Gister hebben we een salade gegeten van allerlei dingen die ik nog in huis had. In de koelkast lag nog een komkommer en een kropsla. In de tuin stond rucola en verder had ik nog tomaten, mais, diverse noten, dressing en tonijn in huis. Kortom alle ingrediënten voor een heerlijke salade! Ingrediënten voor 2 personen: 1/3de komkommer, enkele blaadjes van de kropsla, rucola, 2 tomaten, 1 klein blikje mais, 2 blikjes tonijn, pijnboompitten, walnoten, 3 el water, 3 el olijfolie extra vierge, balsamicoazijn en een zakje Salade Mix Tuinkruiden (Calvé) dressing.
Pluk enkele bladen van de kropsla af, was deze samen met de rucola en maak ze goed droog. Je hebt hiervoor een speciale slacentrifuge, maar je kunt het ook droog knijpen of uit laten lekker in een vergiet. Zet een pan op het vuur en verwarm hierin de walnoten en pijnboompitten. Snijd de komkommer en tomaat en strooi deze over de sla op het bord. Giet het water of de olie van de tonijn af en meng dit samen met de mais door de sla, tomaat en komkommer. Voeg bij de dressing uit het zakje 3 el water, 3 el olijfolie en een klein scheutje balsamicoazijn. Giet dit naar smaak over de salade. Maak de salade af met de walnoten en pijnboompitten. Smakelijk eten!
0 Comments
Afgelopen maandag was het Nederlands elftal weer aan zet. Om ze aan te moedigen heb ik toen een lekkere pittige paprikasoep gemaakt. Het heeft geholpen, want de heren hebben weer gewonnen! Op naar zondag tegen Mexico, dan maak ik samen met een vriendin en mijn zusje lekkere tapas, voor de familie! Na de soep heb ik voor de laatste keer dit seizoen asperges gegeten. Ze waren heerlijk! Ingrediënten (voor een grote pan soep): 4 paprika's, 2 teentjes knoflook, 2 sjalotjes, 1 rode peper, kippenbouillon, 125 ml kookroom en 1 liter water. Breng het water aan de kook met de kippenbouillon. Fruit in een andere pan de gesneden teentjes knoflook en sjalotjes aan. Snijd de paprika en voeg deze toe aan de knoflook en sjalotjes. Als dit een beetje gebakken is voeg dan de kippenbouillon hieraan toe. Haal de zaadjes uit de rode peper en snijd deze in kleine ringen. Voeg vervolgens de 125 ml kookroom toe en maak alles fijn met de staafmixer. Maak hem eventueel nog op smaak met een extra blokje kippenbouillon. De soep is een echte aanrader voor als je met een groot gezelschap voetbal kijkt. Makkelijk vooraf te maken en op het moment zelf op te warmen. Smakelijk eten en veel kijk plezier zondag! Een bereidingsrecept voor asperges staat al online, dat is te vinden op: http://todaisys.weebly.com/recepten/de-eerste-asperges-bij-mijn-ouders
Vandaag kwam er een ´gastkok´, Brigitte Aerts, zij heeft mij een nieuw recept geleerd, namelijk een visburger op Turks brood met hummus van rode bieten. Vooraf was ik een beetje bang dat ik de hummus van rode bieten niet zou lusten en het een ingewikkeld recept was, maar het was een simpel recept en echt heerlijk! Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram (gekookte) rode bieten, 400 gram (blik) kikkererwten, 1,5 citroenen, 2 teentjes knoflook, olijfolie extra vierge, 400 gram kabeljauwfilet, 1 ei, 4 el bloem, zonnebloemolie, 1 Turks brood, 1 rode ui, 1 komkommer, 1 kropsla, peper en zout. Rode bieten hummus Giet de kikkererwten af, spoel ze af met water en laat ze uitlekken. Halveer en pers de citroen. Snijd de rode bieten in vieren. Pel 2 teentjes knoflook en halveer ze. Meng de rode bieten, kikkererwten, het citroensap, de knoflook en een flinke scheut olijfolie extra vierge in een hoge kom. Pureer het geheel met een staafmixer glad. Breng de hummus op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200 graden. Viskoekje Snijd de (rauwe) kabeljauw in stukken en doe dit in een hoge kom. Voeg het eitje en de bloem er aan toe. Maak dit fijn met een staafmixer, voeg nog een klein beetje citroensap aan toe en maak het op smaak met peper en zout. Verhit een koekenpan met een laag zonnebloemolie. Maak dunne visburgers van het kabeljauwbeslag en leg ze in de pan. Bak de viskoekjes om en om in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar. Haal de gare visburgers eruit en leg deze op keukenrol, zodat een groot deel van het vet eruit gaat. Intussen kun je het Turks brood in 10 minuten afbakken in een voorverwarmde oven. Het Turks brood is al gaar, dus je kunt het ook zo gebruiken, maar het is wel lekker dat