de aardappels fijn tot een puree. Voeg een scheut melk toe, dit zorgt ervoor dat de puree lekker smeuïg wordt. Roer hier de gesneden rucola, zongedroogde tomaten en geraspte Parmezaanse kaas doorheen. Meng tot slot de zonnebloempitten er doorheen, hou er een paar over voor de garnering. Breng de rucolastamppot op smaak met peper en zout. Vul de courgettes met de rucolastamppot en leg ze in een ovenschaal. Schep er een beetje van de courgettesaus overheen en leg de courgettedeksels erop. Schenk daar vervolgens de overige saus overheen en plaats de courgettes voor ongeveer 30 a 35 minuten in de voorverwarmde oven. In de airfryer hoeven ze maar 15 tot 20 minuten. Serveer de gevulde courgette op een bord en maak het af met wat rucola, zonnebloempitten en een zongedroogde tomaat. Smakelijk eten! Vorige week was ik met mijn moeder bij de Ikea en daar kan ik echt nooit zonder iets gekocht te hebben naar buiten lopen. Helaas heb ik deze keer ook een miskoop gedaan. De parisienneboor is geen aanrader, deze was direct kapot. Maar de ijsvormpjes zijn tot nu toe een succes. Ik ben begonnen met het uitproberen van deze twee smaken. Ze waren erg lekker dus nu kan ik weer nieuwe smaken uitproberen. Wellicht volgen er deze zomer dus nog meer heerlijke ijsrecepten! Ingrediënten: 1 banaan, 1/2de citroen, vanillesuiker, kristalsuiker, 400 ml yoghurt en ijsvormpjes.
Bananenyoghurtijsjes Pureer de banaan met een vork en voeg 200 ml yoghurt en 2 theelepeltjes vanillesuiker toe. Roer dit goed door elkaar en giet de bananenyoghurt in de ijsvormpjes. Dit kun je doen met behulp van een lepel of je doet het yoghurtmengsel in een schenkkannetje zodat je het makkelijk kunt over gieten. Citroenyoghurtijsjes Pers een halve citroen uit en meng dit door 200 ml yoghurt. Voeg twee theelepeltjes kristalsuiker toe en meng het goed door elkaar. Giet de citroenyoghurt in de ijsvormpjes. Als alle vormpjes gevuld zijn kun je ze in de vriezer plaatsen. Plaats ze minimaal 4 uur in de vriezer zodat ze goed bevroren zijn. Afgelopen winter ben ik met mijn man naar Lanzarote geweest, daar werden diverse paella’s geserveerd. Helaas is mijn man allergisch voor mosselen, ja hij heeft ooit een verkeerde gegeten en kan ze nu niet meer verdragen. In de meeste restaurants moest je het gerecht met z’n tweeën eten om het te kunnen bestellen, dus heb ik het aan me voorbij laten gaan aangezien er overal mosselen in zaten. Nu het weer lekker zomers weer is kreeg ik zin in een lekker bord paella met een glas zijn ernaast. In dit recept dus geen mosselen, maar dat mag de pret niet drukken het was heerlijk! Mocht je wel van mosselen houden je kunt ze altijd toevoegen. Lust je geen vis? Dan kun je de vis en visbouillon vervangen door kip en kippenbouillon, dat smaakt ook goed! Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram gamba’s, 300 gram kabeljauw, 1/2de chorizo, 3 tomaten, 2 tenen knoflook, 1 ui, 1 paprika, 1 blokje visbouillon, 1 handje erwten (diepvries), 300 gram rijst, 1 citroen, zonnebloemolie, 500 ml water, 2 gram saffraan, paprikapoeder, peper en zout.
