Gister heb ik weer eens couscous gegeten, maar deze keer niet warm maar een koude couscoussalade. Het is een erg makkelijk recept, zeker omdat je het een paar uur of een dag van tevoren kunt maken, hier wordt hij nog lekkerder van, want dan kunnen de smaken goed in elkaar trekken. Ik hem met kip gemaakt, maar vegetarisch is hij ook erg lekker. Het is lekker om als lichte maaltijd te eten, maar ook als bijgerecht voor bij de barbecue. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, schroom niet om een reactie achter te laten als je hem gemaakt hebt. Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram couscous, 2 stukken gerookte kip, 350 gram champignons, 2 courgette, 200 gram zongedroogde tomaten, 65 gram pijnboompitten, vocht van de zongedroogde tomaten, water, kaneel, koriander, peper, zout en eventueel nog wat olijfolie.
Begin met het roosteren van de pijnboompitten in een droge koekenpan, tot ze ligt verkleurd zijn. Deze pan kun je dadelijk voor de groenten gebruiken, maar dan moet er olie in. Helaas heb ik geen afwasmachine, dus rooster ik eerst de pijnboompitten, zodat ik dezelfde pan daarna voor de courgette en de champignons kan gebruiken. Maak de courgette en champignons goed schoon en snijd deze in kleine stukjes. Verwarm in een koekenpan een scheut olijfolie en bak hier de gesneden courgette en champignons even in aan. Giet de couscous in de slakom waar je de salade in wil maken. Kook 300 ml water, dit kan gewoon in een waterkoker, en giet dit over de couscous heen. Dek de kom af met een groot bord, zodat het vocht niet ‘ontsnapt’. Intussen kun je de zongedroogde tomaten fijn snijden, dit is meestal wel een karweitje die laten zich niet zo makkelijk snijden. Zorg dat je een scherp mes hebt, dan gaat het gemakkelijker. Snijd de gerookte kip in kleine stukjes. Hak tot slot de pijnboompitten fijn. Als alles gesneden is en de courgette en champignons gaar zijn kun je het toevoegen gare couscous. Voeg een goede scheut olie/vocht van de zongedroogde tomaten toe en maak het geheel op smaak met kaneel, peper en zout. Mocht je de couscous wat te droog vinden kun je altijd wat extra olie of vocht van de tomaten toevoegen. Je kunt de salade ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast.
0 Comments
Het is veel te lang geleden dat ik mijn laatste blog heb gepubliceerd. Dit heeft te maken met mijn zwangerschap. Tijdens mijn zwangerschap gebeurde hetgeen dat ik nooit voor mogelijk gehouden had. Mijn smaak werd anders, maar ook mijn plezier in koken, hierdoor probeerde ik geen nieuwe maaltijden uit. Behalve de laatste weken had ik ineens spontaan zin om veel te bakken, waar mijn familie niet altijd blij mee was, want met een baby die tegen je maag aan drukt kun je niet alles zelf opeten. Nu hebben we een prachtige dochter gekregen en ben ik weer lekker allerlei maaltijden en baksels aan het uitproberen. Een van de eerste dingen die ik heb gemaakt na de geboorte van onze dochter is deze rabarber-bosvruchtensiroop, erg makkelijk en lekker en minder zoet dan een ranja uit de winkel. Ingrediënten voor 1 liter siroop: 1,3 kg rabarber, 400 gram bosvruchten (diepvries of vers), 500 gram suiker en 2 liter water.
Breng de suiker met het water aan de kook. Maak intussen de rabarber goed schoon, zorg dat je ze goed wast. Je hoeft de draden niet per se te verwijderen, want de rabarber gebruik je voor de smaak. Snijd de rabarber in stukken. Indien je verse bosvruchten gebruikt was deze dan goed. Voeg zowel de rabarber als de bosvruchten toe en breng dit aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes koken. Zeef het fruit eruit door het geheel door een schone theedoek te gieten en het sap op te vangen. Laat vervolgens het sap inkoken in een grote pan, zonder deksel, totdat je een liter overhoudt. Dit duurt ongeveer een uur. Hoe langer je het laat inkoken hoe meer geconcentreerd de siroop wordt. Doe de hete siroop in een fles en sluit deze af, laat de siroop nu verder afkoelen voor je hem gebruikt. De siroop heeft een houdbaarheid van ongeveer 3 maanden. |