het knapperig wordt. Pluk een aantal bladeren van de sla, was het en snijd de sla fijn. Pel de rode ui en snijd de ui in halve ringen. Snijd tot slot de komkommer in plakken. Snijdt het Turks brood in achten en vervolgens doormidden. Beleg de onderkant met sla en beleg het vervolgens met de ui en komkommer. Leg hier de visburger op en maak het af met een royale lepel roede bieten hummus. Smakelijk eten! Een hartige taart, altijd lekker en makkelijk om al eerder voor te bereiden. Afgelopen weekend een hartige taart rijk gevuld met groenten. Ingrediënten voor 4 personen: 1 broccoli, 1 courgette, 2 handjes tomaten, 250 gram spekjes, 7 plakjes bladerdeeg, 8 eieren, (scheutje) kookroom, boter, peper, zout en paprikapoeder. Bak de spekjes aan in een pan, tot ze naar jou smaak voldoende hard zijn. Verwarm de oven op 180 graden. Zet intussen een pan met water en een beetje zout op het vuur. Ondertussen kun je de broccoli en courgette klein snijden en de tomaten halveren. Zodra het water kookt kun je hier de broccoli in blancheren. Koel de broccoli terug met koud water en laat deze vervolgens goed uitlekken. Vet de bakvorm in met een beetje boter en ga puzzelen met het bladerdeeg, zodat de hele bakvorm bedekt is. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg, dat zorgt ervoor dat de lucht weg kan en het bladerdeeg minder snel opzwelt in de oven. Klop de eieren in een kop of schaal los en voeg een scheutje kookroom toe. Maak dit mengsel op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Giet het vet van de spekjes af, eventueel kun je het vet van de spekjes ook nog verminderen door het met keukenrol af te deppen. Meng de broccoli, courgette, spekjes en tomaten en verdeel ze in de bakvorm. Giet hier het eimengsel over en plaats het geheel ongeveer 20 a 30 minuten in een voorverwarmde oven. Tip: Let op dat je er niet te veel kookroom aan toevoegt, want dan gaat het mis. Dan wordt het eimengsel niet hard en blijft het een soepje. De groenten nemen ook dan wel alle smaken op, die zijn dus wel lekker, van de dingen die mis gaan in de keuken leer je ook weer. Smakelijk eten! Een makkelijke snelle maaltijd zodat we afgelopen woensdag op tijd klaar zaten voor de wk wedstrijd van het Nederlands elftal. De omelet is ook lekker als lunch. Hier twee recepten voor een lekkere omelet. Ingrediënten voor 3 personen: 6 sneetjes brood, 10 eieren, geraspte kaas, melk, 1 bakje champignons, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook 100 ml kookroom, 100 ml droge witte wijn, peper, zout en aromat. Klop de eieren los en voeg een beetje melk aan toe. Voeg vervolgens geraspte kaas, peper, zout en aromat toe en meng dit geheel goed door elkaar. Snijd de champignons, knoflook en het sjalotje, intussen kun je het brood roosteren. Fruit de sjalot aan met de knoflook in olijfolie. Bak de champignons hier in mee. Verwarm ondertussen een andere pan waarin je de de omelet kunt bakken. Draai de omelet om als de onderkant een beetje verkleurd is, zodat de andere kant ook gaar kan worden. Blus de champignons af met de droge witte wijn. Voeg na 1 minuut de kookroom toe en laat dit inkoken, zodat de saus dikker wordt. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Als alles klaar is kun je het lekker opscheppen en gaan eten. Het was lekker en we zaten op tijd klaar voor de wedstrijd! Ingrediënten: 2 sneetjes brood, 3 eieren, spekjes, kaas, melk, peper, zout en aromat. Afgelopen week mezelf verwent met een heerlijke lunch, namelijk omelet met spek en kaas. Heel simpel om te maken (ook op de camping) en het vult goed. Verwarm de pan en bak daar de spekjes in. Giet tussentijds wat vet af. Klop de eieren los en voeg melk, peper, zout en aromat naar smaak toe. Giet zodra de spekjes gaar zijn het eimengsel in de pan en bak de omelet gaat. Draai de omelet om, zodra de onderkant gaar is en leg op de (nieuwe) bovenkant kaas. Één of twee sneetjes brood en je hebt een goede lekkere lunch. Smakelijk eten. Nog een paar lekkere barbecue recepten o.a. kipspiesjes met een mangosalsa, zalm en ham-preisalade, maar dan net iets anders dan dat hij er al op staat. Kipspiesjes en Mangosalsa Ingrediënten Kipspiesjes: 3 kipfilets, 250 ml volle yoghurt, 1 versgeperste limoen, 1 teentje knoflook, 1 el vers gehakte gember, 2 tl kurkuma, 2 tl zout en 1 tl paprikapoeder. Maak eerst de marinade