Naast gewone rijst en couscous heb je ook risotto. Een rijstkorrel die ook ontzettend lekker is, maar ook weer net anders dan gewone rijst bereid moet worden. Gister aten we deze makkelijke en erg lekkere vegetarische champignon risotto. Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram (champignon) risotto, 100 gram eekhoorntjesbrood, 250 gram kastanje champignons, 2 uien, 1 teentje knoflook, groente bouillonblokjes, 2 tl kokosolie (of olijfolie), 2 liter water en Parmezaanse kaas.
Maak van de twee liter water een groentebouillon. Zorg dat de bouillon tegen het koken aan is en goed op smaak is, want dat geeft ook smaak aan de risotto, vooral als je naturel risotto gebruikt. Pel de uien en knoflook en snipper ze fijn. Bak de ui en knoflook lichtjes aan in de kokosolie. Voeg de champignons en risotto toe aan de ui en knoflook en bak deze ook even ligt mee. Voeg vervolgens (grote) soeplepel voor lepel bouillon toe. Voeg de volgende lepel bouillon pas toe als het eerder toegevoegde bouillon is opgenomen. Zo zie je wanneer de risotto gaar is, want dan neemt de rijstkorrel geen bouillon meer op. Het opnemen van de bouillon gaat daardoor ook steeds langzamer. Als je twijfelt of de risotto gaar is kun je het altijd even proeven, dan proef je net of de korrel nog hard is of al gaar is. Tevens proef je direct of de risotto goed op smaak is, anders nog extra op smaak maken met peper en zout. Indien de risotto gaar is raps er dan nog wat Parmezaanse kaas over en schep deze er doorheen. Deze risotto is ook erg lekker met kipfilet. Bak dan voordat je de uien bakt de kipfilet rondom gaar, volg vervolgens het recept zoals hierboven omschreven. Smakelijk eten!
0 Comments
Soms heb je van die dagen dat je echt ergens zin in hebt. Gister was zo’n dag dat ik ontzettend veel zin had in een lekkere zomerse salade. Ik denk dat ik weer toe ben aan de zomer doordat lekkere zonnetje dat er gister stond en de lekkere salades en lichte maaltijden die daarbij horen. Ingrediënten voor 2 personen: ½ kropsla, 100 gram bonen, 2 blikjes tonijn (in water of olie) of 2 verse stukjes tonijn, 2 eitjes, een handje vol cherrytomaten, pijnboompitten, groene olijven, 250 gram champignons, olijfolie, peper, zout, 1/2de citroen, honing en mosterd.
Maak de boontjes schoon, snijd ze doormidden en kook ze beetgaar in water met een beetje zout. Je kunt de eitjes aan de boontjes toevoegen, deze moeten hard zijn dus kunnen gewoon mee koken. Intussen kun je de pijnboompitten roosteren in een warme pan op laag vuur, zodat je in kunt grijpen als het ineens hard gaat. Verwijder de buitenste bladen van de sla, deze zijn meestal minder mooi en het viest. Snijd de sla in reepjes en was ze in een vergiet, laat het goed uitlekken. Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Als de pijnboompitten geroosterd zijn kun je ze uit de pan halen en een klein scheutje olijfolie in de pan doen en daar de champignons in gaar bakken. In de tussentijd kun je het water/olie van de tonijn afgieten en de cherrytomaatjes en groene olijven halveren. Giet de boontjes af als ze voor jou voldoende gaar zijn, ik vind het lekker om ze beetgaar te eten. Ook de eitjes zijn nu hard gekookt laat deze even verschieten onder koud water zodra je het kokend water hebt afgegoten. Voordat je de salade gaat opmaken kun je een dressing maken, er zitten zoveel diverse smaken in dat alleen een scheutje goede olijfolie al erg lekker is. Maar een dressing die er erg lekker bij is en je snel zelf kunt maken met producten die bij iedereen in de keuken staan is natuurlijk nooit mis. Meng 4 eetlepels olijfolie met 2 el citroensap (pers de halve citroen uit), 1 tl honing en 1 tl mosterd. Maak deze dressing op smaak met peper en zout. Check tussentijds wel even de champignons en zet het vuur uit als ze klaar zijn. Na het maken van de dressing kun je de salade gaan opbouwen, je kunt dit in een grote schaal doen of per bord. Leg eerst de sla in de kom en voeg daar alle boven genoemde ingrediënten aan toe (champignons, boontjes, tomaten, olijven, uitgelekte tonijn en pijnboompitten) en meng dit goed door elkaar. Pel de eitjes en snijd deze in vieren, leg deze boven op de salade. Maak de salade af met de dressing. Bon Appetit! p.s. Wat ik over had heb ik bewaard in een bakje en kan ik vandaag lekker als lunch opsnoepen. Maandag at ik een gezonde en makkelijke soep. Er heerst een griepje ook bij mij thuis konden we er niet aan ontkomen daarom een makkelijke en gezonden soep met veel vitamientjes. Vandaar dat ik deze lekkere courgette broccolisoep gemaakt. Gelukkig was het niet alleen een lekker en makkelijk te maken recept, maar het viel ook goed op de maag. Ingrediënten voor een grote pan soep: 2 courgettes, 1 broccoli, 1 ui, 1 teentje knoflook, scheutje olijfolie, 1 liter water en 3 (tot 4) kippenbouillonblokken.