Pel de gamba’s en bak de schillen (en eventueel de koppen) aan in een paellapan of grote pan. In de schil en kop zit namelijk veel smaak het is jammer om dit niet te gebruiken. Voeg een klein scheutje water toe, zodat de smaak in het vocht trekt. Haal de schillen eruit, maar laat het vocht wel in de pan. Dit kun je makkelijk doen door het vocht en de schillen door een zeef te gieten, houdt er wel een pannetje of bakje onder zodat je het vocht opvangt. Bewaar dit vocht, want je hebt dit nog nodig. Snijd de chorizo in stukjes en bak deze in de paellapan. Van de chorizo komt voldoende vet dus je hoeft geen olie in de pan te doen. Snijd de kabeljauw in stukken en bak deze mee met de chorizo. Je zou ook een andere witvis kunnen gebruiken. Het nadeel van kabeljauw is dat het een zachte vis is, waardoor hij aan het einde van het recept helemaal uit elkaar gebrokkeld is. In de tussentijd kun je knoflook en paprika pellen en fijn snipperen. Was de paprika en tomaten en snijd deze ook in kleine stukjes. Voeg de ui, tomatenblokjes, knoflook en paprika toe en bak deze even mee aan. Voeg na een paar minuten de saffraan, een bouillonblokje en een (koffie)kopje water en het eerder opgevangen visvocht toe. Kook dit 5 minuten op hoog vuur en voeg vervolgens de rijst en het overige water toe. Kook het geheel tot de rijst gaar is. Roer af en toe door de pan, zodat de rijst niet onder aan de bodem bakt en je kunt checken of er voldoende water in zit. Als de rijst gaar is een handje diepvries erwten toe en roer deze er doorheen. Maak vervolgens de paella op smaak maken met peper, zout en paprikapoeder. Houd er rekening mee dat de gamba’s nog toegevoegd worden. Leg de gamba’s in een ronde op de paella en plaats een deksel op de pan, zo garen ze van boven en van onder. Als de gamba’s mooi roze zijn kun je de paella afmaken met partjes citroen. Laat me vooral weten wat je van het recept vond als je het gemaakt hebt! Smakelijk. Soms heb ik weinig tijd of zin om te koken dan zweer ik bij eenpansgerechten en gister was zo’n avond. Dit is zo’n gerecht dat dodelijk simpel is om te maken, want de oven of de airfryer doet het werk. Maar het is wel ontzettend lekker! Het is een gerecht dat zowel geschikt is voor in een airfryer als in de oven. Gelukkig kun je de pompoen het hele jaar door verkrijgen, dus ook in de zomer kun je dit maken. Ingrediënten voor 4 personen: 1 (fles)pompoen, 500 gram aardappels, 500 gram verse worst, 1 ui, 2 tenen knoflook, olijfolie, rozemarijn, tijm, peper en zout.
Verwarm de oven of de airfryer voor op 180 graden. Schil de pompoen, dit kun je het beste doen met een snel schiller. Zorg eerst dat de pompoen stevig staat dit doe je door de onderkant te verwijderen, dan kun je hem stabiel neerzetten en schillen. Snijd vervolgens de pompoen doormidden, verwijder de pompoenpitten en snijd hem in grove stukken. Plaats de pompoenstukken in een ovenschaal, kruid ze met peper en zout en besprenkel ze met olijfolie. Plaats dit alvast 10 minuten in de oven of 7 minuten in de airfryer. Schil intussen de aardappels en snijd ze in stukken, dan kun je ze in 10 minuten gaarkoken in een pannetje met water en een beetje zout. Gister had ik geen zin in de afwas dan zorg ik dat ik zo min mogelijk potten en pannen gebruik en dan heb ik ook een lui trucje om de aardappels te koken. Ik schil ze eerst dan prik ik er gaatjes in en dan plaats ik ze voor 5 a 6 minuten in de magnetron. Laat de aardappels afkoelen en snijd ze in stukken. Schil de ui en knoflook en snijd de ui in zessen en de knoflook doormidden. Na 10 minuten kun je de aardappel, ui, knoflook, tijm en rozemarijn toevoegen aan de pompoen. Maak het op smaak met peper en zout. Besprenkel het de ovenschotel voor je hem 7 minuten in de oven zet met nog een beetje olijfolie. Indien je een airfryer hebt kun je direct de in stukken gesneden verse worst toevoegen en voor 12 minuten in de airfryer plaatsen. Snijd de verse worst in stukken en voeg deze als laatst toe aan de ovenschotel. Bak de schotel in ongeveer 15 minuten gaar. Buon Appetito! Wij eten minimaal 1 a 2 keer in de week vegetarisch, deze week is het de gevulde pompoen geworden. Een recept zonder vleesvervangers, maar met diverse soorten groenten. Erg lekker! En de couscoussalade waarmee de pompoen gevuld wordt is een lekkere leftover voor je lunchpakketje de volgende dag. Ingrediënten voor 2 personen: 1 (fles)pompoen, 2 tomaten, 100 gram spinazie, 75 gram feta, 125 gram kastanjechampignons, 1 ui, handje pompoenpitten, 125 gram couscous, peper, zout, komijnpoeder en kaneel.