voor de kipfilet: Meng de volle yoghurt, versgeperste limoen, knoflook, gember, kurkuma, zout en paprikapoeder door elkaar. Snijd de kipfilet in blokjes en leg dit in de marinade en laat het minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Rijg de kipfilet aan een spiesje en bak het op de barbecue tot de kip gaar is. Ingredienten Mangosalsa: 1 rijpe mango, 1/2 el olijfolie, 3 el verse citroenmelisse, 1 el basilicumazijn en een beetje peper en zout. Snijdt de mango in kleine blokjes en besprenkel het met 1/2 el olijfolie. Hak de verse citroenmelisse fijn en meng deze er doorheen. Voeg nog een eetlepel basilicumazijn toe en maak het af met peper en zout. Zet dit geheel ook in de koelkast en laat de smaken minimaal een uur in elkaar trekken. Zalm Ingrediënten: Zalmfilet (per persoon 1), kruidenkaas, peper, zout en verse dille. Dep de zalm droog met keukenrol en peper het naar smaak in met peper en zout. Leg de zalm op aluminiumfolie. Smeer de bovenkant in met de kruidenkaas en maak het af met een takje verse dille erop. Pak de zalm in de aluminiumfolie en leg het ongeveer 10 minuten op een warme barbecue. Je kunt tussendoor kijken of de zalm al gaar is. Ham-preisalade Ingrediënten: Ham, prei, yoghurt slasaus, mayonaise peper en zout. Ham-preisalade en alleen dan net iets anders, een recept van mijn schoonmoeder. Snijd de prei fijn en was deze goed, laat de prei goed uitlekken. Snijd ook de ham fijn. Voeg peper en zout toe en meng de prei, ham door elkaar met yoghurt slasaus en een beetje mayonaise. Niet te veel slasaus en mayonaise dat is niet nodig om een lekkere salade te krijgen, dus minder dan bij de salade voor op toast. Zet dit in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen mengen. Mocht je tips hebben voor de barbecue of andere suggesties laat het dan weten, wie weet verschijnen de recepten op de website. Het is weer de tijd van het jaar voor verse groenten uit Nederland. Gister aten we tuinbonen, maar dan net een beetje anders. Deze tuinbonen kwamen niet uit mijn groentetuintje, maar alle plantjes beginnen goed te groeien! Ik moet alle credits aan mijn vriend geven, die verraste mij gister toen ik thuis kwam met deze lekkere maaltijd. Ingrediënten voor 2 personen: 1,5 kg verse tuinbonen (moet je nog zelf schoonmaken), 1 ui, 1 bakje spekjes, 2 blinde vinken, 5 aardappels, 1 takje rozemarijn, 1 takje tijm, olijfolie en zout. Begin met het schoonmaken van de tuinbonen en het schillen van de aardappels. Snijdt de aardappels vast in parten, schijfjes of blokjes en kook ze tot ze gaar zijn. Intussen kun je de blinde vink ook aan gaan bakken in een pan en de spekjes voor bij de tuinbonen in een andere pan. Zodra de aardappels gekookt zijn kun je deze ook bakken in een pan met een beetje olijfolie. Breng de aardappels op smaak met een beetje zout, wat ook lekker is om toe te voegen is een takje rozemarijn en tijm. Blancheer* de tuinbonen ongeveer 1 à 2 minuten en spoel ze direct af onder koud water. Als de spekjes gaar zijn (zo hard als je zelf lekker vindt) kun je een gesneden ui toevoegen. Let ook op de blinde vinden, als deze bijna gaar zijn kun je de tuinbonen toevoegen aan de spekjes en de ui en even mee bakken, zodat ze de smaak overnemen. Als alles gaar is, zowel de gebakken aardappels, blinde vink als de tuinbonen kun je opscheppen en lekker gaan eten! Probeer deze manier van bereiden ook eens bij mensen die niet van tuinbonen houden. De spekjes en ui geven de tuinbonen namelijk een verrassend lekkere smaak! *Blancheren is een kooktechniek, dat doe je als volgt: Laat water (kan ook met een ander kookvocht) koken en dompel daar de groenten slechts enkele seconde of minuten in onder. Haal de groente eruit en koel deze direct af met koud water of met ijswater. Dit zorgt ervoor dat het kookproces stopt en de groenten niet verder door garen. Ook wordt op deze manier de kleur behouden. Smakelijk eten!! Een gerecht dat makkelijk thuis te maken is maar ook ideaal voor op vakantie, je hebt namelijk maar 1 pan nodig. Het is ook een gezond gerecht dat koolhydraatarm is, natuurlijk kun je altijd aardappels, rijst, pasta of mie toevoegen, maar dat is zeker geen must! Ingrediënten: Garnalen, zalm. tong, heilbot (kortom vis naar keuze), 1 courgette, 150 gram peultjes, 1 ui, 1 wortel, 100 gram taugé, olijfolie, ketjap manis, peper en zout.