Pel de ui en knoflook en snijd deze in grove stukken. Verhit een pan met een scheutje olijfolie op het fornuis. Als de olijfolie warm is voeg dan de gesneden ui en knoflook toe en fruit dit even aan. Intussen kun je de courgette en broccoli goed wassen en in grove stukken snijden. Voeg de stukken courgette en broccoli toe aan de ui als deze glazig is en bak het geheel nog even mee. Als je de courgette en broccoli even kort hebt mee gebakken voeg dan een liter water toe en breng het aan de kook. Je kunt alvast 2 bouillonblokjes toevoegen aan het water terwijl dit langzaam aan de kook komt. Als de groenten goed zijn kun je ze fijn maken met een staafmixer. Zorg dat het een gladden soep wordt en proef de soep. Indien de soep nog flauw is voeg dan nog 1 tot twee bouillonblokjes toe en laat deze in de soep trekken op laag vuur. Als de soep goed op smaak is kun je opscheppen en eten. Smakelijk eten! Spruitjesstamppot is echt een maaltijd die makkelijk en ontzettend lekker is. Hier had ik dan ook echt zin in. De spruitjes schoonmaken is alleen wel een werkje, maar dit doe ik dan de avond ervoor als ik lekker op de bank televisie zit te kijken. Benodigdheden voor 2 personen: 500 gram spruitjes, 500 gram aardappels, 1 rookworst, water, peper en zout.
Schil de spruitjes, dit is erg veel werk. Als ik snel na het werk wil eten dan schil ik ze de avond van te voren al en bewaar ik ze in koud water. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Spoel de gesneden aardappels af, zodat al het zand weg is. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Zet nog een pannetje water op het vuur en leg daar de rookworst in, zodat deze geleidelijk warm kan worden. Voeg de spruiten na 5 minuten toe aan de aardappels, zodat ze mee gaar kunnen koken. Giet het kookvocht af, vang een koffiekop vocht op en bewaar dat. Stamp de aardappels en spruitjes fijn en door elkaar met een stamper. Voeg langzaam het kookvocht toe, zodat je kunt stoppen als de stamp lekker smeuïg is. Giet het water van de rookworst af en haal de rookworst uit het plastic. Dan is alles klaar en kun je lekker eten. Smakelijk! Vandaag aten we makkelijk maar erg lekker. Het is een gerecht dat je binnen 30 minuten op tafel hebt staan, na een lange werkdag vind ik dat ideaal. Ingrediënten voor 2 personen: 400 gram aardappels, 300 gram spek zonder zwoerd, 1 ui, 1 pot kapucijners, melk, peper en zout.
Schil de aardappels, snijd ze doormidden en kook deze gaar in water met een beetje zout. Snijd de speklappen in kleine blokjes en bak deze aan in een grote pan. Als je spek bakt hoef je geen boter of olie in de pan te doen er zit voldoende vet in het spek dat vrij komt als je het bakt. Pel en snipper in tussen de ui fijn. Als de spek bijna knapperig genoeg voor je is kun je de ui en kapucijners toevoegen. Bak deze nog mee met de spekjes. Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Stamp de aardappels tot een puree en voeg melk toe zodat de puree lekker smeuïg wordt. Als de kapucijners ook klaar zijn kun je lekker opscheppen. Smakelijk eten! Ik kreeg een vraag van een lezer van ToDaisy’s of ik ook een lekker en gezond recept met couscous wist. Daarom ben ik gaan experimenteren en heb ik dit ontzettend lekkere recept gemaakt. Het is naast lekker ook een erg gezond recept. Ingrediënten voor 2 personen: 2 paprika’s, 2 kipfiletjes, 50 gram zon gedroogde tomaten, 1 ui, 125 gram champignons, ½ pak couscous, peper, zout, kipkruiden, kippenbouillon en kokend water.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de kip schoon, snijd deze in kleine blokjes en kruid de kipblokjes met kipkruiden. Kook water in de waterkoker. Bak de kip in een beetje olijfolie goudbruin. Schud de couscous in een soepbord. Voor een halve pak couscous heb je ongeveer 200 ml kokend water nodig (op de pak staat volledig en goed beschreven hoe de couscous bereid moet worden). Giet het kokende water in een maatbeker en meng daar een half blokje kippenbouillon doorheen. Proef of dit goed op smaak is, indien dit niet het geval is voeg nog wat extra kippenbouillon toe. Giet de bouillon over de couscous en dek deze af met een deksel of een groot bord. Laat het water ongeveer 10 minuten in de couscous trekken. Intussen kun je de ui pellen en fijn snipperen. Fruit de ui mee aan als de kip van buiten gaar is. In de tussen tijd kun je de champignons schoonmaken met een champignonborsteltje en snijd deze in stukjes. Voeg de champignons toe aan de kip en bak ze even mee. Was de paprika’s goed onder lauw warm water, snijd het dekseltje er vanaf en verwijder de zaadjes uit de paprika. Als de kip gaar is kun je de gare couscous door het kipmengsel scheppen. Snijd de zon gedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg deze toe aan de couscous. Het is ook erg lekker om wat olie van de zongedroogde tomaten toe te voegen. In de olie zit de smaak van tomaten en dat heeft een goede toevoeging aan de couscous. Vul de paprika’s met het couscousmengsel en plaats het dekseltje van de paprika er weer bovenop. Plaats de paprika’s voor circa 20 – 30 minuten in de voorverwarmde oven. Als ook de paprika gaar is kun je hem uit de oven halen en eten. Smakelijk eten. |