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen goed onder warm water. Verwijder het steeltje en kontje van de pompoen en snijd hem doormidden. Haal de pompoenpitten eruit, deze kun je eventueel roosteren en in het gerecht gebruiken. Leg de pompoen helften op een ingevette ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en maak ze op smaak met peper en zout. Rooster de pompoen in ongeveer 30 a 35 minuten gaar. Intussen maak je de vulling. Pel en snipper de ui fijn. Verwarm in een pan een beetje olijfolie en fruit de ui aan. Maak de champignons schoon en snijd deze in kleine stukjes, voeg ze toe aan de ui en bak het mee. Was de tomaten, verwijder het kroontje en snijd ze in blokjes. Als de champignons aangebakken zijn kun je de tomaten toevoegen. Snijd de spinazie in stukken en voeg het samen met de pompoenpitten toe aan het groentemengsel. Door dit mee te bakken slinkt de spinazie vanzelf. Houd de pompoen in de gaten, door te voelen of het vruchtvlees zacht wordt. Als je voelt dat het vruchtvlees makkelijk te verwijderen is kun je de pompoen uit de oven halen. Verwijder het vruchtvlees, snijd een gedeelte van het vruchtvlees fijn en bak het mee het groentemengsel. Zorg dat je tijdens het uithollen ruim een centimeter van de randen af blijft, maar dat je er wel voldoende ruimte is om de pompoen te vullen. Kook met behulp van een waterkoker water voor de couscous. Doe de couscous in een schaal die je kunt afsluiten. Giet 125 ml kokend water over de couscous en laat dit afgedekt een aantal minuten intrekken, zodat de couscous kan garen. Voeg de couscous toe aan het groentemengsel en maak het op smaak met peper, zout, komijnpoeder en kaneel. Snijd tot slot de feta in stukjes en roer deze door de couscoussalade heen. Vul de pompoen helften met de couscous salade. Zet de pompoen terug in de oven en laat hem nog eens 10 minuten garen. De pompoen is klaar om te serveren, smakelijk! Het is weer het seizoen van de verse tuinbonen, doperwten, etc. Altijd lekker verse groenten. Zelf ben ik gek op tuinbonen, maar mijn man is er minder dol op. Gelukkig heb ik een manier gevonden dat zelfs hij ze erg lekker vindt! Het kost wel even wat tijd want ik heb ze dubbel gedopt, maar de twee kilo (deze twee kilo waren nog niet gedopt) is dan ook helemaal op. Ingrediënten voor 2 personen: 2 kg tuinbonen, 600 gram aardappels, 200 gram spekjes, 1 ui, melk, worcestersaus, peper en zout.
Dop de tuinbonen en blancheer de tuinbonen ongeveer 3 minuten in water met een snufje zout. Intussen kun je de aardappels schillen en in stukken snijden. Kook deze in een minuut of 15 gaar, zodat je een lekkere puree van kunt maken. Bak de spekjes in een wok zo knapperig als je zelf lekker vindt. Giet de tuinbonen af en spoel ze af onder stromend koud water (of dompel ze onder in ijswater). Nu kun je ze voor de tweede keer doppen, dat houdt in dat je het ‘witte’ velletje eraf haalt. Dit is wel een karweitje, maar de tuinbonen worden er echt lekkerder van! Pel de ui en snipper deze fijn en voeg ze toe aan de spekjes. Laat de ui even mee bakken tot dat deze glazig is, dan kun je de (dubbel gedopte) tuinbonen toevoegen. Bak dit geheel even aan en maak het op smaak met een scheutje worcestersaus, peper en zout. Houdt hierbij rekening dat zowel de spekjes zout zijn als de worcestersaus dus proef het voordat je zout toevoegt. Intussen kun je de aardappels fijnstampen tot een puree. Voeg een goede scheut melk toe en roer het tot een gladde puree. Maak de aardappelpuree op smaak met peper en zout. Nu is alles klaar kun je opscheppen en lekker gaan eten! Laat me eens weten hoe je de dubbel gedopte tuinbonen vond? Zijn ze zo lekkerder? Of vind je het te veel werk? |