Maak de peultjes schoon en snijd de wortel, courgette en ui in dunne plakjes. Zorg dat de wok met een beetje olijfolie goed heet is en begin met het bakken van de harde groenten (wortels, peultjes en ui). Voeg vervolgens de courgette en vis toe. Als dat bijna gaar is kunnen de garnalen en taugé erbij. Breng het tot slot op smaak met een beetje ketjap manis, peper en zout. Tip: Mensen die geen vis lusten, het is ook lekker met kip! Smakelijk eten! Gister een heerlijk dessert gemaakt! Het was zo lekker dat de borden afgelikt werden. Een goed recept dus om de papa's vanavond mee te verwennen! Ingrediënten: 300 gram verse aardbeien, 2 el suiker, 1 el vanillesuiker (zelf gemaakt of 1 zakje), 8 el cointreau (of een andere sinaasappellikeur), 1 klontje boter en vanille ijs.
Maak de aardbeien goed schoon en verwijder de steeltjes. Vet de ovenschaal goed in met boter. Doe de aardbeien, suiker, vanillesuiker en cointreau in een ovenschaal en meng het voorzichtig door elkaar. Zet de aardbeien ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Zodra de aardbeien gaar zijn, dat kun je zien aan dat er kleine blaasjes ontstaan en de aardbeien wat inzakken. Laat de aardbeien 5 minuten afkoelen. Op dat moment kun je het vanille ijs uit de diepvries, zodat het al een beetje zacht is. Schep dan de aardbeien over het vanille ijs. Vergeet de saus niet, want die is echt heerlijk! Tips: Dit kun je ook op een gasbarbecue doen. De barbecue mag dan 230-290 graden zijn (dit kan niet met mijn oven) en dan hoeft het er maar 8-12 minuten in. Dit dessert kun je ook maken voor kinderen of als je zwanger bent, dan kun je de cointreau vervangen door: 5 el water en 3 el citroensap. Smakelijk eten!! Gister hebben we gezellig met mijn zusje een heerlijke zomerse pasta gegeten. Ingrediënten voor 3 personen: 2 kipfiletjes, 1 paprika, 1 bakje champignons, 3 handjes rucola, 4 a 5 nestjes mie, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, pesto, olijfolie, peper en zout.
Maak de kipfilet schoon en snijd deze in blokjes. Maak een pan met 2 el olie warm op het fornuis en bak hier de kip in gaar. Zet een pannetje met water op het vuur om de mie in te koken. Intussen kun je de groente snijden. Voeg de groenten toe aan de kip als die gaar is. Tussentijds kun je de pijnboompitten bruin bakken in een ander pannetje op laag vuur. Als het water kookt kun je den nestjes mie toevoegen en een beetje zout voor de smaak. Als de kip en groenten gaar is voeg dan de pesto en pijnboompitten toe en roer dit goed door elkaar. Giet de mie af zodra hij gaar is en voeg deze ook aan de kip en groenten toe. Meng dit alles goed door elkaar en opscheppen maar. Leg hier nog wat rucola op en strooi hier tot slot wat Parmezaanse kaas over. Tip: Wanneer je zout in de pan met water doet als je pasta of rijst kookt wordt het zout opgenomen tijdens het koken. Dat zorgt ervoor dat de pasta niet flauw is. Smakelijk eten! |